Du har kanskje sett henne i NRKs dokumentarserie «Jeg mot meg». Malin Nesvoll Vangsnes, eller «Makeupmalin», tekstforfatteren med angst for å skrive.

Nesvoll Vangsnes er utdannet tekstforfatter fra Westerdals, og fikk drømmejobben i produksjonsselskapet Monster da hun var ferdig med studiet i 2014. Etter bare én dag på jobb ble hun sykemeldt. Årsak: Prestasjonsangst.

- Jeg kjente egentlig at jeg ikke klarte det før jeg gikk på jobb den dagen, men prøvde likevel, sier hun til Kampanje.

Nesvoll Vangsnes ble sykemeldt, og etter en stund valgt ut som en av åtte ungdommer som skulle være med i «Jeg mot meg». Gjennom flere uker deltok hun i gruppeterapi sammen med unge mennesker med andre psykiske lidelser. Selv om Nesvoll Vangsnes i innspillingsperioden ikke klarte å jobbe, måtte hun uttrykke seg kreativ. Hun lagde digitale kollasjer og la ut morsomt innhold på Snapchat. Sistnevnte gjorde at venner av venner, og andre ukjente, begynte å følge henne.

- Dette var før «Jeg mot meg» kom på tv, så jeg vet egentlig ikke hvordan alle fant meg, men det var gøy.

- Snakker om alt fra sminke til psykisk helse
De nye følgerne til Nesvoll Vangsnes ville ha mer innhold, og oppfordret henne til å starte en egen YouTube-kanal. Det få kanskje visste, var at hun i flere år hadde drømt om å bli Youtuber.

- Jeg bodde i en liten by og var redd for å skille meg ut. Navnet Makeupmalin har jeg hatt lenge, jeg begynte å kalle meg det fordi jeg skulle starte beautykanal på YouTube. Jeg laget masse videoer som aldri ble lastet opp, men da folk oppfordret meg til å lage en kanal tenkte jeg bare: «Nå gjør jeg det». Også gjorde jeg det.

Nesvoll Vangsnes bestemte seg for at hun skulle leve av kanalen innen et år.

- Jeg visste at det var et voldsomt mål, men jeg måtte bare si det høyt. Kanalen hadde ikke nådd hundre følgere engang da ble jeg kontaktet av et nettverk som ønsket å gi meg kontrakt. Etter ti måneder var det mulig å leve av prosjektet. Det hadde jeg aldri trodd.  Jeg er min egen sjef, styrer hverdagen min selv og jobber fulltid med YouTube og Snapchat.

Makeupmalin er i dag en del av nettverket Splay, som er et av flere nettverk av betydelig størrelse på det norske markedet. Det norske YouTube-nettverket Nordic Screens hadde i fjor en omsetning på åtte millioner kroner.

Les mer: Henter åtte millioner fra norske YouTube-stjerner

- Prøver å gjøre livet enklere
- Hva slags innhold lager du?

- Jeg snakker om alt fra sminke til psykisk helse. Alt innholdet har en humoristisk tone, men budskapet er at det er greit å være seg selv, senke skuldrene og ikke bry seg om alle andre. Det er vanskelig i dag hvor det er så høyt press blant unge. Jeg prøver å gjøre livet litt enklere for unge jenter, målet er å gjøre dem tryggere og sterkere i seg selv.

Primærmålgruppen for Makeupmalin-kanalen er jenter i alderen 13-24 år. Nesvoll Vangsnes sier hun i stor grad lytter til publikum, men er opptatt av å lage alt med sin egen vri.

- Dersom noen spør meg om jeg kan vise sminketrender gjør jeg det, men det må gjøres på min måte. Jeg orker ikke at det skal være så seriøst hele tiden. Jeg er glad i å sminke meg og er jålete, men alt må gjøres med en viss distanse til det hele. Det er viktig for meg å uttrykke at det går helt fint å ikke sminke seg også.

Smash-reklame sett av 1,5 mill.
Kanalen Makeupmalin har mellom 200-300.000 klikk i måneden. Nesvoll Vangsnes har samarbeidsavtaler med selskaper som Orkla, blivakker.no og Junkyard. For sponsorene lager hun blant annet content marketing-videoer. En av de mest suksessfulle reklamevideoene Malin har laget, er en video hvor hun reklamerer for Smash. Den har blitt sett over 1,5 millioner ganger.

- Det er viktig for meg å vise at reklame er reklame, og jeg gjør det overtydelig at reklamefilmer er laget på vegne av annonsører. Når det er sagt er det viktig for meg å kun jobbe med ting jeg kan stå inne for. Om det er produkter jeg liker, hender det jeg kan anbefaler det uten å ta penger også.

Nesvoll Vangsnes tenker nøye gjennom rollen hun har som «influencer».

- Jeg syns det er stas at jeg har bygd opp meg selv som en merkevare, og nøye gjennom hvordan jeg bruker den. Jeg vil ikke bare hoppe på alle tilbud.

Saken fortsetter etter bildet.

Lager podkast: Malin lager podkasten Venninna di, hvor hun inviterer profilerte venninner til å snakke om alt fra sex til smågodt. 

- Mediesjefer er blanke på Snapchat og Youtube
Youtube-satsingen har gjort at flere mediesjefer til å få opp øynene for det unge talentet. I april vant Nesvoll Vangsnes prisene Årets nykommer og Årets humor under Gullsnutten, som er youtubernes svar på Gullruten.

Les mer her: Ble kåret til landets beste youtubere

- Når jeg snakker med mediesjefer opplever jeg ofte at de er helt blanke når det gjelder YouTube og Snapchat, så jeg vet at jeg har et ess i ermet. Jeg har blitt spurt om jeg er «hun profesjonelle snapchatteren», og da tenker jeg, «jaja det er vel det jeg er». Det er gøy å føle at man er pioner på et område i Norge, sier hun.

- Det har kommet tilbud om programlederroller og sånne ting, men årsaken til at jeg unngikk å jobbe i tv-bransjen i første omgang var at stresset og presset der bekymrer meg litt.

- Det er vel heller ikke pressfritt å være en influencer?

- Fordi jeg har vært såpass åpen om fortiden min, og årsaken til at jeg startet YouTube-kanalen, har jeg møtt veldig mye forståelse fra de som følger meg. Det er viktig for meg å ta pauser, og dersom jeg trenger en dag av på grunn av ting og tang så har følgerne mine mye forståelse. Jeg formidler til seerne at det er viktig å ta vare på seg selv og lytte til kroppen, da er det viktig at jeg lever opp til det selv også.

Lager reiseprogram på Snapchat
I tillegg til YouTube-kanalen selger Nesvoll Vangsnes kunst i form av digitale kollasjer, jobber som Snapchat-ansvarlig for arrangementer som Øya-festivalen og VG-lista, og lager podkasten «Venninna di». For øyeblikket jobber hun også med å skaffe sponsorer til et nytt reiseprogram gjennom Snapchat.

Programmet går ut på å ta med seerne på tur gjennom å legge ut små live-oppdateringer gjennom hele reisen. Nesvoll Vangsnes betatestet ideen da hun var på ferie i Hellas i juni.

- Jeg var på ferie alene og hadde egentlig bestemt meg for å bare slappe av, men fristelsen til å teste ut konseptet ble for stor. Jeg la ut en del klipp fra turen, og involverte i noen tilfeller også følgerne mine.

Som eksempel på brukerinvolvering, trekker hun frem at hun på restaurant «snappet» flere av rettene på menyen og tok imot innspill på hva hun skulle bestille.

- Jeg spurte dem: Skal jeg spise moussaka, souvlaki eller den lokale pølsa? Det flest stemte på, bestilte jeg. Jeg fikk flere positive tilbakemeldinger fra følgerne, flere takket for at de fikk være med på ferie til Hellas. Det gikk over all forventning.

Før Makeupmalin dro til Hellas hadde hun 11.000 visninger per snap, en uke senere hadde hun 16.000. I skrivende stund er tallet på over 20.000 visninger per snap som legges ut.

- Nå er tanken å få dette sponset slik at jeg kan tjene penger på det, sier hun.