Dette spør med-gründer og CEO i SMOC.AI Kristoffer Kvam. 

- Vekstpotensiale for bedrifter i å drive frem slike samtaler innad i målgrupper er enormt, noe både tallene og feedbacken vi får viser, fortsetter han, tidligere VP of Data & Insights hos en av nordens største teleselskap.

I en verden der lojalitet, kundefrafall og anskaffelseskost aldri har vært viktigere, blir fokuset til bedrifter i stadig økende grad rettet mot kundeanbefalinger. Konseptet er langt fra nytt, men ved å ta i bruk kunstig intelligens, belønninger og proaktive chattebotter, mener gjengen i SMOC.AI at de har verktøyet bedrifter leter etter. 

Gå heller for lojale kunder og varme leads

Det finnes mange eksempler på effektiv og engasjerende anbefalingsmarkedsføring fra eksempelvis Tesla, Spotify, Voi, Squeeze, Telenor, men likevel er det mange som ikke våger å prøve det ut. 

- For mange er det rett og slett snakk om begrensninger i budsjettet, sier Inbound Marketing Manager i SMOC.AI, Jógvan Brimheim Gunnarsson. Nærmere 80% av alle markedsbudsjetter går til de to store annonseringsplattformene som har sine hovedkontor i California. 

- Hvorfor ikke bruke litt av denne potten på å heller gi tilbake til kundemassen din?, spør Gunnarsson, som nylig gjestet Markedsføringspodden for å snakke om nettopp dette temaet.

 - Vil du ikke heller belønne og styrke lojalitet med den eksisterende kundemassen, og få de til å anbefale sine venner og familie, enn å bruke de kronene på å jage kalde leads? 

Gunnarsson og teamet bruker selv denne tilnærmingen kombinert med belønninger til deres kommende webinar, som finner sted 9. desember. Ved å klikke her kan du se både hvordan de gjør dette og for å lære mer om selve webinaret.

Hvordan belønne leads og kunders oppmerksomhet?

En av grunnsteinene i SMOC-plattformen er deres “belønningsmotor”, som lar bedrifter belønne sine leads, kunder og ambassadører. Det som belønnes er oppmerksomheten disse personene gir eller generer, til og for den gitte bedriften. Belønninger kan være alt fra rabatter, varer og tjenester fra bedrifters egen virksomhet, til virtuelle Mastercard-gavekort eller klimapositive dager.

SMOC sine kunder (bedrifter) bestemmer selv hvilke interaksjoner og handlinger som skal utløse belønninger til sluttkundene. Hva disse skal være og hvilke verdier disse skal ha, styres også av hver enkelt bedrift. Selve samhandlingene med målgruppen gjøres via SMOC sine proaktive chattebotter.

Feks. kan et lead få 20% rabatt på første bestilling om de svarer på 2 spørsmål. Et annet alternativ er å gi forlenget prøveperiode på en tjeneste, ved at kunden ser gjennom en video. Her kan en se for seg en video som viser andre kunder som deler sine positive erfaringer med tjenesten. Et siste eksempel kan være at en kundeambassadør får et virtuelt Mastercard-gavekort på 250 kr for å anbefale en venn om en befaring. Hovedpoenget er å bruke relevante belønninger, knyttet til vedkommendes gitte steg i kundereisen, for å motivere de videre i den. Målet bør være at de ikke bare går fra å være et lead til å bli en kunde av deg, men at de blir en storfornøyd kundeambassadør. 

Hvordan funker det i praksis?

Selv bruker SMOC.AI sin plattform og belønninger til å aktivere kundebasen til å blant annet registrere seg til deres webinarer. Her blir aktuelle personer i kundebasen sendt et nyhetsbrev med lenke til en landingsside, der de tas imot av en proaktiv SMOC-chattebot. Denne belønner kunden som samhandler med den. Botten opplyser om webinaret, stiller to spørsmål til interessenten, og gir vedkommende et virtuelt Mastercard-gavekort på 200 kr (som mottaker kan bruke i alle alle nettbutikker), til de som registrerer seg til og deltar på webinaret. Anbefaler personen webinaret videre til en venn eller kollega, får også begge parter hver sitt virtuelle Mastercard-gavekort på 100 kr, når den gitte vennen registrerer seg og deltar. Alle som har mottatt en slik lenke kan da anbefale videre, og belønnes for påmeldingene de har generert.

- Fort mulig at våre ambassadører kan finansiere mange julegaver om de anbefaler webinaret vårt videre på denne måten, smiler Kristoffer Kvam. 

- Vi betaler betraktelig mindre for gode og varme leads på denne måten, enn det vi betaler til Facebook og Google. Men så om ikke det er bra nok, går også disse summene til å bygge lojalitet. Det er det som gjør dette til en genial tilnærming, forteller han ivrig i det han viser oss webinar-kampanjen. 

Et paradigmeskifte innen digitalt salg og markedsføring

- Visjonen til SMOC er å gi alle bedrifter superkreftene til verdens beste salgsagenter, ved hjelp av vår handelsfokuserte kunstige intelligens. For det er jo de beste salgsagentene - enten om de er de ansatte i en fysisk butikk, i et kundesenter eller ute i feltet - som er flinke til å kartlegge behov. Som forstår hva målgruppen egentlig er ute etter. Som belønner mennesker som returnerer og sprer det glade budskap. Det er denne holdningen og tilnærmingen, vi i SMOC vil bringe frem i vår teknologi, forteller Gunnarsson. 

Onsdag 9. desember arrangerer SMOC deres neste live webinar; “Commerce AI and the Sales Paradigm Shift”, nettopp for å gå dypere ned på hvordan teknologi som deres nå bringer med seg nye muligheter innen digitalt salg og markedsføring. 

- Vi gleder oss veldig til dette webinaret. Spesielt siden mange av de påmeldte nettopp har fått vite om det via anbefalinger fra vårt nettverk og med hjelp av vår teknologi, forteller Kvam. 

Vil du se hvordan en anbefalingskampanje med SMOC funker, samt melde deg opp til dette webinaret og tjene deg et virtuelt Mastercard-gavekort, kan du trykke her

- Vi hjelper allerede alt fra banker, eiendomsmeglere, mobiloperatører og lagringstjenester å belønne oppmerksomhet med våre verktøy, og vi gleder oss til å hjelpe enda flere fremover, avslutter Kristoffer Kvam.