Nøyaktig 13 år etter at TV 2 debuterte i den norske eteren, kommer i dag TV 2 Gruppens avlastningskanal TV 2 Zebra på lufta med sitt nye sendeskjema. Kanalen erstatter TV 2 Xtra, og sender på samme frekvens som Xtra hittil har gjort.

To nye norske konsepter er allerede i boks, og de første premiereklare programmene slippes løs i eteren allerede torsdag 29. september.

– Vi skal lage en kanal med en egen profil og egen identitet. Da må vi ha egne programmer. Det er tøff konkurranse og da må vi satse på nye programmer, sier kanalsjef Geir Mikalsen, i TV 2 Zebra til Kampanje.

De nye programmene som skal løfte TV 2s nye tv-kanal opp blant de seks største tv-kanalene i Norge på sikt er i første omgang «Filmstriper» og «Hele historien». Filmstriper er et ukeaktuelt filmprogram som tar for seg ukens premierefilmer, i tillegg til siste nytt om filmstjerner verden over, og programleder her vil være Thomas Leikvoll.

Harket og Aqua-Lene
Kanalsjef Geir Mikalsen i TV 2 Zebra, som i dag tok imot pressen på lanseringen av TV 2s nisjekanal i TV 2s eget studio i Karl Johans gate, kunne også slippe nyheten om at kanalen samme dag går i gang med portrettserien «Hele historien», om norske kjendiser. Noen av navnene som er klare er Celina Midelfart, Sissel Kyrkjebø, Morten Harket, Kjell Inge Røkke, Lene Nystrøm og Ari Behn.

– Vi tror det er mulig å levere kvalitet i to kanaler. TV 2 er breddekanalen, og vi mener det er rom for nye TV 2 Zebra som retter seg spesifikt mot underholdning, sier kanalsjefen.

Mikalsen mener begge formatene «matcher» med det Zebra ønsker å være, og i tillegg er det klart at TV 2 Zebra skal vise forprogrammer til kåringen av «Frøken Norge». Hvor mange programmer dette dreier seg om, og når det kommer på luften, er foreløpig ikke helt avklart.

Små investeringer
Investeringene som Zebra har påført TV 2 Gruppen har derfor ikke vært av de aller største. Rundt fem-seks millioner kroner har kanalen kostet så langt, før driftskostnadene nå begynner å løpe.

– Vi kommer til å utnytte kompetansen og erfaringene fra TV 2-huset, sier Mikalsen.

– Investeringene er relativt små og driftskostnadene er ikke veldig store. Vi har jo menneskene. Dette tar vi over TV 2-budsjettet, så det vil ikke bli et eget aksjeselskap, sier TV 2-sjef Kåre Valebrokk.

En av utfordringene til Valebrokk og Mikalsen er å øke distribusjonen. Jo større distribusjon, dess flere potensielle seere. Den nye kanalen er kun tilgjengelig på parabol og i kabelnett, og har ifølge offisielle tall en dekningsgrad på 31 prosent.

– Distribusjonen er i dag på 30 prosent før vi får den over på kabel i september, sier Valebrokk.

I dag er det Canal Digital satellitt og digital kabel og UPC som i all hovedsak distribuerer kanalen. Men dersom kanalen også blir å finne på Canal Digitals analoge kabel-tv-plattform, vil Zebra utvide sine jaktmarkeder med ytterligere 20 prosentpoeng.

Skal forbi ZTV
Når distribusjonen etter hvert er på plass, har Mikalsen klare målsetninger for kanalen. I løpet av det første året skal TV 2 Zebra ta igjen - og gå forbi - ZTV, og bli den sjette største kanalen i Norge.

– Målet innebærer at vi må opp i en markedsandel på én prosent i målgruppen 12+, sier Mikalsen.

Etter det er det skalpen til Discovery på rundt 1,5 prosent som står for tur.

– Når vi målet om én prosent er vi fornøyd, sier Mikalsen som i første omgang ikke er så opptatt hvem som er TV 2 Zebras kjernemålgruppe.

– Vi er takknemlige for alle som vil se på oss. Men med tiden vil Zebra nok bli en kanal som retter seg mot litt yngre seere enn TV 2. Zebra blir underholdningsdominert, og det trekker yngre seere, sier Mikalsen.