Siden McCann begynte samarbeidet med Sørlandschips for fem år siden har det haglet med priser og godord for reklamen – og salget av potetgullet har mangedoblet seg. At reklamen har vært effektiv fikk vi det endelige beviset på onsdag kveld da Stella-prisens Grand Prix gikk til chipsfabrikanten og reklamebyrået deres.

Det er andre gang på rad at McCann vinner effektivitetsprisen. Konsernsjef og byråleder Thomas Høgebøl er strålende fornøyd med utmerkelsen, og tror at kampanjenes popularitet kan hjelpe å gjøre Stella mer «stueren» også i kreative kretser.

– Effektivitetskonkurranser har ikke alltid vært like populært, men jeg tror den tiden snart er forbi. Jeg synes det er bra at Stella og liknende konkurranser lærer oss å bli bedre på å dokumentere det vi alltid har hevdet; nemlig at kreativ reklame allitid er mest effektivt. Med Sørlandschips har vi vært nødt til å tenke kreativt i alle ledd. Kampanjene har vært konsentrert, så vi har fått trøkk og synlighet, selv med små budsjetter, sier han.

AD Annette Kriszat har jobbet med potetgullprodusenten fra dag én. Selv om Sørlandschips i begynnelsen var rimelig blå på markedsføring og reklame synes hun ikke det har vært et vanskelig samarbeid, heller tvert i mot.

– Vi har aldri vært nødt til å «oppdra» Sørlandschips på reklame, men har simpelten brukt de verdier som lå i iboende i bedriften. Det er som vi sier i McCann; «Truth Well Told».

Hun mener noe av bakgrunnen for suksessen er at de konsekvent har gjort ting motsatt. Sørlandschips begynte å lage harde, rare chips med skall, uten verken penger eller distribusjon i orden. De skryter av at de er minst. Og de skryter av hvor mye fett produktet deres inneholder.

– De er modige og tør å være skeive og annerledes. De gir oss tillit og får masse igjen, sier Kriszat.

Potetgullfabrikanten selv var selvsagt også glad for prisen.

– Dette er kjempegøy! Vi har små budsjetter i forhold til konkurrentene og er nødt til å lage reklame som folk legger merke til. Det har i hvert fall virket bra hittil, sier Trine Weidal i Sørlandschips.

– Men heldigvis er vi fremdeles Norges minste chipsfabrikk, legger hun obligatorisk til.

En del av strategien til Sørlandschips er å alltid overraske, også i valg av media. Vinnercaset har primært basert seg på resultater fra siste to år – med alle elementer inklusive film – men med linjer tilbake til de siste fem år. Hovedmedia i den første kampanjen fra McCann i 2001 var print, året etter var det tv (animasjonsfilmer), i 2003 var det radio-spotter, i fjor og i år har det vært kinoreklame.

I år kom også chipsfabrikanten seg til slutt på nett. Da sier det seg selv at listen over kreativt medvirkende er lang. Noen av de som har vært involvert de siste fem årene fra McCann er:

AD: Annette Kriszat, Stian Birkelid, Heidi Grønvold, Geir Florhaug
AD ass: Rune Gabrielsen
Tekst: Kristoffer Carlin, Jeppe Christoffersen, Martin Thorsen, Sigmund Falch
Prosjektleder: Gro Marwold, Anne Gro Lindem Carlsen
Konsulent: Monika Augustsson
Byråprodusent: Tonje Østbye, Beril Holte Rasmussen
Medierådgiver: May Karlsen
Multimedia-designer: Arnt Christian Hansen

Denne saken er også publisert på KFnyheter.no.