Nyheten om at Google oppretter et morselskap kalt Alphabet og skiller ut Google-tjenestene i et eget datterselskap kom overraskende på teknologibransjen, men ble likefullt tatt godt imot av investorene som sendte aksjen opp seks prosent i etterhandelen i går kveld.

Google blir dermed det største selskapet i Alphabet, mens selskaper som Life Sciences, som utvikler kontaktlinser, Calico, som jobber med biotech, og Nest, som utvikler smarte produkter for hjemmet, blir sidestilte selskaper.

Samtidig er det klart at Google-veteranen Sundar Pichai tar over som sjef for Google, mens Google-gründerne Larry Page og Sergey Bri skal lede Alphabet. Venture Factory-sjef Even Aas-Eng skriver på Twitter at Google-toppene på den måten har klart å få mye god PR ut av satsingsområder som ikke er særlige lønnsomme:

- Skiller ut veddemålene
Tidligere Schibsted-direktør og nåværende produktdirektør i Opera Software, Andreas Thorsheim, tolker omorganiseringen som et forsøk på å rydde opp.

- Google forblir et komplisert selskap der selskapet som heter Google fortsatt inneholder mange forretningsområder og virksomhetssområder. De skiller ut de kanskje mest ekstreme veddemålene på biotech, nanoteknologi og selvkjørende biler i egne datterselskaper som blir sidestilt med Google. Det kan være for å få mer synlighet på hva som er kjernevirksomhet kontra det som er mer veddemål, sier han til Kampanje.

- Endrer dette Google som selskap?

- På kort sikt tror jeg ikke det endrer Google. De får en godt likt sjef som er anerkjent som kapabel og godt likt i hele tek-bransjen. Han har gått skolen som Chrome-sjef og Android-sjef, og nå får han ansvaret for hele kjernevirksomheten.

Les også: - Facebook vil bli mer verdt enn Google

Konkurrent:

- Man må bare beundre Googles evne til å være innovative på mange fronter, sier Opera-direktør Andreas Thorsheim.

- «Disrupter» seg selv
Magnus Brøyn i Coxit PR mener Google-grunderne nå gjør et smart grep.

- Dette er en offensiv handling for å rydde opp og ligge i forkant. Det de gjør er å «disrupte» seg selv. Det gjør de fordi de mener selskapsstrukturen og det fokuset de har i dag ikke i stor nok grad tilrettelegget og opprettholder innovasjonstakten de er så avhengige av. Det er smart fordi det gjør det tydelig at innovasjonstakten fortsatt skal få høy prioritet, men det skal få leve et liv ved siden av kjernevirksomheten, som er det Google-selskapet vi kjenner fra noen år tilbake, sier Brøyn til Kampanje.

Han tror separasjonen av Googles kjernevirksomhet og de nye satsingsområdene også har en økonomisk oppside, og viser til at mye av innovasjonen Google driver med, fra kontaktlinser til selvkjørende biler og Google-briller, har de slitt med å kommersialisere inn i en moden fase.

- Dette er uten tvil et grep av finansiell karakter. Google-aksjen har beveget seg nesten flatt de siste årene og det har vært ramaskrik blant aksjonærene om å gjøre grep nettopp fordi disse innovasjonsprosjektene har kostet penger og fokus, men ikke gitt særlig tilbake. Aksjonærene og markedet ser at Larry Page og Sergey Brin erkjenner at det er nødt til å skape lønnsomhet av innovasjonen de bedriver.

- Business as usual
Google Norge-sjef Jan Grønbech sier til E24 at han også sitter med spørsmål etter strukturendringen, men at det er lite som tyder på at mye vil endre seg for selskapets norske virksomhet.

- Det er for tidlig å si hvilken betydning dette vil få for Google Norge, men det blir i utgangspunktet «business as usual», sier Grønbech til E24.

Følger med:

Magnus Brøyn i Coxit PR følger utviklingen til Google tett. Her hos Google i Mountain View. Foto: Privat.