I kveld gikk finalen i 100 pitches, som er et av hovedarrangementene under Oslo Innovation Week, av stabelen under arrangementet DNB NXT.  

1000 spesielt inviterte investorer og gründere var til stede under arrangementet.

- Alle som er med i finalen har blitt stemt frem som vinnere fordi løsningen deres er skalerbar, og fordi man har tro på deres evne til å gjennomføre. Vi stiller ikke krav til hvor stort selskapet er, men powerpoint-ideer har ikke kommet videre her, sier Jørn Haanær, startup-direktør i Oslo Business Region.

17 selskaper, som alle har vært gjennom innledende runder, kjempet om heder og ære, samt en pengepremie på 300 000 kroner. Etter to intense timer med pitching og juryering,  stakk Home Control og gründer Yngvar Pettersen, av med seieren. Det nystartede selskapet samler tjenester fra ulike leverandører for digital styring av hjem - såkalt smarthus - i en plattform. 

Alle selskapene som var med i finalen fikk tre minutter til å presentere sin forretningsside foran en jury bestående av DnB-sjef Rune Bjerke, adm. dir i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth, og noen av verdens ledende investorer som Jeanne Sullivan (co-founder of StarVest Partners) og Tanya Horowitz (Capital A Partners). Techcrunch, et internasjonalt ledende teknologisk innovasjonsmagasin, var også representert i juryen ved redaktør Haje Kamps.

- Vi har presentert selskapet sikkert 100 ganger, og endelig vinner vi. Det er stort for et ungt selskap som oss å vinne i konkurranse med alle disse gode selskapene, sier daglig leder og gründer Yngvar Pettersen.  

På vegne av juryen vektla juryleder Jeanne Sullivan, selskapets internasjonale potensiale. 

- Selskapet Home Control løser et problem for forbrukere over hele verden. De er allerede i markedet i dag, og har bevist at de har et produkt som virker, sier Sullivan. 


- Vurderer ikke oppkjøpskandidater

100 pitches er et arrangement som er laget i samarbeid mellom Oslo Innovation Week og DNB.  Det er DNB som stiller med pengepremien.

- DNB har et stort nettverk blant gründere, og også blant investorer. Tanken med NXT-arrangementet er å få disse til å møtes, sånn at vi bidrar til å få mer risikovillig kapital tilgjengelig for vekstselskaper. En viktig del av dette er å løfte frem de virkelig gode ideene for investorene, og 100 Pitches passer perfekt inn i den strategien. Vi er veldig glade for samarbeidet med Oslo Business Region rundt dette, sier Even Westerveld i DNB.

- Er DNB på jakt etter et investeringsobjekt?

- Vi gjør ikke dette for å vurdere oppkjøpskandidater for banken, tvert i mot er vi fasilitator slik at gode ideér møter kompetent kapital. Vi har omtrent 1300 gründere og investorer på huset i dag, og til sammen har de sendt hverandre over 1700 møteforespørsler i «Tinder-appen» (en app som skal matche små bedrifter og store, etablerte bedrifter, red.anm) vi har laget i forbindelse med Oslo Business Week. Det viser hvor etterspurt denne arenaen er.

Ikke redd for kopi-beskyldninger
DNB har tidligere vært på kanten med gründere, da de lanserte Vipps, en app som skal gjøre det enklere å overføre små beløp til venner via mobilen, i 2015. Bakgrunnen for kritikken var at løsningen er veldig lik den norske appen mCash som ble lansert for over et år siden med finansiering fra blant Northzone.

DNB møtte ved flere anledninger mCash, og fikk innsyn i det norske startup-selskapets kommersielle tanker. MCash presenterte idéene sine for landets største bank ved en rekke anledninger. I tillegg ble mCash også nominert og endte i finalen da DNB delte ut sin egen innovasjonspris i 2012.

Les mer her: - DNB burde samarbeidet med mCash

På spørsmål om DNB er bekymret for å bli beskyldt for å kopiere tjenester når man er med som aktør i slike konkurranser, svarer Westerveld følgende:

- Når det gjelder spørsmålet om kopiering av tjenester, får du nesten sitere de sakene dere selv skrev om dette for halvannet år siden. Der svarte vi på dette.

- DNB hvert år hjelper over 7 000 gründere med å starte for seg selv gjennom vår gratis tjeneste Oppstartslosen, at 60 prosent av alle som starter opp selskap i Oslo, velger DNB som bank (40% på landsbasis) og at vi trolig er blant de selskapene i Norge som bruker mest energi og tid på å hjelpe startups og gründere – fordi vi ønsker å ha dem som kunder, ikke fordi vi ønsker å kopiere dem.

Dette var finalistene:

Immence

Maindeck

SmartPlant

SuperEgo

TimeToRiot

Hufsy

Sevendof AS

Inzpire.me

MinMemoria

Box of Words

Medialounge

Excitus 

PayR

Drylab

Hold

SunSense