Å bruke influencere for å fronte merkevaren sin har blitt like elementært som SEO eller betalte annonser for mange norske markedsførere. Likevel er det altfor mange som overser en kritisk komponent for suksess: Fleksible og gode betalingsformer. Mange markedsførere er fortsatt usikre på hvordan de skal strukturere betalingene til influencere, samt identifisere hvilke aktiviteter som faktisk driver lønnsomhet.

Hele 30 prosent av markedsførere måler heller ikke lønnsomheten fra kampanjer. Sluttresultatet kan bli en utdatert tilnærming om å kun samarbeide med influencere med over 100 000 følgere, eventuelt utelukkende benytte seg av den klassiske “pay per post-modellen”. Det er på overtid at vi tenker nytt rundt slike antikke strategier innen influencer marketing. 

I 2023 planla to av tre markedsføringsteam å putte mer penger i influencer marketing. Mange influencere skaper fantastisk engasjerende innhold som knytter forbrukere til merkevaren. Å anerkjenne influencere som ekte, integrerte samarbeidspartnere kan derfor ha en direkte påvirkning på selskapets salg. 

Det meste handler om å legge til rette for vinn-vinn-situasjoner med influencerne. Det er kun gjennom å forstå deres behov og forventninger at du kan smadre den gjennomsnittlige lønnsomheten innen influencer marketing.

I praksis betyr det å tilby attraktive betalingsformer og fleksibilitet i samarbeidsforhandlingene. Å betale per innlegg/content er ikke lenger den eneste måten å kompensere influencere på. De siste årene har vi sett fremveksten av en såkalt creator economy – der influencere lanserer egne produkter og merkevarer. I tillegg har mange klart å skape et nytt marked av eksklusivt innhold og livestreams. En profil som Sophie Elise Isaksen er et kroneksempel på en influencer som har slått seg opp i næringslivet.

Hos impact.com har vi i en årrekke jobbet med å skape vinn-vinn-situasjoner fra samarbeid med influencere og innholdsskapere. I denne artikkelen skal jeg dele noen av mine beste og mest lønnsomme tips for å maksimere avkastningen fra influencer marketing.

Skap vinn-vinn-situasjoner og gjensidig verdi

influencere og innholdsskapere kan være avgjørende for å introdusere merkevaren din til et nytt publikum eller målgruppe. Hvis du skal onboarde markedets beste influencere er det sentralt å justere mål og skape vinn-vinn-situasjoner for begge parter. Mye av denne gjensidige verden kan skapes i samarbeidsforhandlingene. I dag forventer influencere flest kompensasjon som gjenspeiler både innhold og følgermasse. Klare, samtykkebaserte avtaler har attpåtil blitt en forutsetning for eventuelle samarbeid.

Det er tidkrevende å skreddersy kompensasjon som skaper gjensidig verdi. Selskaper kan ha for høye forventninger, eventuelt slite med å se hvordan influencer marketing får forbrukerne i kjøpsmodus. Desto viktigere er det å lande influencere som ser etter ekte, langsiktige samarbeid som passer profilen deres. Det er først når disse kriteriene er på plass at man kan skape en reell kobling med følgerne og skape verdi for selskapet.

Kompensér influencere på mer enn én måte

Enkelte selskaper sender produkter til influencere i håp om deling uten å stille seg følgende spørsmål først:

  • Er produktet ditt riktig for influenceren?
  • Er produktet ditt riktig for influencerens publikum?
  • Vet du hva du ønsker tilbake fra influenceren?


En slik tilnærming kan være effektiv for små og mellomstore bedrifter, eller de som ønsker å teste farvannet innen influencer marketing. Å gi gratis produkter fungerer best til nanoinfluencere (mindre enn 10 000 følgere) og mikroinfluencere (10 000 - 75 000 følgere). Dette kan være en effektiv kompensasjonsstrategi for mindre selskaper med et begrenset markedsføringsbudsjett. For med større influencere risikerer du derimot at de avviser slike tilbud om man ikke tilbyr en større flat sum. Her vil du ha bedre sjanser med gratisreiser, eksklusive arrangementer og andre typer kompensasjon.

Å benytte brukergenerert innhold (UGC) gjennom lisensavtaler kan være en utmerket metode å fylle opp innholdsbiblioteket ditt. Slike avtaler sikrer selskapet rettighetene til innhold av høy kvalitet, mens du samtidig kompenserer skaperne av innholdet. Avhengig av den individuelle kampanjens mål kan du forhandle om bruksrettighetene. 

Det er verdt å merke seg at nesten halvparten av forbrukere setter pris på at merkevarer gjenbruker eller deler UGC fra influencere. Å bruke slikt innhold i reklame eller annonsering kan dermed vise seg å være en gullkantet strategi. Det har vist seg å være en særlig god strategi for merkevarer som ønsker seg autentisk innhold.

Å omfavne UGC og lisensiering kan dermed styrke både selskapets innholdsbibliotek, samt forbrukernes bånd til merkevaren. Ikke glem denne verdifulle ressursen om du ønsker å styrke markedsføringsinnsatsen samtidig som du bevarer autentisiteten.

Større selskaper med større budsjetter til influencer marketing vil sannsynligvis oppnå en høyere avkastning gjennom en pay-per post-modell. Gjennom en slik kompensasjonsmodell kan de knytte sterke og langvarige bånd til større profiler. Det vil særlig fungere på mellominfluencere (75 000 - 250 000 følgere) og makroinfluencere (250 000 - 1 million følgere).

Sist, men ikke minst, har vi også resultatbaserte modeller som belønner influencere for å skape engasjerende innhold av høy kvalitet. Dette fungerer best for influencere med høyt engasjement. Slike samarbeid kan eksempelvis benyttes for spesifikke kampanjer eller produkter for å øke salg.

De beste merkevarene evner å implementere en gjennomtenkt og kombinert strategi av betal-per-innlegg og resultatbasert kompensasjon. Slik maksimerer selskaper avkastningen fra influencer marketing.

Fremtidens kompensasjonsform

En hybridmodell med både flat free og betaling på performance skaper en vinn-vinn-situasjon for både influencerne og markedsførerne. Den må skreddersys for å få fram de beste sidene, men vil gi deg en balansert og incentivbasert tilnærming.

Selve modellen gir influencerne en fast og garantert sum, i tillegg til provisjoner på salg eller utbetalinger dersom visse målsettinger nås. Kombinasjonen verdsetter influencerne og verdien de bringer gjennom følgermassene sine, samtidig som det gir dem incentiver til å skape engasjerende innhold. Slik trekker både selskap og influencer i samme retning. Sluttresultatet er en høyere avkastning på investeringen i influencer marketing. 

Grip muligheten i flere kanaler

Det er ingenting som tyder på at markedet for influencere skal slutte å vokse i overskuelig fremtid. Uavhengig av selskapets størrelse vil det lønne seg å ha de riktige verktøyene når det kommer til influencer marketing. Gjennom gode end-to-end-plattformer kan du styre kampanjene i hver enkelt fase. Takket være innovativ teknologi og automatisering blir skreddersydde kontrakter og utbetalinger mulige, samtidig som at du kan spore resultatene fortløpende.

Å omfavne influencer marketing betyr å omfavne en smidig og endringsvillig tankegang. Mål jevnlig hvor effektiv strategien din er, endre kurs når nødvendig og fordyp deg i dette massive markedet for å ta selskapets influencer marketing til neste nivå.

18. oktober er impact.com sponsor på Kampanjes konferanse "Influencer & SoMe Marketing i 2023".