Slik billedgjør Nils Apeland hvordan du bør tenke når du skal fange et publikum i dag. Med 25 års fartstid som foredragsholder og rådgiver for ledere som vil kommunisere bedre, samt eier av Talerlisten.no som formidler foredragsholdere, har han lang og bred erfaring.
5. februar leder han kurset ”Hvordan bli forstått, husket og snakket om?” i regi av Kampanje. Da dette kurset ble gjennomført våren 2018, sa samtlige deltakere at de ville anbefale det videre.
Krevende å overbevise
Apeland mener det har blitt mye mer krevende enn før å vinne et publikum ansikt-til ansikt.
- Folks oppmerksomhet er kort. Hvis du ikke evner å fange den og holde på den, forsvinner den som en fugl ut av et bur. Ofte oppstår det deretter det jeg kaller digital gjesping. Dine tilhørere tar opp telefonen og forsvinner inn i Facebook og Instagram. Det ønsker du ikke, sier Apeland.
Løsningen, ifølge Apeland, er å bli mye mer bevisst på hva du skal si, hvordan du vil si det og hvorfor ditt publikum skal høre på deg. Du må simpelthen bli bedre til å få fram ditt budskap.
- Alt for mange ledere, selgere og markedsførere åpner med slappe fraser som ”Ja, mitt navn er altså Turid Treg og jeg skal bare dra dere gjennom noen slides her....”. Deretter dreper de sitt publikum med selvfølgeligheter, halvhjertede poeng og bilder fulle av tekst som de leser opp. Ingen får jo lyst til å lære noe, kjøpe noe eller bli med på noe av det!, fortsetter han.
Bevissthet og trening
Apeland, som har undervist i PR og vunnet formidlingspris, sier løsningen for å komme bort fra trøttende og uengasjerte presentasjoner er tredelt.
- For det første må du få opp din egen bevissthet rundt at du faktisk står på scenen hver gang du presenterer. Selv på et internt jobbmøte bør du tenke at du skal gjøre ditt beste.
- Deretter må du forstå dine egne styrker og svakheter når du presenterer. Dette får du hjelp til via kurs, ved å lese litteratur, se Ted Talks og se på andre. Du kan også oppsøke eksperter som kan veilede deg i historiefortelling, stemmebruk og kroppsspråk.
- Den siste delen handler om trening. Akkurat som hvis du vil bli god på skøyter, ski eller surfebrett, må du øve på det du vil forbedre. Så anbefaler jeg at du blir evaluert av noen som vil deg vel, men likevel kan fortelle deg sannheten, sier han.
Selv om Nils har holdt foredrag i 15 år, oppsøker han kurs og leser bøker om temaet.
- Jeg har også en coach som hjelper meg med kroppsspråk, stemme og pust og én som hjelper meg å bli en bedre historieforteller. Det er viktig å ta sin egen medisin!, avslutter Apeland.
På heldagskurset 5. februar får du en rekke konkrete og gode tips til hvordan du kan planlegge, bygge opp og holde mer fengende presentasjoner. Du får også øve deg, og får med mange tips hjem.