Det går hett for seg i kabelnettet. Rett før avspark i privatlandskampen mellom Irland og Norge onsdag kveld brøt TVNorge og Get forhandlingene. Partene klarte ikke å komme til enighet om distribusjon av den nye tv-kanalen Max og ifølge TVNorge valgte Get deretter å fjerne søsterkanalene Fem og The Voice.

Årsaken til bruddet er at partene ikke har klart å bli enige om pris. TVNorge-sjef Harald Strømme mener samtidig Gets siste tilbud er en «umulig løsning» å gjennomføre.

- Get har i sin pressemelding forsvart seg med at vi har fått tilbud om å legge ut våre kanaler som frittstående «a la carte»-tilbud. Dette er en umulig løsning, og det vet Get. Vi har kun rettigheter til å sendes i grunnpakker eller tilsvarende. Internasjonale filmer og serier prises mye dyrere hvis vi skulle kjøpe «pay-tv»-rettigheter. Dette er helt uaktuelt for en reklamefinansiert kanal, skriver Harald Strømme i et åpent brev lagt ut på TVNorges hjemmesider.

Stemningen mellom selskapene er nå amper. TVNorge-sjef Harald Strømme går så langt som å oppfordre Gets kunder om å bytte tv-leverandør.

- Jeg oppfordrer derfor de av dere som ønsker kanalene til å kontakte andre distributører i området for å se på alternative løsninger, skriver TVNorge-sjef Harald Strømme på sine nettsider.

- Lettvint fra TVNorge
I Get reagerer man kraftig på argumentasjonen til TVNorge-sjef Harald Strømme og TVNorges siste utspill.

- Norske tv-kanaler har lenge hylt og skreket etter fritt kanalvalg slik at seerne kan velge hva de selv vil se. Når vi nå tilbyr TVNorge dette og sier at de kan bestemme prisen på kanalen, da kommer de med en rekke forklaringer om hvor vanskelig det er, sier Husby.

- Strømme sier det er en «umulig løsning»?

- Dette har vi også foreslått i forhandlingene og de har aldri sagt at dette er umulig tidligere. Strømme sier også at dette vet Get. Men det er feil og lettvint omgang med fakta. Det er rart han ikke har sagt dette tidligere i forhandlingene men kommer med dette i etterkant, sier Gets informasjonsdirektør.

- Skuffet over at TVNorge og Strømme ber Get-kundene om å finne seg nye tv-leverandører?

- TVNorge har vært en samarbeidspartner i mange år og vi synes det er trist og et lavmål når man velger å bruke den formen for argumentasjon. Samtidig viser det hvordan TV Norge er å forhandle med, sier Husby.

Viser til Canal Digital-avtalen
Strømme viser i sitt brev til at TVNorge har landet distribusjonsavtaler med alle de store tv-distributørene, inkludert Canal Digital, RiksTV og Altibox, men også det stusser Husby over.

- TVNorge sier de ønsker at så mange som mulig skal se kanalene, samtidig som de inngår eksklusive avtale med Canal Digital som stenger ute store deler av norske tv-kunder, sier han.

I går kunne Kampanje fortelle hvordan Canal Digital har valgt å benytte seg av retten til å distribuere den nye mannekanalen Max eksklusivt i konkurransen om satellitt-tv-kundene.

Les også: Max inn i satelitt-tv-krigen

TVNorge: - Get må bidra mer
Strømme skriver i sin hilsen at TVNorge er opptatt av å tilby god underholdning til et bredt publikum, men at man som innholdsprodusent er avhengige av at distributørleddet bidrar til gildet.

- Det norske folk betaler seks milliarder for å se på tv i Norge – i tillegg til lisensen. Forsvinnende lite av dette har gått til innholdsproduksjon som kommer norske seere til gode. Til sammenligning er tv-reklamemarkedet på rundt tre milliarder. Jeg beklager på det sterkeste at dere er blitt en uskyldig tredjepart i saken. Det er beklagelig at Get opptrer som portvokter for kundene sine