De siste årene har det blitt strammet kraftig inn på utgiftene knyttet til kreativitetsfestivalen og reklamekonkurransen Cannes Lions. Blant grepene som er tatt for å holde kostnadene nede, er å kutte ned på antall jurymedlemmer som sitter samlet mens festivalen pågår – og dermed sparer man både reise og hotell for et stort antall personer.

I fjor fikk vi totalt seks juryplasser, fire i shortlist-juryen og to i fysiske juryer i Cannes.

I år får ingen nordmenn plass i de fysiske juryene i Cannes. Norge beholder fire plasser i shortlist-juryene. Disse fylles av Janne Brenda Lysø, Marit Høvik Hartmann, Peder Mittet og Anders Muurman Holm.

Ingen i filmjury
Heller ikke i år har vi fått plass i det som av mange regnes for den gjeveste kategorien; nemlig film. I fjor uttrykte norsk Cannes Lions- og Eurobest-representant, Espen Strand Henriksen, håp om at vi kanskje kunne få plass i denne i år.

- Vi håper at Norge neste år også får tilbake sin juryplass i den klassiske og gjeve Filmkategorien; vi var bare én plass for lavt på rankingen i år, uttalte Henriksen til Kampanje i mai i fjor.

Les også: Disse skal representere Norge i Cannes

Men slik ble det altså ikke. Snarere tvert imot siden vi altså kun har fått medlemmer i shortlist-juryer. Markedskoordinator Hege Bergsvenkerud Sørli i Capa forteller at det er flere grunner til at Norge ikke har noen jurymedlemmer til den fysiske juryeringen.

- Cannes Lions har kuttet ned på antall jurymedlemmer, noe som går spesielt utover land som ligger i mellomsjiktet - som Norge gjør. Selvfølgelig skulle vi likt å ha jurymedlemmer i Cannes, men vi må også utnytte plassene vi har fått, med fantastiske flinke bransjefolk, sier hun til Kampanje. 

- Må samarbeide
- Hvordan kan vi snu denne «trenden» for Norge?

- Det er hovedsakelig et samarbeid med hele bransjen som gjerne må til for å høyne Norge i konkurransen. Det er mye snakk om kreativitet i reklamebransjen, og det er noe som er viktig for fortsettelsen - også i Cannes.

Hun trekker frem at å løfte opp Young Lions-konkurransene også kan være et viktig element i å snu utviklingen. 

- Ved å sørge for at vi aktivt bidrar i Young Lions konkurransene, vil unge kreatører komme hjem med ny innsikt og mye inspirasjon. Jeg vil også oppfordre studenter til å søke opp «Future Lions» som er en internasjonal konkurranse på nett, men læringskurven er ekstremt bratt og casene som vinner her er veldig kule og nytenkende, sier Sørli.

- Ikke helt det samme
De fire nordmennene som er utpekt til å juryere i forkant av Cannes Lions i år, er; Peder Mittet fra Publicis Media (Media-jury), Marit Høvik Hartmann fra Geelmuyden Kiese (PR-jury), Janne Brenda Lysø fra Pol (Brand Experience & Activation-jury) og Anders Muurman Holm fra Morgenstern (Direct-jury).

Det er første gang Anders Muurman Holm skal juryere i Cannes. Selv om han ikke har fått en betalt billett til den franske rivieraen, bedyrer han at det fremdeles er gjevt å bli valgt ut.

- Å juryere Cannes er jo veldig, veldig gjevt. Men det hadde vært jug å si at det er like gjevt å juryere hjemme på nett, som å sitte i hovedjuryen. Det håper jeg er lov å si uten å høres utakknemlig ut, innrømmer han.

Han er allerede i gang med å se gjennom jobber og forteller at det er flere ting som gjør denne jurytjenesten annerledes – på godt og vondt.

- Jeg er jo veldig glad i å diskutere jobber. Nå er det jo bare meg og noe rødvin. Så da blir det jo ikke til at man hverken endrer mening, eller oppdager nye ting ved en jobb. På den positive siden så blir man veldig opptatt av å dømme på riktig grunnlag, og gi hver jobb en fair sjanse, tror Holm.

- Glad for å bruke Cannes-uka til noe annet
Også for Marit Høvik Hartmann er dette første gang i Cannes-jurytjeneste, og hun er i full gang med å se gjennom PR-bidragene for å velge hvilke jobber som skal på shortlist.

- Jeg er allerede godt i gang med juryeringen, og skal igjennom rundt 250 caser. Selv om vi ikke sitter i et juryrom, har juryen god dialog via WhatsApp og virtuelle juryrom - om prinsipper, ikke om den enkelte jobben. Jeg opplever shortlistjuryeringen som like gjev, og svært profesjonelt gjennomført fra Cannes Lions sin side, sier hun i en kommentar til Kampanje.

Og legger til;

- En del av meg skulle gjerne vært med helt inn i diskusjonene for å kåre de endelige vinnerne, men en annen del av meg er glad for at jeg kan bruke uken i Cannes til å se på jobber i alle kategorier. Med Cannes-pass i veska skal jeg selvsagt nedover i år, forteller hun.


Også Peder Mittet synes det er stas å være plukket ut il juryarbeid - enten jobben gjøres i Oslo eller i Cannes. Han er én av 40 jurymedlemmer i årets shortlist-jury i kategorien Media.

- Som en del av shortlist-juryen i mediekategorien får jeg anledning til å se mye kvalitetsarbeider på kort tid. Det er bittelitt gjevt, men først og fremst veldig inspirerende og effektivt. Jeg er godt igang, og skal i løpet av noen uker gå gjennom og score mer enn 300 jobber fra hele verden. Jeg tar noen hver dag, og online juryeringen fungerer bra i forbindelse med shortlist. Det minner litt om opplegget på Gulltaggen og Anfo Effekt, og Cannes Lions har også tilrettelagt et eget diskusjonsforum for jurymedlemmene.

Av de 40 som er med i shortlistjuryen, er ti valgt ut til å sitte i selve juryen som foretar den endelige utvelgelsen av vinnere.

- Det er bra det også er en jury som møtes fysisk, det må naturligvis til for å lande toppjobbene til slutt, men for min del er ikke den ekstra uken i et møterom noe stort savn. Det har heldigvis vært mye bra jobber så langt, jobber som inspirerer og som vi kan lære av, sier han.

- Oppdraget er like viktig
Reklameveteran Janne Brenda Lysø mener dette nok kan være en bedre måte å juryere på enn å sitte i en tradisjonell jury.

- Juryarbeid er jo stort sett synonymt med hjemmejuryering for tiden. I hvert fall fram til shortlist i de store konkurransene.  Og de gangene man er samlet til juryering så er det jo i prinsippet helt likt. Vi ser en jobb, gir den en poengsum og går videre. Det er ingen diskusjon før shortlist ellers heller. Fordelen ved hjemmejuryering er jo at man kan ta ting i eget tempo, se ting om igjen dersom man ønsker det og ta pauser når det passer. Så egentlig er jo dette en bedre måte å juryere på, sett i lys av at man kan bruke mer tid per jobb, mener hun. 

- Er det like gjevt?

- Ja, absolutt. Dette er jo et juryoppdrag som henger høyt, og det er veldig, veldig lærerikt og inspirerende. Oppdraget er jo like viktig, selv om vi som juryerer ikke sitter i samme rom. Men man får jo ikke gleden av et gruppebilde i Cannes-palasset, sier hun. Og et slikt bilde har hun vært med på én gang tidligere, da hun satt i film-juryen.

Selv om Lysø har vært i Cannes 17 ganger tidligere, blir det ingen tur i år.

- I år får jeg ikke dratt. Milla (datter) har avslutningseremoni på ungdomsskolen, med høytidelig overrekking av vitnemål på torsdag kveld, og det lar seg ikke kombinere med rivieraen dessverre. I år var det viktig å vise de hjemme at jobben ikke trumfer høydepunkter på hjemmebane, sier hun.

I likhet med Marit Høvik Hartmann tar Anders Muurman Holm turen til Cannes likevel - fordi han har blitt bedt om å juryere i Young Lions i kategorien for Print.

- Jeg har blitt spurt om å juryere Young Lions der nede. Det har jeg ikke sagt til kollega Mona Larsen. Hvis jeg tør å spørre, og får lov av henne, da drar jeg, sier han.

Norske vinnersjanser
Antall bidrag som norske byråer velger å sende inn til konkurransen, har vært synkende i noen år. I fjor var nedgangen på 32 prosent til totalt 165 innsendte bidrag. I 2017 ble det sendt inn 242 bidrag.

Les også: Norge svikter reklame-VM - hvert tredje Cannes-bidrag er borte (Abo.)

Anders Muurman Holm har så langt ikke sett noen norske bidrag i shortlist-juryeringen. Men han har et par jobber han tenker kunne kvalifisert seg til noen løver i år, uten at han vil avsløre hvilke.

- Det er 4-5 norske jobber jeg mener burde få priser. Men syns det ofte er litt lotto hvor bra året blir for Norge totalt sett.

I år arrangeres Cannes Lions-festivalen fra 17-21 juni.