Serien som ble sendt på NRK våren 2005 handler om «Tove Steen» i Anneke von der Lippes skikkelse som på kort varsel blir landets nye helseminister etter at den tidligere ministeren dør på mystisk vis på en tjenestereise i Russland. Von der Lippe ble senere Emmy-nominert for sin innsats. Nå har også det svenske tv-publikummet blitt presentert for den politiske thrilleren som blir sendt på SVT.

– Serien er effektivt fortalt og klarer å introdusere en rekke karakterer uten at man noen gang sitter og lurer på hvem den og den fyren var. Dessuten har jeg stor sans for miljøskildringene. Jeg har bare sett den første av seks episoder, så jeg vet ikke hvor serien tar veien, men jeg likte begynnelsen, lyder dommen fra Anders Björkman i Expressen.

– Vanligvis blir aktuelle spørsmål overforenklet i fiksjonen, med tydelige signaler om manusforfatterenens personlige oppfatning. Men i dette tilfellet var det riktig så skarpt fremstilt og åpent for utvikling, mener Lotta Olsson i Dagens Nyheter.

Olsson har i likhet med Björkman kun sett den første episoden, men hun er i tvil om «Ved Kongens bord» klarer å stå løpet ut.

– Når man innleder med å stille en mengde kontroversielle spørsmål, må man før eller senere velge hvilken vei man skal gå for å håndtere dem, og den veien er særdeles tung og vanskelig, for ikke å si umulig, mener Olsson.

Björkman, på sin side, mener at norsk tv med «Ved Kongens bord» har befestet sin stilling som best i Norden på moderne thriller-serier. Han viser også til «Kodenavn Hunter» som et eksempel på akkurat dette. Thrilleren med Ane Dahl Torp, Kristoffer Joner og Mads Ousdal i sentrale roller, ble vist på SVT i mai