Olav Terje Bergo startet arbeidsdagen med å fortelle sine ansatte at han har bestemt seg for å gå av som sjefredaktør og administrerende direktør i Bergensavisen (BA). Nå deler han sine erfaringer i det norske medielandskapet med Kampanjes lesere.

- Svært stolt
- Da jeg overtok som ansvarlig redaktør i BA 1. januar 1984, endret vi samtidig redaksjonell plattform fra partiavis til en verdiorientert, sosialdemokratisk avis. I september 1990 startet vi søndagsavis, i august 1992 ble vi lokalavis for Bergen og i januar 1996 startet vi Bergens første nettavis, forteller Bergo til Kampanje.

Og han fortsetter:

- Vi har vært mestvinnende avis i avisdesign, så mye at det dekorerer en hel korridor. En BA-journalist vant årets Skup-pris, tidligere har nyhetsfotografene våre også hentet hjem mye heder. Jeg er svært stolt over det vi har fått til, sier han.

Les også: Bergo fortsetter i BA og A-pressen

Les også: Bergo slutter

- Møtte veggen i 2004
- Hva har vært den største nedturen?

- Den største nedturen var sammenbruddet i pressepolitikken i de første årene med Bondevik I-regjeringen. Det sammenbruddet stanset 19 års sammenhengende framgang, og tok nesten knekken på BA. Vi var på nippet til å komme på offensiven igjen i årene 2000-2004, og så en mulighet til å komme løs fra avhengigheten av pressestøtten. Men så møtte vi veggen i andre halvår 2004, og har slitt kraftig siden da, forteller Bergo.

- Jevnstore med VG
A-pressen la ned to nummer-to-aviser før og etter årtusenskiftet. Først Avisa Trondheim (het Arbeider-Avisa inntil navneskiftet i november 1993) i 1996 og så DrammensAvisa Fremtiden i 2000. BA var også nær avgrunnen.

- Hovedgrunnen til at BA har utviklet seg annerledes enn andre nummer to-aviser, var vår suksess som løssalgsavis. Vi er jevnstore med VG i Bergen. Og vi har lyktes som rubrikkavis for leserne, der vi lenge var størst i byen. Siden 2005 har de inntektsområdene utviklet seg negativt. Pressepolitikken er også ganske stillestående, og da er det vanskelig å unngå at det blir krevende å være BA. Men vi har forbedret resultatet i forhold til i fjor, noe halvårsresultatet, som vi offentliggjorde i forrige uke viser, sier Bergo.