Flere av markedssjefene i landets største selskaper som Norgesgruppen, Netcom, DNB, KLP og NSB mener markedssjefen har klart seg i kampen mot IT-toppene.

Hos en av landets største annonsører med reklamekjøp på godt over 500 millioner kroner, sitter markedsdirektør Truls Fjeldstad. Han jobber i Norges største dagligvarekonsern, Norgesgruppen, og har med sine kjeder Kiwi, Meny og Spar og har de siste par årene brukt enorme ressurser på å rigge seg for en mer digital fremtid.

Han mener likevel at hans egen rolle som markedsdirektør ikke er i ferd med å bli «utrydningstruet».

- I varehandel så er markedsavdelingene mye mindre og tynnere bemannet enn hos mange andre merkevarebyggere og bransjer. Så det har ikke vært aktuelt med «forsvinn» for markedssjefen. Men markedsavdelingene blir nok helt klart preget av flere spesialister og mer analytisk kompetanse fremover, sier Truls Fjeldstad til Kampanje.

At det har vært en stor maktkamp går de heller ikke med på. Det sier tidligere markedsansvarlig i selskaper som DNB, NSB og KLP, Kjetil Botten Skogly.

- Jeg føler ikke at det har vært noen maktkamp, men der må jeg nesten snakke utfra egne erfaringer, sier

Les hele saken på Kampanje Premium (krever innlogging)

Det var høsten 2013 at Kampanje adresserte problemstillingen for første gang. Digital direktør i Dinamo-konsernet, Helge Tennø, mente markedsdirektørens posisjon i virksomhetene er truet. Med bakgrunn i en undersøkelse som ble gjennomført av SAS Insitute og The Economist Intelligence Unit ble det listet opp de viktigste egenskapene som en markedssjef må besitte og disse var kundeinnsikt, kommunikasjonsekspertise og kreativitet og forretningsforståelse, mente Tennø at det var et spørsmål om liv eller død for markedssjefen.

- Det er vinn eller forsvinn for markedsdirektøren. Men samtidig åpner det seg muligheter til å ta en større rolle i selskapet. Det er en utålmodighet i organisasjonen til å fylle behovet for kundeinnsikt og få den inn i styrerommet. Markedsdirektøren har gratisbilletten hvis de tar den, sa Tennø den gangen.

Og det er fremdeles kritisk for markedssjefen, mener Tennø.

- Man kan ikke være markedssjef uten digital kompetanse. Og hvis ikke toppsjefen skjønner at dette er viktig, blir man blokkert ved lederbordet i bedriften. Det hjelper heller ikke å ha talenter i organisasjonen som mestrer dette, hvis ikke markedssjefen selv har digitale visjoner. Barrieren mellom de som skjønner det og de som ikke skjønner det bare vokser, sier Tennø i dag.