Av Eivind Lærum, produktsjef i Episerver Norge

Kreftforeningen har økt antall besøkende på nettsiden fra cirka 800 000 i 2012, til over 1,5 millioner besøkende i 2015. Totalt har inntektene fra nettsidene økt med over 200 prosent siden 2012. Vi skal nå se nærmere på hvilke grep Kreftforeningen har tatt for å sikre suksess i digitale kanaler.


Som en av landets største interesseorganisasjoner med over 113 000 medlemmer og 25 000 frivillige, har Kreftforeningen opplevd en stor vekst digitalt. Organisasjonen bruker en rekke digital kanaler, inkludert Kreftforeningen.no, nyhetsbrev og sosiale medier, for å kommunisere med omverdenen.


Kreftforeningen hadde en full relansering av nettsiden sin i 2012. I tillegg til å bytte til Episerver CMS, ble de også mer bevisste på hvordan de skulle bruke Kreftforeningen.no for å nå foreningens overordnede mål. En helt ny webstrategi og en redaktørhåndbok ble blant annet utviklet. Den tekniske plattformen er bygget på Episerver CMS. Løsningen er implementert av Epinova, mens Netlife lagde konsept og design.


- I forbindelse med relanseringen jobbet vi mye med innholdet på våre nettsider, og gjorde en grundig kartlegging av hva brukerne våre kommer til kreftforeningen.no for å få, forteller Marte Gråberg som er webredaktør i Kreftforeningen.


Mer enn én million besøk
Hovedmålet med nettsiden er å øke kunnskapen om kreft og forebygging, og gi en bedre hverdag for kreftpasienter og pårørende. Men engasjement er også viktig. Kreftforeningens arbeid er basert på innsamlede midler. Det er derfor viktig at nettsiden bidrar til økte inntekter, slik at foreningen kan nå sitt mål om å bekjempe kreft lokalt, nasjonalt og globalt.


- Vi driftes av støtten vi får fra det norske folk, så det at også nettsiden bidrar til økte inntekter er i seg selv et viktig mål med nettsidene, forteller Gråberg.


Gråberg forklarer veksten fra 800 000 besøk i 2012 til over 1,5 millioner besøk i 2015 med at nettsiden har blitt forbedret teknisk, og er nå mer brukervennlig med skjemaløsning for å melde seg som giver. Behovet for økonomisk støtte kommer bedre frem på nettsiden, samt at skjemaet nå ligger mer synlig enn tidligere.


Kontrollspørsmål gir bedre innhold
Ikke sjelden får webredaksjonen henvendelser fra kolleger som ønsker å legge innhold ut på nettsidene. Før redaksjonen eventuelt sier ja, må kollegene kunne svare på følgende fem kontrollspørsmål:

  1. Hvem er målgruppen for innholdet?
  2. Dekker innholdet et behov eller en oppgave for målgruppen? I så fall hvilket?
  3. Dekker dette innholdet et strategisk mål for Kreftforeningen? I så fall hvilket?
  4. Beskriv et tenkt brukerscenario for dette innholdet. For eksempel hvordan brukeren finner og benytter seg av dette innholdet.
  5. Hvorfor skal dette innholdet på nettsiden? Konkrete argumenter for hvorfor nettsiden er riktig kanal for dette innholdet.

- Det kan høres byråkratisk ut, men de fem spørsmålene bidrar til at rett innhold kommer i rett kanal, mener Marte Gråberg.
- Ved å gi folk ansvar selv for innholdet de vil ha ut og sette i gang noen tankeprosesser, så kan det hende man underveis innser at det er ikke nettsidene som er riktig kanal for innholdet.


Redaktørhåndbok og brukerundersøkelser
Noe av det som stod på agendaen i 2012, var en kartlegging av hvilke typer innhold brukerne ønsket seg på nett. Resultatet ble at Kreftforeningen valgte å vrake de eksisterende 5500 undersidene og erstattet dem med 1000 nøye utvalgte nye undersider i stedet.

Nettsiden skal ikke lenger ha alt for alle. Det betyr ikke bare færre undersider, men også et enklere språk på nettsidene. På Kreftforeningen.no snakker vi direkte til pasienter, pårørende, befolkningen og forskere og indirekte til fagpersoner, presse, myndigheter og interesseorganisasjoner. Det som det betyr i praksis er at alt av faguttrykk skal vekk fra nettsiden, forteller Gråberg. Kreftforeningen har fått mye oppmerksomhet for dette arbeidet og vant blant annet Best i tekst-prisen for Beste informative tekst på nett i 2014.


Fraværet av faguttrykk betyr ikke at sykepleiere, leger eller helsesøstre er uønsket på nettsiden, snarere tvertom.
- Vi vet at når vi har gjort innholdet vårt godt og forståelig for vanlig folk, så kommer også fagpersoner til å få nytte av det, avslutter Marte Gråberg.


Innhold mot kreft
Se webredaktør, Marte Gråberg, forklare næremere hvordan Kreftforeningen jobber med innhold. Her fra nettredaktørfrokost med Episerver.

Er du interessert i innholdsmarkedsføring, eller ønsker å se flere slike foredrag? Her finner du mer informasjon, og flere videoer fra vårt seminar om innholdsmarkedsføring. Hør blant annet Jens Løland fra Norrøna og Emilie Nordskar fra Skiforeningen dele sine erfaringer. 

Vil du lære mer om innholdsforvaltning, digital markedsføring, e-handel og teknologi? Motta nyttige artikler, gode kundehistorier og informasjon om spennende arrangementer på mail 1-2 ganger i måneden. Meld deg på nyhetsbrevet her.

Artikkelen ble opprinnelig publisert hos Episerver Norge den 2. juni 2016