De siste fem årene har vi i Busy jobbet med å bygge et produkt og en merkevare helt fra scratch. Med det har vi også gjort oss en del erfaringer med læring «the hard way». Vi startet vår reise med et ønske om å være noe for alle. Alle trenger jo timeføring, ikke sant?

Da vi lanserte vårt produkt for første gang satset vi globalt gjennom Product Hunt, et nettsted for å oppdage og dele nye produkter. Lanseringen gikk i bunn og grunn fint, med hundrevis av nye brukere. Problemet var ikke å få kunder, men den store variasjonen i de forskjellige kundegruppene vi fikk.

Med fravær av en tydelig personas for hvem kunden egentlig var endte vi opp med å gjøre dårlige prioriteringer i produktutvikling og markedsføring. Vi slet med å videreutvikle oss, fordi vi ikke visste hvem vi bygde produktet for. Så kan jo de fleste som jobber med markedsføring si at vi burde lest oss opp på «marketing 101», fordi dette kanskje er en av de mest åpenbare feilene – men når du har et dedikert team som brenner for produktet er det lett å forelske seg i tanken om at alle kommer til å elske det like mye som en selv.

Vi kan helt ærlig si at dette ikke var noen god strategi for merkevarebygging, og vi var litt «lost». Selv om alle trenger timeføring, druknet vi i havet av andre produkter og merkevarer, som alle prøvde å fortelle det samme som oss. Det var slik vi fant ut at fremfor å være noe for alle, ville vi heller være alt for noen.

Fra ymse til go-to produktet for kreative

Hvis du kan kjenne deg igjen i situasjonen, og kanskje føler deg litt «lost», håper vi du vil la deg inspirere av vår historie. Vi hadde bestemt oss for å bli alt for noen, men videre var vi nødt til å finne ut hvem noen var. Lanseringen av produktet hadde gitt oss en grunnleggende kundebase, og med utgangspunkt i denne tok vi en titt på hvem vi egentlig lagde produkt for. Det var som nevnt mye ymse og mange forskjellige typer kunder, men én gruppe skilte seg ut; nemlig norske kreative byråer. Derfra staket vi ut kursen mot å bli go-to produktet for de kreative.

Vi mener at det ikke holder å bare vite hvem du vil bli – du må også si det til andre. Det gjorde vi ved å gå tydelig ut i ulike medier og fortelle om målet vårt, enda så langt unna vi var å oppnå det. All kommunikasjon vi lagde heretter hadde som mål å ta oss ett steg nærmere det vi ønsket å være – og da vi hadde sagt det nok ganger, klarte vi til slutt å bli nettopp det.

Det er det som er med merkevarebygging: For å bygge noe skalerbart må du etablere en kjerne og vite hvem du er. Du må ha et klart budskap med et mål, du må vite hvem du snakker til, og du må si det igjen og igjen. Sist, men ikke minst, må du huske på at du ikke nødvendigvis kan være noe for alle, men du kan helt klart være alt for noen. Så spør deg selv: Hvem kan du være alt for?