Kaffehuset Friele har spilt inn tre nye lange reklamefilmer med Friele-sjef og bergensordfører Herman Friele på rollelisten. Det fikk tidligere denne uken flere medievitere og medierådgivere til å reagere på det de mener er en uheldig rolleblanding.

– Det er problematisk, men ikke nødvendigvis galt. Denne bindingen har vært kjent og åpen fra starten av. Det kan også hende at dette positivt for Bergen, Herman Friele og kaffehuset Friele, sa Nils M. Apeland i Apeland Informasjon til iBergen.no.

Reklamefilmene skal sendes på TV 2 hele denne uken og filmene er spilt inn i landet hvor Frieles kaffeeventyr startet, Brasil. Kaffepionéren Berent Friele oppdaget tidlig på 1900-tallet kaffedalen Vale da Grama i Sul de Minas, på grensen mellom statene Sao Paulo og Minas Gerais. – Her dyrkes verdens beste kaffe, var unge Berent Frieles melding hjem til familien i Bergen. Kaffehuset Friele kjøper i dag årlig seks millioner kilo kaffe fra Brasil.

– Vi er trofast mot vårt tidligere konsept, fordi vi vet at det virker. Seerne skal lære noe nytt, og samtidig få en opplevelse. Denne gangen handler filmene om Frieles lange og nære relasjoner til den fantastiske kafferegionen Sul de Minas, sier merkevaresjef Atle Engelsen i Kaffehuset Friele.

Film nummer to heter «To gode naboer», og handler om kaffebonden Joaquim Dias og hans kaffefarm i Vale da Grama. Dias er 85 år, og har flere ganger vunnet priser for sin eksepsjonelt gode kaffe. Den gode naboen er Herman Friele, som har en liten rolle i denne filmen. Herman Friele er gjennom familieselskapet B. Friele & Sønner medeier i to nabofarmer i kaffedalen Vale da Grama.

Den tredje filmen handler om det urbane cafélivet og kaffemeglerne i Santos, og blir vist på TV 2 i mars.

– Filmene er mer "edutainment" enn reklame - vi kaller dem «infomercials» - fordi de er både dokumentariske og underholdende, sier Engelsen, som understreker at dette med lange reklamefilmer på ingen måte er nytt for Friele. Både de tre tidligere og de tre nye filmene fra Kaffehuset Friele er alle på ca tre minutter.

– Filmene våre scorer høyt på troverdighet og avsenderidentitet. Filmene huskes også lengre enn andre reklamefilmer, sier han.

Svein Erik Larsen har jobbet med Friele i 15, år og er også regissør for de tre nye filmene.