Det svenske selskapet Acast lanserer denne uken i Norge, ett år etter at tjenesten ble sjøsatt på det svenske markedet. Acast kaster seg på den stadig voksende podcast-bølgen og skal gjøre for podcast det Spotify har gjort for musikk. De har tidligere lansert i USA og Storbritannia.

Modellen går blant annet ut på å selge dynamiske reklamespotter på podcaster, både i starten, slutten og midt inne i podcastene, og reklamespottene kan byttes ut etter hvert uten at man må kode om lydfilene.

- Dette er en teknologi som ikke har eksistert tidligere og er første gangen man kan måle reklame i podcast. Vi kan også jobbe med målretting, for eksempel geografisk eller på tidspunkt, sier kommersiell direktør Öjje Holt i Acast.

Holt har blant annet bakgrunn fra nettopp Spotify, der han var nordisk sjef fra 2010 til 2013. Nå legger han ikke skjul på at de vil gå radiobransjen i næringen.

 - Det er ikke sånn at jeg tror radio kommer til å dø ut, men jeg tror radio og podcast vil smelte sammen til «audio-on-demand», som vil ta over radiomarkedet, sier han til Kampanje.

Som Kampanje tidligere har skrevet viser tall fra TNS Gallups InterBuss at den ukentlige andelen som er innom podkast i Norge var på seks prosent i andre kvartal 2015.

Les mer: Satser på podkast i nisjeland

70 prosent av befolkningen lyttet til radio en gjennomsnittsdag i 2014. I det perspektivet blir podkast-formatet foreløpig som en irriterende lillebror.

- Radioens styrke er jo til sammenligning at de når ut til ganske mange?

- De har større rekkevidde, men i Sverige har vi 1,6 millioner lyttere og 800.000 unike brukere i uken, så vi er ikke så langt ifra, sier Öjje.

Han mener podcast danker ut radio på andre parametere.

- Du er alltid eneste annonsør og det er et veldig isolert medium. 95 prosent har hodetelefoner på seg, mens radio går i bakgrunnen på kontoret.

Dagbladet, Monkberry og Rubicon blir innholdsleverandører når Acast lanserer i Norge, mens Adlink blir salgspartner.

Les også: Slik blir VGs svar på «Serial»

- I Sverige blir også flere og flere merkevarer opptatt av podcast og det har blitt en ny måte å nå ut både internt og eksternt, sier Öjje.