PIM står for Product Information Management. Noen bytter ut «Management» med «Marketing». Man kan si at PI i forkortelsen handler om å samle all informasjon og alt materialet som brukes til markedsføring. M står i sin tur for selve håndteringen og bruken av informasjonen.

De fleste selskaper har i dag et ERP-system som håndterer regnskap, priser, logistikk, vareflyt, lagerbeholdning og tilsvarende. Hvorfor er ikke ERP-systemet nok?

Selv om ERP-systemet inneholder mye informasjon også på produktnivå, håndterer ofte ikke ERP-systemet all informasjon man knytter til hvert enkelt produkt.

Det er her PIM kommer inn, som en database som håndterer all informasjon knyttet til produktene. Det kan for eksempel være egenskaper, artikler, tekster, dokumenter, bruksanvisninger, bilder, videoer, salgsargumenter, bransjespesifikke koder, priser, relasjoner til andre produkter med mer. I tillegg håndterer PIM informasjon på ulike språk. Denne informasjonen følger produktet på tvers av kanaler og landegrenser. 

Selv om ulike PIM-løsninger har vært tilgjengelig i mange år, er det nå stadig flere virksomheter som tar i bruk PIM. Det er særlig tre grunner til det.

1. Flere produkter

I dag må butikkene tilby flere produkter. Det skyldes mange ting. Den viktigste heter internett og gjør at forretninger ikke lenger trenger å forholde seg til plassbegrensningene som en fysisk butikk har. Samtidig har vi fått (globale) handelsplattformer, som Amazon, som har bortimot all verdens produkter tilgjengelig.

Skal du sikre deg fornøyde kunder, må du sørge at produktutvalget er bredt nok. PIM gjør det enklere å beholde oversikten over et stadig økende antall produkter.

2. Riktig informasjon gjennom hele kjøpsreisen

For de fleste starter kjøpsreisen med et produktsøk på nett. Derfor, skal du sikre deg fornøyde kunder, må du dele riktig og konsistent produktinformasjon med (potensielle) kunder i alle relevante kanaler gjennom hele kjøpsreisen. Med PIM får du kontroll over at den informasjon du presenterer, inkludert priser og kampanjer er riktig til enhver tid i enhver kanal. Samtidig som kundene opplever bedre kundeservice, reduserer du salgskostnadene internt. Legg til at feil eller uriktig informasjon i beste fall gir misfornøyde kunder. I verste fall mister du kundene. 

3. Økt kompleksitet

Produktkompleksiteten øker med moderne produksjonsteknologi, globalt salg og økt forbrukerbevissthet. Det kan være alt fra farger, størrelser og ulike alternativer, lokale tilpasninger og så videre. Legg til pakketering av flere produkter, oppsalg av relevante varer, kampanjer i ulike markeder, lansering av nye varer og utfasing av gamle produkter. I tillegg er stadig flere kjøpere opptatt av hvor og hvordan varer er laget samt at man faktisk får ekte vare.

Konklusjon

Med andre ord desto flere produkter du skal selge, desto flere kanaler du møter kundene i, desto flere land og språk du er tilgjengelig i, desto større gevinst vil en PIM-løsning gi.

Et sentralisert system som håndterer data, informasjon, lokasjoner og prosesser, reduserer behovet for manuelt arbeid og «klipp og lim-prosesser» der frittstående regneark binder sammen ulike forretningssystemer.

I tillegg til at slike prosesser koster mange arbeidstimer, som i stedet burde vært brukt på mer verdiskapende arbeid, er det fort gjort at det blir til dels alvorlige feil. På toppen mister man konkurransefordelen «time to market».

Med en PIM-løsning fjerner du ovenstående utfordringer og kan automatisere prosesser i ett system.

Ta vår PIM-evaluering og finn ut din modenhet!

Trenger virksomheten din PIM?

Fullfør denne selvevalueringen for å avdekke om virksomheten din har et behov for PIM eller maksimert nytten av nåværende løsning.