Foto: Scanpix.
Nå har min første iPhone-applikasjon vært i salg i nesten en måned, og jeg tenkte jeg skulle dele salgstallene og min analyse av det norske iPhone-markedet med dere.
Ettersom Sitatsjekk-programmet mitt i denne sammenhengen er uinteressant, skal jeg først og fremst bruke det som et eksempel. Ved hjelp av noen enkle formler i et regneark jeg har laget, samt kjennskap til antall salg og plassering på Apples topplister på gitte tidspunkter, har jeg klart å hente frem tall som gjør det mulig å analysere seg frem til hva man kan forvente å tjene på salg av programmer i det norske iPhone-markedet.
Ettersom Sitatsjekk er et redaksjonelt system som kun er tilgjengelig i den norske delen av iPhone-markedet, bør tallene være mer relevant for kommende salg av norskspråklig redaksjonelt innhold enn hva norske utviklere med internasjonale programmer klarer å hanke inn på av penger.
Topplistene
Programmer til iPhone selges gjennom iTunes App Store. Brukerne kan kjøpe Sitatsjekk og andre programmer direkte på sin mobil, eller gjennom iTunes på en PC eller Mac. Apple tar 30 prosent av omsetningen, og overlater de resterende 70 prosentene til utvikleren.
Som i alle andre markeder er det bestselgerne som gjør det best. Jo høyere programmet er på topplistene til Apple, jo mer eksponert blir det, og det skaper en selvforsterkende salgseffekt som også gir et voldsomt prispress. Topplistene viser i utgangspunktet bare de 25 første når man logger inn i App Store via iPhone, men man kan velge å vise også de neste 25 på listene. Når man logger inn via iTunes på en PC eller en Mac, får man se de 100 øverste på listen.
«Top Paid»-listen sorteres etter antall solgte enheter, noe som favoriserer billige programmer.Terskelen for å kjøpe et iPhone-program til minsteprisen 6 kroner, er jo mye lavere enn terskelen for å bla opp 699 kroner for et GPS-program til bilturen.
For å imøtekomme kritikken opprettet Apple også «Tom Grossing»-listen som sorteres etter omsetning, og det er en analyse av den som gjør det mulig å analysere seg frem til hvor mye iPhone-utviklere kan forvente å tjene i det norske markedet.
Disse topplistene oppdateres hver klokketime, og i skrivende stund ser «Top 50 Grossing» slik ut:
Den Norske Almanakken (21kr)
TomTom Western Europe (549kr)
Sleep Cycle alarm clock (6kr)
Where's Wally? (17kr)
Bejeweled 2 (17kr)
Hundred PushUps (11kr)
TomTom Nordic (489kr)
VG TV-Guide (21kr)
MobileNavigator Europe (699kr)
Kjøreboka 2010 (35kr)
MobileNavigator Nordics (489kr)
Marine: Norway (139kr)
Tetris (29kr)
Kronespillet (17kr)
Shazam Encore) (29kr)
iKino (17kr)
Need for Speed Shift (39kr)
Radio (17kr)
Spre Creatures (39kr)
GuitarToolkit (55kr)
Holmenkollen Ski Jump (29kr)
Call of Duty (55kr)
Vinforum (49kr)
Flytider (17kr)
Skiinfo Snow Report (11kr)
Worms (29kr
TaxiNå (29kr)
Change Ringtone (21kr)
Jamie's 20 Minute Meals (29kr)
James Cameron's Avatar (39kr)
Brushes (29kr)
Rat on a scooter XL (6kr)
Shopping Cart Hero (6kr)
The Sims 3 (39kr)
Driver (29kr)
Two Hundred Situps (11kr)
EasyMSN (21kr)
TouchGrind (29kr)
Valutakalkulator (11kr)
iVideoCamera (6kr)
N.O.V.A. (39kr)
Doodle Jump (6kr)
Orbiatl (11kr)
LogMein Ignition (165kr)
Gangstar (29kr)
NDrive Scandinavia (209kr)
SkiPrepper 2010 (29kr)
The Simpsons Arcade (29kr)
Emoji Icons (6kr)
FIFA 10 (39kr)
Vi kan regne oss frem til mimimumsomsetninger ved å se på plasseringer der et program ligger høyere opp på listen enn ett dyrere program.
Omsetning
Hvis vi begynner på plass nummer 50, så ser vi at FIFA 10 koster 39 kroner. Vi må kunne anta at de må ha solgt mimimum 1 enhet for å innta den plassen. Dersom Emoji Icons skal kunne forsvare plassen over, må det nødvendigvis ha blitt solgt minimum 7 enheter for å oppnå en høyere omsetning enn 39 kroner (7*6 = 42).
Legger vi dette inn i et regneark, får vi denne oversikten:
Her ser vi at «Den Norske Almanakken» minimum må selge 79 enheter til 21 kroner for å forsvare topplassen. Det tilsvarer en dagsomsetning på 1.659 kroner, noe som utgjør 1.161,30 kroner etter at Apple har tatt sine 30 prosent. Ganger vi det opp med henholdsvis 7, 30 og 365, får vi inntekten til utvikleren på ukes-, måneds- og årsbasis.
Merk imidlertid at dette regenarket har flere feilkilder. Ingen applikasjoner ligger helt stabilt på listen, og salget varierer fra dag til dag. Ettersom listene oppdateres hver klokketime, er det også knyttet mye usikkerhet til hvordan listene bygges opp.
Etter å ha observert den over en tidsperiode, kan det se ut som at den bruker en variasjon av «sliding window» for å sette tidsperioden, samt at Apple muligens har tatt i bruk vekting av kjøpstidspunkt for å avgjøre plasseringen.
Regnearket tar heller ikke høyde for omsetning generert gjennom «Store Kit», det vil si kjøp av ekstrafunksjonalitet og ekstrainnhold fra inni programmet. Ettersom det fortsatt er lite utbredt, utgjør det neppe noe stort avvik nå.
Den største feilkilden ligger i at dette er det teoretiske minumumspunkt for å analysere seg frem til bestselgernes omsetning. Vi tok utgangspunkt i at plass nummer 50 solgte minst 1 enhet, men tallet er høyere og det gir utslag for omsetningen til alle programmene på listen.
For å få en bedre analyse, må vi vite salgstallene for et program på topplisten.
Sitatsjekk
Sammen med en tidligere Google-utvikler og en IT-forsker i Trondheimsselskapet Atbrox, utvikler jeg et system vi kaller Sitatsjekk. Det er et redaksjonelt system for å sjekke hva politikere, næringslivstopper og andre eksperter tidligere har uttalt til norske medier. Systemet bygges som en tjeneste ute i nettskyen ved hjelp av søketeknologi, og foreløpig er det kun tilgjengelig som en iPhone-applikasjon.
Sitatsjekk 1.0 ble lansert på kvelden mandag 4. januar etter en overraskende kort godkjenningsperiode hos Apple. Den klatret opp til 29. plass på «Top Grossing»-listen, etter en dag der vi solgte 32 enheter.
Ettersom Sitatsjekk koster 55 kroner, vet vi at det den spesifikke dagen krevde en omsetning på 1.760 kroner å innta den plassen. Det betyr at topplasseringen gir mye mer enn de 1.659 kronene som vi regnet oss frem til i det første regnearket.
Slik så tallene for de første 29 plassene ut den aktuelle dagen: Klikk her og se
Her ser vi at topplasseringen denne dagen ga en dagsomsetning på 2.745 kroner.
Ettersom Sitatsjekk for tiden er ute av topplisten og ikke klarte å nå lengre opp, er det ikke mulig for meg å analysere meg frem til hva det reelle tallet er. Det er imidlertid grunn til å tro at det er minst det dobbelte, ettersom profileringen på Top 25 er mye større enn på Top 50.
Jeg er forøvrig usikker på hvor mange Sitatsjekk jeg totalt har solgt, ettersom Apple oppgir to forskjellige tall. Det blir sikkert orden på det etterhvert, men enn så lenge vet jeg ikke om jeg har solgt 79 eller 91 enheter i januar.
Umodent marked
Tallene viser uansett at iPhone-markedet ennå ikke er modent nok til å skape et bærekraftig grunnlag for norske iPhone-utviklere som utelukkende satser på det norske markedet.
Det er mulig for enkeltpersoner og små team å leve av iPhone-utvikling i dag, men det forutsetter at man er veldig kommersiell i valg av hva slags programmer man leverer, samt at man lager mer enn ett program.
Store etablerte medieaktører kan ikke gå inn i verken iPhone- eller iPad-markedet og tro at det løser de finansielle utfordringene over natten. Det tar tid å bygge opp en slik nisje, og det vil trolig ta 2-3 år før en slik satsing gir større utslag på regnskapene. Slik er det med alle nye markeder.
Likevel er det flere gode grunner til å begynne en forsiktig satsing allerede nå. Hvis man skal lykkes, må man være med fra før det store gjennombruddet kommer. Dessuten vil både den kommende iPad, og det økte salget av iPhone-mobiler i Norge, påvirke brukermassen.
Hvor mange iPad som vil bli solgt i Norge har jeg ikke grunnlag for å uttale meg om, men jeg har regnet litt på hvor mange iPhone-mobiler som vil bli solgt i år. Med utgangspunkt i tall fra Elektronikkbransjen og Gartner, har jeg kommet frem til at det vil bli solgt minimum 100.000 iPhone-mobiler i Norge bare i år (2,5 millioner mobiler config.properties dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt 30% smartphones config.properties dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt 13% iPhone).
Det betyr at kundegrunnlaget vokser raskt i et segment der betalingsviljen stadig øker.
Frykten for å ta betalt
Apple klarte kunststykket å få sine kunder til å betale for musikk, og mediebransjen håper de gjør det samme for nyheter. Det kan godt tenkes, men det forutsetter at mediebedriftene følger opp.
Aftenposten og Budstikka har begge laget to gode nyhetslesere for iPhone, men har valgt å dele de ut gratis. Det er feigt og irriterer meg veldig. 6 kroner er uendelig mange ganger mer enn 0 kroner, og hvis vi skal lykkes med å få betalt må vi begynne ett sted.
Selv brukte jeg bare gratisapplikasjoner i begynnelsen etter anskaffelsen av min første iPhone. Så brøt jeg en barriere med å kjøpe min første applikasjon til 6 kroner. Deretter fulgte 12 kr, 19 kroner, 29 kroner og 55. kroner. Det gikk en stund før jeg brøt en ny barriere på 109 kroner, og deretter 279 kroner. Nå har jeg brukt noen måneder på å vurdere et program til 699 kroner, og kanskje kjøper jeg den i løpet av våren.
Ting tar tid, og mediebransjen kan ikke hoppe rett fra gratis til en betalingsmur. iPhone og iPad åpner da også muligheten for å fortsette med gratis nyheter på nettavisene, samtidig som man tilbyr bedre produkter som man tar seg betalt for uten at man skremmer vekk leserne.
Gjort på riktig måte, kan man fint spørre pent om å få betalt.
En øl
Selv har jeg valgt å prise Sitatsjekk til 55 kroner, og den prisen vil ikke bli satt ned. Det spiller ingen rolle for meg om jeg selger mer ved å endre prisen, ettersom vi uansett ikke vil tjene nok på vårt iPhone-salg til å finansiere 3 personer.
For oss er iPhone-applikasjonen en døråpner som gir oss krevende kunder mens vi videreutvikler tjenesten. Med en pris på 55 kroner vet vi at de som har betalt for den har ekte engasjement når de ber om nye funksjoner, eller kommer med andre innspill.
De som har kjøpt Sitatsjekk har da heller ikke kjøpt fordi de likte det de så i den umodne 1.0-versjonen. Kundene har kjøpt fordi de har tro på meg. De vet hva slags journalistikk jeg sto for i digi.no og i Teknisk Ukeblad, og de ønsker at jeg skal lykkes med å utvikle Sitatsjekk og Gravemaskinen til å bli redaksjonelle IT-systemer som gjør det lettere for journalister å levere kvalitetsjournalistikk.
55 kroner er mindre enn hva en halvliter koster på byen, og flere kjøpere har sagt at de kjøpte fordi de ville spandere en øl på meg som en slags klapp på skulderen for arbeidet jeg legger ned i dette. Det setter jeg selvsagt stor pris på, og jeg tror det er et tankesett som flere mediebedrifter bør ha i bakhodet når de forbereder nye forretningsmodeller.
Isåfall må vi ikke overdrive. Jokke ber om mer enn bare en øl:
Hvis jeg var deg, så ville jeg spandert en øl på meg.
Hvis jeg var deg, så ville jeg gitt meg alt du eier.
Tenk deg hvilken byrde som vil løftes fra ditt hjerte, og tenk deg hvilken byrde som vil løfte seg fra mitt.
Det gjør vi også hvis vi setter opp en betalingsmur rundt nyhetene våre.
Les også: iPad redder ikke pressen
Les også: La de blinde vise vei
Medieutvikler Anders Brenna skriver om media, teknologi og forretningsutvikling for Kampanje. Han var tidligere nettsjef i Teknisk Ukeblad og redaksjonssjef i digi.no. Nå utvikler han redaksjonelle IT-systemer sammen med en tidligere Google-utvikler og en IT-forsker i Trondheimsselskapet Atbrox. Målet er å gi journalistene bedre verktøy basert på nettskyen og søketeknologi.
Kommentér