Foto: Scanpix.

- VG-redaktør Bernt Olufsen hater at jeg sier det, men Schibsted kommer til å ende opp der størsteparten av inntektene kommer fra salg av biler (Finn.no og andre lignende nettjenester i Schibsted, red. anmerkning) Jeg liker det ikke, men sånn er utviklingen, sier tidligere konsernsjef i Shibsted, Kjell Aamot.

Stadig mer fra nettet
Han har nettopp gjort seg ferdig med et foredrag med ganske så mange spissformuleringer om medier under Mediaforums Fagkonferanse når Kampanje møter ham til intervju i vinterlige omgivelser på høyfjellshotellet på Norefjell.

- Jeg spissformulerte meg, men tallene i dag viser at en stadig større andel av Schibsteds omsetning og overskudd kommer fra nettaktivitetene. Det er det jeg mener når jeg snakker om inntekter fra bilsalg, altså inntekter fra ulike nettaktiviteter, sier Aamot til Kampanje.

Som konsernsjef var Kjell Aamot til tider meget frittalende. Vel vitende om at Schibsted-eier Tinius Nagell-Erichsen dagen etter humret over avisen for så å ringe til konsernsjefen med analyser som ikke var mindre friske i formen. Nå er Aamot litt mer forsiktig.

- Jeg er ansatt i Schibsted til september neste år, så derfor må jeg være forsiktig med hva jeg sier. Jeg orker ikke masse støy igjen, sier han.

Fikk kjeft
Rett før Kjell Aamot gikk av som konsernsjef, fikk han verbal juling av ansatte i Schibsted etter å ha varslet papiravisenes død. Slik ble det i alle fall framstilt i mediene.

- Vi har fortsatt stor tro på papiraviser, men spør oss om betalingsaviser vil overleve om 20-30 år. Gratisaviser derimot, vil gjøre det, sa Kjell Aamot under sitt foredrag på Handelshøyskolen BI i mars i år.

Og dermed ble det rabalder. Schibsted-eide Aftenposten tok et oppgjør med den daværende konsernsjefen på lederplass.

- Kjell Aamot har ledet Schibsted mens konsernet har utviklet seg fra et enkelt avisselskap til et like mangfoldig som vellykket mediekonsern. Det kreves både visjoner og handlekraft for å få til slikt. Da er det kanskje ikke så spennende med oss «gamle medier» lenger. Men det er likevel helt unødvendig å varsle at nekrologen allerede ligger klar. I så fall stiller det vi krav til at den er mer velskrevet og bedre begrunnet enn den som nå foreligger fra Aamots hånd, skrev avisen på lederplass.

Les også: Aamot overrasket over kritikk

Les også: Aftenposten refser Aamot

- Jeg holdt på å spy
- Ble du skremt av kritikken?

- Nei da, ikke skremt, men kritikken som kom var uventet. Jeg måtte bruke halvannen uke på å rydde opp. Det ble masse møter og telefoner. Ja, slike ting. Jeg beskrev en utvikling som pågår, jeg snakket om papiravisenes forretningsmodell. Derfor synes jeg de skjøt budbringeren, svarer Aamot.

Under sitt foredrag på Mediaforums Fagkonferanse kommenterte Aamot den pågående debatten om kvalitetsjournalistikken.

- Jeg holdt på å spy av dette spørsmålet før sommeren, sa Aamot.

Mer samarbeid og færre ansatte
Etter foredraget sier han følgende til Kampanje:

- Mitt poeng er at jeg synes debatten om kvalitetsjournalistikk er så unyansert og ensidig. Selvfølgelig er kvalitetsjournalistikken truet, det skjønner jo alle. Mediebransjen må avvikle alt som ikke er kvalitetsjournalistikk, og så bruke ressursene på det man er enige om er kvalitetsjournalistikk.

- Hvordan mener du mediene skal finansiere kvalitetsjournalistikken?

- Jeg tror mediene må samarbeide mye mer enn det som skjer i dag. Ja, det vil kreves mye mer samarbeid framover. I svenske Aftonbladet har man fire vinjournalister. Strengt tatt behøver vel ikke én avis å ha fire vinjournalister, sier Aamot tørt.

- Mer redaksjonelt samarbeid mellom aviser vil bety langt færre ansatte?

- Ja, vi kommer ikke utenom det. Skal mediebedriftene i dag gjøre noe med sine kostnadsbaser, må de se på bemanningen. Stavanger Aftenblad vil ikke kunne ha 200-300 ansatte om noen år. Jeg tror ikke Schibsted vil kunne ha så mange redaksjonelle fagmiljøer som man har i avisene i dag. VG er for eksempel veldig gode på personlig økønomi, både på nettet og på papir. Dette må videreutvikles og samarbeidet mellom avisene i Schibsted må bli mer omfattende, og det det må bli færre ansatte, sier Aamot.

- Lett å være stor i kjeften
Da Kampanje nylig intervjuet Aamots arvtager, Rolv Erik Ryssdal, ordla han seg mer diplomatisk om redaksjonelt samarbeid:

- Rammevilkårene har endret seg fullstendig, og derfor må vi se på samarbeidet med nye øyne for å se hvilke muligheter det gir. Avisene i Media Norge må ha gode forutsetninger slik at det kan skapes sunne og livskraftige bedrifter og trygge arbeidsplasser som igjen kan gi leserne den kvalitet de vil ha. Men fortsatt er det slik at ingen er bedre på å dekke Sørlandet enn Fædrelandsvennen og den aller viktigste dekningen til Fevennen kommer til å være Sørlandet i mange år fremover. Men leserne får stadig flere tilbud og da må man produsere kvalitet, sa Ryssdal til Kampanje.

Les også: Ryssdal holder VG unna Media Norge

- Det er lett for meg å være stor i kjeften, det er Rolv Erik Ryssdal som må levere, konstarerer Kjell Aamot med et smil.

Kampanje kommer med mer fra intervjuet med Kjell Aamot.

  • Om papiravisenes framtid
  • Om gratisaviser
  • Om Kindle, lesebrett og IPhone
  • Om framtiden til web-tv
  • Om finanskrisen