Mens det er lett å anta at oppmerksomhetsspennet vårt har blitt kortere, viser det seg at vår evne til å fokusere er mer avhengig av selve innholdet vi konsumerer.

Har vi egentlig mistet evne til å fokusere?

Forskingen på dette feltet kan virke veldig motsigende. Tall fra Netflix viser for eksempel at seerne ofte ser 2–3 episoder av en serie i en strekk, noe som tilsvarer 90–150 minutter, avhengig av episodens lengde. Mens annen forskning viser samtidig at vi gjennomsnittlig skifter fokus omtrent hver 47. sekund når vi arbeider foran en skjerm (Karpinski et al., 2020). En studie av Hwang et al. (2021) fant at økt bruk av digitale medier, spesielt blant unge voksne, kan svekke evnen til å opprettholde oppmerksomhet over lengre perioder. Men dette betyr ikke nødvendigvis at vi er ute av stand til å fokusere; det handler heller om hvordan innholdet er utformet.

Hva holder på oppmerksomheten vår?

Aktive former for oppmerksomhet, som kreves for å følge med på komplekse historier eller dype diskusjoner, kan holde oss interessert lenger enn passive former.

En studie av Paschke et al. (2022) viste at deltakere eksponert for narrativt innhold var mer tilbøyelige til å opprettholde oppmerksomheten over lengre tid. Torkildsen et al. (2023) fant at historier presentert på en engasjerende måte er mye lettere å huske og gir en dypere opplevelse enn faktabasert informasjon.

Ifølge Lumen & Dentsu (2023) gir ulike medieplattformer ulik mengde sekunder med aktiv oppmerksomhet. Radio og podkast gir i gjennomsnitt 13 og 12 sekunder med aktiv oppmerksomhet, TV 14 sekunder og digitale annonser i snitt kun 2 sekunder (YouTube non-skipable 5 sek).

Langsiktig markedsføring som blir husket

I stedet for å kjempe om kortvarig oppmerksomhet, viser samtlige studier at strategiene bør fokusere på å skape meningsfylt og engasjerende innhold som forteller en historie. Ifølge Edison Research fullfører 80 % av podkastlyttere hele episoden, noe som tyder på at lydbasert innhold kan holde på oppmerksomheten på en annen måte enn visuelle medier (Edison Research, 2020).

Til tross for at plattformer som TikTok og Instagram kan skape en kunstig følelse av kort oppmerksomhet, vil de fleste fortsatt fordype seg i innhold som engasjerer oss på et dypere nivå. Dette gir markedsførere muligheter til å nå ut til publikum med innhold som virkelig resonerer.

Utfordringen og muligens nøkkelen for annonsører og innholdsprodusenter er å skape innhold som både fanger oppmerksomheten øyeblikkelig og opprettholder den gjennom meningsfull historiefortelling og emosjonell tilknytning.