Når norske manneblader for alvor gjør sin ankomst på iPad og iPhone kan det bli uten de lettkledde jentene som pryder bladenes forsider på print. Apples svært strenge retningslinjer for hva slags innhold som tillates på deres App store gir nemlig lite rom for naken hud og erotisk materiale.
Det fikk den danske tabloidavisen Extra Bladet erfare, da de forsøkte å legge ut sine side 9-piker på iPhone. På lederplass raser sjefredaktør Poul Madsen mot det han mener er «Hysterisk amerikansk angst for numser».
Les mer:
- Kan ikke godta
For Vi Menn betyr det at den tradisjonelle Vi Menn-piken kan være i fare når bladet satser på iPad og iPhone. Ansvarlig redaktør og direktør for mannebladene i Hjemmet Mortensen, Alexander Øystå, tror den praktiske betydningen vil være minimal.
- Praktisk sett utgjør Vi Menn-piken mindre enn to prosent av det samlede innholdet vårt. Vi er store på temaer som båt, bil, jakt og fiske, som er viktigere for oss med tanke på betalt innhold. Vi har hatt vår første App ute med båtførerprøven, med stor suksess, sier han til Kampanje.
Likevel mener han at Apples sensur er problematisk.
- At et utenlandsk selskap skal redigere i norsk innhold, er prinsipielt sett problematisk. Det har vært en kjempedebatt i Tyskland, og det har fremkommet mye kritikk mot Apple. Man kan ikke som utgiver godta at de som leverer teknologien for publisering skal ha redigeringsrett, det vil være som at trykkerisjefen bestemmer innholdet i blader og aviser.
- Leserne avgjør
Øystå vil ikke utelukke at det kan bli aktuelt å fjerne de lettkledde damene helt i kommende App store-lanseringer.
- Nå må vi først se hvor i løypa vi skal legge Vi Menn-piken i forhold til vårt andre innhold. Det er hva leserne vil ha som vil være avgjørende for oss. Hvis vi vil legge ut Vi Menn-piken, må vi nok arbeide for det. Da vi tok ned og delvis fjernet forsidepiken i fjor høst, fikk vi positive tilbakemeldinger fra leserne.
- Vi Menn-piken har jo vært en fast institusjon. Jeg regner med dere vet at det er noe leseren ønsker seg?
- Ja, leserne ønsker seg Vi Menn-piken og det er ingen planer om å fjerne henne. Men spørsmålet er hva som skjer hvis man får et tilbud om et abonnement på annen plattform der man får 98,5 prosent av innholdet, vil det da være de resterende 1,5 prosentene som avgjør?
FHM tror på godkjennelse
Også FHM har satt i gang arbeidet med satsinger på iPad og iPhone. De kjenner til problemstillingen de nå kan stå overfor, men Bonnier-sjef Stig Jakobsen tror ikke mannebladet kommer i konflikt med Apples retningslinjer.
- Jeg vil tro at vi beveger oss innenfor retningslinjene til Apple, men det er aldri godt å si med amerikanske beslutningstakere. Vi kjører en ganske ren linje. Vi har ikke kjønnsorganer på trykk, og vi har et sterkt begrenset antall brystvorter. Det er ikke nødvendigvis fordi vi er mer bluferdige. Vi så at da FHM i England la seg på en annen linje, mistet de størstedelen av annonsørene, og opplaget sank. Leserne var ikke interesserte. Vil man ha så mye nakenhet kan man surfe på nettet, sier han.
- Apple har gjort det klart at de ikke ønsker å være en erotisk kanal, og det vil ikke vi heller være. Vi ønsker å lage et morsomt og underholdende blad, og det tror jeg vi skal få til uten å tirre på oss Apple.
Playboy får grønt lys
Det er ikke bare manneblader som støter på problemer med Apples naken-nekt. Også moteblader ser seg nødt til å sensurere innholdet sitt. Strenge retningslinjer til tross, det finnes ifølge San Francisco Chronicle også unntak.
Mens små uavhengige selskap ikke får publisert noen seksuelle bilder av lettkledde damer, får etablerte merkevarer som Playboy og Sports Illustrated gjøre dette. Men nakne brystvorter og kjønnsorganer er det ingen som slipper unna med, bortsett fra filmtjenesten Netflix, som kan tilby iPad-brukerne de filmene selskapet selv ønsker.
Kommentér