Fredag før helgen kom nyheten om at Clear Channel overtar reklamekontraktene knyttet til leskurene i Oslo fra konkurrenten JCDecaux.

Dermed har det amerikanske utendørsselskapet sikret seg noe som ligner på et reklame-monopol i bybildet i Oslo med avtaler både på trikk, buss, t-bane, bysykler og leskur og er i ferd med å skvise konkurrenten ut av byen. 

Les også: Skviser JCDecaux ut av byen - nå får Clear Channel reklame-monopol

Den nye sjefen i Clear Channel, svensek Isak Åsbrink, mener på sin side at konkurransen fortsatt er god på utendørsmarkedet i hovedstaden. 

- Får dere et reklame-monopol i Oslo nå?

- Nei. Det er fortsatt tøff konkurranse utendørs både på klassiske og digitale flater i Oslo. Vi har synlige konkurrenter i Oslo og vi har konkurrenter i de andre mediekanalene.

- Men Clear Channel har økt sin tilstedeværelse kraftig i Oslo de siste årene?

- Ja, vi er veldig fornøyd med utviklingen.  

- Forhandlingene har tatt lang tid. Hva har vært vanskelig?

- Vi kommenterer ikke våre forhandlinger med samarbeidspartnere. Vil dere har mer informasjon må dere kontakte Oslo Kommune.

- Er det blitt en god avtale for Clear Channel?

- Ja, absolutt. Vi er glade for den økte tilliten til å levere nyttetjenester til byen. Tidligere har vi levert sykkelsystemet og nå får vi til og med mulighetene til å bygge nye og flotte busskur samtidig som vi får mange bra flater som komplementer resten av vårt varelager på en bra måte. 

- Måtte trekke oss fra konkurransen
Toppsjef i JCDecaux, Øyvind Markussen, sier vilkårene i kontrakten til Oslo kommune var uholdbare. 

- Først av alt vil vi få gratulere Clear Channel med leskuravtalen i Oslo. Beklageligvis så JCDecaux seg nødt til å trekke oss fra denne konkurransen tidlig i prosessen, da det var vilkår i den fremlagte avtalen vi - som verdens største utendørsreklame operatør - ikke så oss i stand til å forhandle på, sier Markussen til Kampanje. 

- Hvorfor trakk JCDecaux seg fra konkurransen? 

- Grunnen til at vi trakk oss fra avtalen var klausulen om vederlagsfri overdragelse av leskurene ved kontraktens utløp, og risikoen om at avtalen kunne heves fra kommunens side etter fem-seks år, sier Markussen.  

Har tjent gode penger
Han synes også det er et poeng i saken at der JCDecaux i alle år har levert overskudd på sine løsninger, har Clear Channel i større grad slitt med økonomien.

- «Revenue is vanity, profit is sanity, cash is reality» er et sitat om burde gjennomsyre enhver virksomhet og som alltid har vært viktig i vår organisasjon – nasjonalt og internasjonalt. Dette betyr evnen til å inngå og utvikle lønnsomme kontrakter. Helt siden oppstarten i 1998 har JCDecaux generert mer inn 400 millioner kroner i resultat, men Clear Channel i den samme perioden har tapt over en kvart milliard, sier han.

Det er også en kjent sak at eierne til Clear Channel blør kraftig økonomisk for tiden med en ekstremt høy gjeld. 

Les også:  Jager milliarder på nye annonse-børser

- Tror du det blir vanskelig for Clear Channel å tjene penger på denne kontrakten gitt forutsetningene til Oslo Kommune slik du kjenner dem?

 - Hvorvidt det blir vanskelig for Clear Channel å tjene penger på denne kontrakten eller ikke, er vanskelig å si. Blir avtalen 13 år lang, er det vel kun konjunkturene – og selskapets evne til å generer omsetning som vil bli avgjørende for lønnsomheten. Ved en dramatisk kortere avtale er risikoen mye større, uten dermed sagt at det vil være umulig å tjene på kontrakten, sier han. 

Les også:  JCDecaux trekker seg fra gatekamp om 750 millioner kroner 

Mister 20 mill i omsetning
Han tror det vil være mulig å kompensere for omsetningsbortfallet fra leskurene i 2018 med nye digitaliseringsprosjekter.

- Vi har mange nye spennene digitaliseringsprosjekter – både i og utenfor Oslo - som vi gleder oss til å fortelle om i løpet av de nærmeste månedene. Markedet har tatt godt imot våre nye prosjekter og vi har grunn til å tro at de prosjektene som kommer i 2018 vil bli minst like godt mottatt, sier han.

- Hva betyr tapet av reklamekontrakten for JCDecaux?

- Helt siden vi trakk oss fra forhandlingene tidlig i 2017 har JCDecaux arbeidet aktivt med den forutsetningen at vi ville stå uten disse leskurene fra 1. desember 2017. Leskurkontrakten i Oslo stod for drøyt 20 millioner kroner av vår omsetning på over 300 millioner kroner i 2017. Det er det digitale som drar utviklingen i vår kanal om dagen, sier han.

Dermed skisserer Markussen en verdi på avtalen på rundt 250 millioner kroner for de tolv årene kontrakten mellom Oslo Kommune og Clear Channel, dersom ikke det amerikanske utendørsselskapet får tilgang på enda flere flater. Det langt lavere enn det som tidligere er blitt anslått. 

- Får dette konsekvenser for de ansatte?

- Når det gjelder ansatte, vil ikke bortfallet av leskurkontrakten få noen som helst betydning. Dette har vi vært tydelig på internt helt fra det tidspunktet da vi trakk oss fra forhandlingene. Vi har snarere styrket organisasjonen på viktige områder, sier han.