Av Bjørnar Skogheim og Guro Istad, redaktører, Publicis Shift tidligere Kitchen Shift

«Hei, vi trenger en artikkel som kan passe til denne kampanjen».  

Høres det kjent ut? Bestillingen kan komme fra en kunde, fra et mediebyrå eller fra gode kolleger.  

Men hva gjør det med innholdet, denne siste liten-tilnærmingen? Jo, det blir lite gjennomfundert, og svarer på en bestilling fremfor et behov. Saken skal bare stilne en udefinert kløe. Men innholdsprodusenten leverer.  

I Publicis jobber vi daglig og målrettet med å bli bedre på samarbeid, ta inn ulike fagfelt i prosessene og utvikle oss sammen. Fordi vi vet at resultatet blir bedre på den måten, og fordi leserne og kundene fortjener det. Og helt riktig: Du fortjener det, kjære innholdsprodusent.   

Når innholdsmarkedsføring virkelig treffer, er det fordi historien og måten den er fortalt på, treffer leseren. Det treffer fordi du blir tatt med gjennom teksten eller filmen, drevet og revet med helt til slutt. Du sitter igjen med en følelse av å ha blitt klokere, rikere, opplyst og/eller underholdt. Fordi erfarne (eks-)journalister har basert sine vurderinger på vesentlighet og relevans, og våget å stille spørsmålene: «Er det faktisk en sak? Hvorfor er dette en sak?».  

Vi ønsker ikke å peke finger her. Kall det heller en pep-talk, oss innholdsprodusenter imellom. For innholdsprodusenten har også et ansvar for å melde seg på, og til å si ifra når man må ta ett steg tilbake for å ta to fram. Vårt inntrykk er at vi litt for ofte står med luen i hånden og mangler pondus. For ikke er vi «reklamefolk» og ikke er vi journalister. Men vi skal være stolte av å være det beste fra to verdener!  

Derfor: Stol på at innholdsmarkedsføringen din er effektiv og innbringende for både kunder og byråer. Opp med haka og fram med selvtilliten! 

Vår oppfordring til alle innholdsprodusenter der ute, er å kreve mer. Av deg selv, av dine kolleger. Av kundene. Still spørsmål, også til kundene. De fortjener jo å fortelle historien sin til omverdenen på best mulig måte. 

Våg å ta plass, krev å bli tatt inn i prosessene fra start, slik at du får tid til å jobbe med research, idé, finne nye vrier og presentasjonsmetoder og kan jobbe skikkelig godt med innholdet ditt. Stol på at det er du som kan håndverket og faget ditt best.  

Innholdsprodusenten må bli en mer selvfølgelig del av den kreative prosessen. Da må det en kulturendring til. Kulturendringer starter i det små, og det første steget kan du like godt ta selv. 

Det kommer både kolleger, kunder og – ikke minst – lesere til å være takknemlige for til slutt.