I kveld var det duket for heder og ære under den årlige reklame- og markedsføringskonkurransen Epica, som i år har funnet sted i Berlin.

Juryen, som består av reklame- og markedsføringsjournalister fra hele verden, ønsket i år å dele ut to Grand Prix i filmkategorien; både til den sjokkerende og etter hvert veldig kjente, amerikanske filmen «Evan» for stiftelsen Sandy Hook Promise og til den polske, sjarmerende filmen «English for Beginners».

Filmen «Evan» er sett over 10 millioner ganger på YouTube og er en tilsynelatende søt historie om to ungdommer som er forelsket, men det også en parallell historie i filmen som handler om de tingene man ikke så lett ser og som skal advare mot fatale skytinger. Sandy Hook Prmoise er en ideell organisasjon etablert etter en skolemassakre på den amerikanske skolen Sandy Hook i 2012. Byrået bak filmen er BBDO New York.

Den andre filmen som vinner Grand Prix i år, er «English for Beginners», som er en søt historie med om en polsk bestefar som skal lære seg engelsk. Byrået bak er det Warsawa-baserte byrået Bardzo. Denne filmen vant to gull og to sølv og altså i tillegg Grand Prix i filmkategorien.

Se filmen «Evan» her:
(Artikkelen fortsetter under filmen)

Se filmen «English for beginners» her:
(Artikkelen fortsetter under filmen)

Trump-annonse vant Grand Prix
I print-kategorien var det et tysk bidrag som gikk helt til topps og vant Grand Prix, med en annonse for avisen Der Tagesspiegel. Her har byrået Scholz & Friendstatt et bilde av en bunke med aviser der den amerikanske presidenten Donald Trump figurerer på forsiden. 

Slik så printannonsen «Newspaper stack – Trump» som den tyske avisen Der Tagesspiegel står bak.

Norske byråer innkasserte tre gull, fire sølv og to bronse i Epica i år.

Les også: Fire sølv og to bronse i Epica-innspurt

Oksen og jenta
Grand Prix i utendørs gikk til den ekstremt mye omtalte «Fearless girl», som McCann New York står bak. Kampanjen så dagens lys 8. mars i år da byrået på oppdrag av finansselskapet State Street Global Advisors markerte den internasjonale kvinnedagen. Her ble en bronsestatue av en uredd jente plassert midt i Wall Street-området i New York. Kampanjen vant hele tre Grand Prix under Cannes Lions i år, blant annet i Utendørs.

Uredd:

Kunstneren Kristen Visbal har laget bronseskulpturen «Fearless Girl» som ble plassert i finansområdet Wall Street i New York.

I design-kategorien var det «Living Logo» som stakk av med Grand Prix etter å ha vunnet gull i «brand identity». Det er det kanadiske byrået KBS Toronto som står bak jobben, som er en dynamisk logo for en organisasjon som har gitt fri rettshjelp til folk som har vært urettmessig fengslet.

Levende logo:

Slik ser logoen til Innocence Canada ut. Antall streker øker stadig.

I digital-kategorien av det et fransk bidrag som gikk helt til topps i år; nemlig BETC Paris’ jobb «Like my addiction» som de har laget for organisasjonen Addict'Aide. Her laget byrået en falsk Instagram-konto med den fiktive kvinnen «Louise Delage» delte vakre bilder av seg selv – alltid med et glass alkohol. Kontoen fikk over 50.000 følgere før det ble avslørt at kontoen var fiktiv.

Se casevideo for denne jobben her: