Det var store endringer i tv-markedet i forrige uke. NRK1s gullrekke fortsetter å slå sprekker. Fredag satte Fredrik Skavlan bunnrekord denne høsten, mens TV 2 på sin side satte en rekke sesongrekorder. I tillegg ble konkurransen i overkant tøff for de to minste kommersielle tv-kanalene, TVNorge og TV3, med NRK1s «Tv-aksjonen 2006: Leger uten grenser» og tidenes mest sette Tippeliga-kamp på TV 2, kampen mellom Brann og Rosenborg.

For TVNorge og TV3 ble derfor ikke forrige uke mye å skrive hjem om. Selv med sterke seertall på flere av kampene fra UEFA Champions League i forrige uke, klarte ikke TV3-sjef Lasse Kokvik å øke markedsandelene med mer enn 0,1 prosentpoeng i riksuniverset (12+). Det til tross for at TV3 for to uker siden var «fotballfri», i den forstand at det verken ble spilt kamper i Mesterligaen eller landskamper.

– Vi gikk en del ned i helgen på grunn av tv-aksjonen og fotballkampen på TV 2. Vi tapte rett og slett for sterk konkurranse og det er greit at det ikke er tv-aksjon og seriefinale hver søndag, sier presse- og informasjonsansvarlig i TV3, Glenn Ø. Støldal.

TV3 har hatt en tendens til å øke markedsandelene med et snaut prosentpoeng i uker med kamper fra den internasjonale fotballturneringen. Men ikke denne gang. TV3 endte i forrige uke på en markedsandel på 6,1 prosent. Det viser tall fra TNS Gallups tv-meter.

Heller ikke TVNorge hadde noen god og kanalen til TVNorge-sjef Morten Aass falt med 1,4 prosentpoeng. Kanalen er nå nede på en markedsandel på 9,7 prosent.

Sesong-bunn fra Skavlan
Selv om Tippeliga-kampen mellom Brann og Rosenborg var tidenes mest sette kamp fra den norske eliteserien, holdt det ikke til å bli det mest sette tv-programmet i Norge i forrige uke. Med 1.118.000 seere beholdt NRK1s «Nytt på nytt» fortsatt posisjonen som Norges mest populære tv-program.

Men en liten fjær i hatten for TV 2 er det nok at kampen gikk inn på andreplass og dermed sprakk NRK1s gullrekke enda mer opp. Med 938.000 seere på kampen holdt det til å vippe Fredrik Skavlans «Først & Sist» ned på en tredjeplass. Skavlan fikk fredag i forrige uke 910.000 seere, og det er den dårligste prestasjonen til Skavlan denne høsten.

Dermed fortsatte gullrekka å slå sprekker. Som Kampanje mandag i forrige uke kunne fortelle, klarte ikke premieren av Synnøve Svabøs «På tråden med Synnøve» å erstatte Ivar Dyrhaugs «Beat for beat» fullt ut. Svabøs premiere ble sett av 758.000 seere, men program to gjorde det anda svakere. Fredag i forrige uke samlet Svabøs bølleringing-program 691.000 seere og falt ytterligere to plasser på listen over de mest sette tv-programmene i forrige uke.

Programmet ble blant annet slått av en annen NRK1-premiere lørdag, og det var Melonas-jentene åpning på 767.000 seere.

NRK-sjef John G. Bernander kunne dermed se tilbake på en ukesandel for uke 42 på 37,1 prosent, opp fra andelen på 36,6 for to uker siden. Det er særlig søndagens tv-aksjon «Tv-aksjonen 2006: Leger uten grenser» som løftet NRK1 søndag, men med de sterke seertallene på fotballkampen slapp TV 2 å bli helt knust av NRK1 denne søndagen.

Flere sesongrekorder
TV 2-sjef Kåre Valebrokk klarte å holde andelene for hovedkanalen på så vidt over 32 prosent og i TV 2 fortsetter man å glede seg over konsernets samlede tv-andeler etter at flerkanalstrategien tar mer og mer form.

– Med mange gode seertall i uken som har gått øker både TV 2 og TV Zebra i forhold til uken før. Samlet for konsernet, og da kan vi også ta med TV 2 Filmkanalen, lander vi på 34,9 prosent. Trenden er som tidligere i høst: TV 2 gjør det bra alene og holder et solid nivå og høyere enn i fjor, mens Zebra-seingen er nesten ren tilvekst i forhold til i fjor. Summen blir da meget bra, sier TV 2s ressearchsjef John Richard Hewitt til Kampanje.

Av enkeltprogram trekker Hewitt særlig frem «Senkveld» (651.000) og «Skal vi danse» (616.000) og «Skal vi danse – resultater» (552.000), som alle satte sesongrekorder. Også lørdagens «Deal or No Deal» greide sesongbeste med 579.000 seere

– Programkonseptet leverer nå så bra med seere at vi må bla godt i historiebøkene for å finne tilsvarende underholdningsseertall på dette tidspunktet, sier Hewitt.

Tv-kanaler

Uke 42

Endring uke 41

NRK1

37,1

0,5

NRK2

3,5

0,3

TV 2

32,3

0,3

TVNorge

9,7

(1,4)

TV3

6,1

0,1

TV 2 Zebra

2,2

0,5

Voice TV

0,2

0,0

ZTV

0,6

(0,1)

Andre kanaler

11,3

0,1