Intervjuet Kristin Skogen Lund gir til Kampanje om effektiv bruk av roboter peker på endringer som også innholdsbyråer bør ta innover seg og i stor grad omfavne. Men vi bør holde tunga svært rett i munnen når vi fordeler arbeidsoppgavene mellom maskiner og mennesker.  

I Making Waves er vi mange som arbeider med produksjon av tekst, bilder og video til både norske og internasjonale brukere. Og vi brenner for bruk av teknologi.  Fra tid til annen blir jeg derfor bedt om å forklare hvorfor vi ikke tyr til mer bruk av programvare fremfor dyktige fagpersoner i vårt arbeid med produksjon og tilpasning av godt innhold. Som svar, synes jeg følgende eksempel gir en del av forklaringen.

For et par år siden blogget Google om en programvare som kunne sette ord på hva bilder faktisk viste. Den automatiserte bildeteksten av to pizzaer på en ovn lød som følger: «Two pizzas sitting on top of a stove top oven». Greit nok. Programmet hadde fått med seg det viktigste. En menneskelig tolkning av det samme bildet kunne derimot vært: «0jsann, hva skjedde her i går kveld?».

Bildet viste nemlig også et tomt rødvinsglass og noe som kan tyde på et avbrutt måltid.

Poenget er selvsagt at vi trenger den menneskelige forståelsen og fortolkningen om vi skal formidle mer enn tørre fakta. Til det trengs det lydhøre markedsførere og gode historiefortellere snarere enn roboter.

Al-Jazeeras reportasje «The end of human reporters?» gir et interessant innblikk i hvordan mennesker og programvare er i ferd med å utfylle hverandre. Om NRK vil erstatte Kristen Gislefoss med en værmelderrobot, slik en kinesisk tv-kanal nå har gjort, ifølge Economictimes, ligger trolig litt frem i tid.

Norske innholdsbyråer har alt å tjene på å ønske roboter og automatisert programvare velkommen inn i varmen. Men da som kostnadsbesparende verktøy for effektiv distribusjon av innhold og annonsekjøp. Ikke som erstatning for dyktige historiefortellere.

Skogen Lund sier det enkelt i sitt intervju: «Maskiner kan segmentere og formidle stoff på en smartere og mer brukervennlig måte.»  En positiv konsekvens av dette, er at relevant innhold mer effektivt kan formidles til rett person til rett tid i rett kontekst. Det er i alles interesse. Dette har vi for lengst tatt konsekvensene av i Making Waves.

Der automatisert innholdsproduksjon har til nå i stor grad handler om formidling av faktastoff basert på algoritmer, vil en menneskelig fortolkning av sammenhenger, kontekst og kreativ formidling fortsatt være noe av det leserne virkelig verdsetter.

Mennesker har enn så lenge bedre forutsetninger til å forstå andre mennesker. Også når det gjelder formidling av godt innhold. Min neste kollega blir derfor ingen robot.

Roboten er derimot et verktøy som allerede har sin faste plass hos oss.