Som Kampanje skrev tidligere denne uken viser ferske tall og anslag at de norske mediekonsernene som har valgt å samarbeide med Google om programmatisk annonsesalg, er blitt rundt tre ganger så store som Schibsted-alliansen. Så langt har både Amedia, Aller Media og Dagbladet, TV 2 og Egmont, ABC Startsiden, Hegnar og P4 valgt seg Google som partner.

Les også: Google-alliansen knuser Schibsted i nytt digitalmarked (abonnement)

Flere Kampanje har snakket med mener Google «har styrket sin posisjon på det norske markedet» og er i ferd med å slå kloa i nok et digitalmarked etter søk og levende bilder på nett med Youtube.

Sjefen for landets annonsørorganisasjon, Jan Morten Drange i Anfo, sier han er bekymret for konkurransen i det digitale annonsemarkedet, men mener det gjenstår å se hvordan Googles størrelse og samarbeid med norske mediehus vil slå ut i etterspørselen etter programmatiske annonseprodukter..

- Google-alliansen, som Kampanje kaller det, er styrket, men det gjenstår å se hvordan det vil slå ut i etterspørselen. Men det er heller ingen tvil om at Schibsted-alliansen har en solid produktpakke. Og norske annonsører er opptatt av gode annonseprodukter, sier Jan Morten Drange til Kampanje.

Totalt så omsettes det digitale annonser for rundt 6,5 milliarder kroner ifølge tall fra analyseselskapet IRM, og Google tar alene rundt 40 prosent av dette markedet. Det programmatiske markedet alene ligger i Norge på i underkant av én milliard kroner.  

- Vil flere velge Google-alliansen nå som de har det største tilbudet og er størst?

- Størrelse er ofte en issue, men langt fra den eneste. Schibsted har en solid produktpakke, de har vist seg som et ganske innovativt selskap og de tør å utfordre gigantene, sier Drange.

Tapte kampen om Amedia
For Schibsted var det en skuffelse at Amedia til slutt falt ned på Google som samarbeidspartner og dermed vraket tilbudet fra det norske mediekonsernet. Annonsedirektør i Schibsted, Per Håkon Fasting, mener Googles dominans i dette nye markedet reiser flere problemstillinger hvorav en av dem er at Google-alternativet åpner for at 2-300 millioner annonsekroner forsvinner ut av det norske markedet og over på utenlandske nettside der risikoen for blant annet annonsesvindel er høyere.

Les også: - Overrasket over Amedia

- Er det argumenter du deler med Schibsted?  

- Ja det gjør vi. Vi har alltid heiet på initiativer fra eksempelvis Schibsted som nok en gang utfordrer de internasjonale gigantene. Vi er opptatt av innhold og kvalitet. Det er et poeng at ikke alle investeringer blir utelukkende i teknologi. Innvesteringer i journalistikk er helt avgjørende, da godt innhold har en pris. Norske annonsører er også opptatt av dette. Det er viktig at vi har reelle alternativer som tar ansvar for kvalitativ innholdsproduksjon også lokalt. Alle trenger ikke nødvendigvis gjøre seg avhengig av en gigant som Google. Det er tillatt å heie på de som bidrar til felleskapet også, sier Drange.

- Ofte ender man opp med at «the winner takes it all» i digitale markeder det være seg rubrikk, søk og sosiale medier. Hvor bekymringsfullt ville det være dersom Google ble enerådende som leverandør av annonseteknologi til norske publisister?

- Se for deg en utvikling hvor Schibsted må kaste inn håndkleet og inngår i Google alliansen de også. Tror vi det er en god løsning for samfunnet, for norske media, og følgelig også for norske annonsører på sikt? Innhold klarer man nok å fremskaffe, men historien har vel også lært oss at det ikke er helt likegyldig hvor innholdet kommer fra. Vil en situasjon med svært begrenset konkurranse ivareta samfunnsoppdraget og den forventede redaksjonelle kvalitet? I lys av det som skjer rundt oss har vi vel aldri hatt et større behov for ordentlige og etterrettelige media. Både fake news og «alternative fakta» er relativt nye problemstillinger, sier Drange.  

- Heier på norske medier
Han sier han er opptatt av konkurransen også i dette nye marked uten å ta stillingen til hvert enkelt mediehus' teknologivalg. 

- Nå skal jeg vokte meg for å blande meg inn i de valgene de forskjellige medieselskapene har gjort. Google er en utmerket teknologileverandør. Det er det ingen tvil om. Men vi er selvsagt opptatt av konkurranse også her. Tradisjonelt har vi heiet på norske media og deres initiativ. Det gjør vi fremdeles. Gode lokalt forankrede media har alltid hatt en helt sentral rolle i Norge og har og har hatt et særdeles viktig samfunnsoppdrag i flere hundre år. Vi mener det er viktig at vi har et alternativ til Facebook og Google. Som begge beviselig er imponerende aktører. Tre og helst flere alternativer er bedre enn to. Det betyr økt konkurranse. Hvilket vi er opptatt av, sier han.