Det har vært mye sex denne sommeren. I hvert fall i Dagbladet. Det har knapt gått én dag uten at tabloiden har hatt erotiske tilnærminger på sin førsteside, og i løpet av ti dager har avisa hatt sex som hovedoppslag tre ganger.

Jeg vet ikke hvor mange som blir pirret av disse sakene, men jeg blir bare trist og flau på pressens vegne. Ikke nødvendigvis fordi sakene handler om sex, men fordi flere av sakene helt åpenbart er plantet av en industri som har noe å selge.

I ett av oppslagene til Dagbladet sto det at ”ja, vi elsker heftig feriesex”. Saken er basert på en undersøkelse som er gjort på oppdrag for Kondomeriet. I artikkelen står det at en av tre har hatt sex med en person de traff mens de var på ferie i utlandet, og over halvparten av disse droppet kondom. Resten av saken handler om kjønnssykdommer og om hvor viktig det er å bruke kondom. Og hvor får man kjøpt det?

Det er ikke bare Kondomeriet som tar ansvar for nordmenns sexliv i Dagbladet. I et annet hovedoppslag handler det om at «feriestress gir dårlig sex». Campingliv, forventningspress ogsvigerforeldre får skylda, og vår egen Sputnik slår et slag for Viagra og andre potensmidler. Dagbladet skriver – uten dokumentasjon – at rekordmange sliter med ereksjonsproblemer i sommer. Og hva er løsningen? Og hvem har gitt Dagbladet saken?

I en rekke aviser, NTB, NRK, P4 med flere har legemiddelindustrien klart å få på saker som handler om hvor viktig det er med potenspiller om sommeren. Ikke ett kritisk spørsmål – nesten ren avskrift av pressemeldingen. Det er rett og slett pinlig.

Det er nok ekstra enkelt for industrien og dens PR-rådgivere å få på slike saker om sommeren. Det er mindre konkurranse om oppmerksomheten, det er færre pressekonferanser og politiske møter.

Begrepet ”agurk” blir ofte brukt når mediene slår opp meningsløse fillesaker om sommeren. Nå kan det se ut som om påvirkningskonsulentene er i ferd med å danke ut de tradisjonelle agurkene med historier som har ett eller annet seksuelt salgsmotiv.

Det er egentlig spennende å drive journalistikk når det er sommer. Det er da man kan bruke den journalistiske teften og kreativiteten, det er da man må grave etter saker selv og det er da man kan vise hva man duger til.

Derfor er det trist å se at en av Norges største aviser bruker sommeren til å være mikrofonstativ for en industri som selger sexleketøy, kondomer og potenspiller.

Takke meg til små akurker framfør heftig feriesex med Dagbladet.

Lars Kise er ansvarlig redaktør i Varden.