Fra og med i dag blir sponsing som reklamekanal inkludert i IRMs Norsk Mediestatistikk. Og det blir en solid debut for mediekanalen sponsing.

For sponsing inntar nemlig andreplassen i det norske reklamemarkedet med en omsetning på 3,28 milliarder i 2009. Kun dagspresse var større i fjor med 5,5 milliarder kroner, inkludert rubrikkannonsering. Kommersiell tv solgte reklame for 2,8 milliarder kroner i fjor etter en nedgang fra 2008 på 11,7 prosent. Med 3,28 milliarder i omsetning i 2009 kapret sponsing andreplassen fra tv.

Estimatene til Norsk Mediestatistikk for 2010 viser at sponsingen vokser mer enn totalmarkedet inneværende år. I løpet av 2010 vil sponsing øke sin markedsandel til 18 prosent. Sponsingen vil øke til 3,63 milliarder i 2010, det vil si med 10,4 prosent. Aller mest vil kultursponsingen vokse, viser undersøkelsen til Sponsor Insight.

- I den ypperste norgestoppen
- Vi visste det ville være store tall og at vi ville ligge i den ypperste norgestoppen når det gjelder omsetning. Vi ble vel ikke overrasket over at sponsing ville havne på pallen, men å slå tv er stort. Det er veldig stort. For mange er jo tv det virkelig store reklamemediet. Nå har vi fått tall som dokumenterer at sponsing er større enn tv. Det er skikkelig kult. Vi er ydmyke og stolte over hvor stor denne kanalen for kommunikasjon er blitt i løpet av de senere år, sier daglig leder Hege Mauroy i Sponsor- og Eventforeningen i Norge.

Foreningen presenterte de rykende ferske sponsortallene på et møte i Oslo i dag. Det er Sponsor Insight som har gjennomført undersøkelsen som gir en grundig oversikt over pengebruken til landets sponsorer.

Administrerende direktør Magnus Anshelm i IRM kunne fortelle presse og sponsorfolk at sponsing tar et betydelig jafs av den store reklamekaken i Norge. Sponsingen sikret seg markedsandel på 17 prosent av de totale reklameinntektene i Norge i fjor, ifølge Norsk Mediestatistikk. Tv hadde en andel på 15 prosent mens dagspresse er størst med 30 prosent. Totalt ble det omsatt reklame for 18,9 milliarder kroner i 2009, ifølge IRM/Norsk Mediestatistikk.

Mest til sport
I dag fikk også vite hvordan sponsorkronene fordeles: Av de 3,3 milliardene i sponsing, gikk 2,4 milliarder til idrettssponsing. Kultursponsingen var på 647 millioner kroner mens 289 millioner gikk til såkalt sosiosponsing, viser tallene Sponsor Insight har innhentet.

- Vi ser at idretten dominerer stort innen sponsingen. Men vi registrerer også at andre kategorier har vokst seg store og sterke. Sponsing er både intern og ekstern kommunikasjon som skaper så vel stolthet innad og kundeverdi utad. Begge deler er viktige når man bygger og forvalter merkevarer, sier Hege Mauroy.

Hun mener dagens ferske tall understreker at sponsing er blitt en moden mediekanal.

- Sponsingen er blitt undervurdert i mange år. Nå ser man virkelig at det er en kanal i elitedivisjonen og som må tas enda mer på alvor i tiden fremover, sier Mauroy.