McCann Oslo har på kort tid mistet sine kreative ledere Stein Simonsen og Torstein Greni, og viseadministrerende direktør og leder for innhold, Eivind Eidslott.

Tidligere i høst forsvant også et av de beste kreative teamene fra McCann, da Torny Hesle og Ingrid Lea slutter for å starte i The Oslo Company.

Også Thale Høy-Petersen, som var en del av en kreativ trio med Hesle og Lea, skal være ute av byrået.

Les mer: The Oslo Company snapper reklame-team fra McCann

Simonsen drar til Island
Stein Simonsen og Torstein Greni kom til McCann fra Dinamo i 2011. De tok den kreative ledelsen i byrået i 2014. Eivind Eidslott kom til byrået i 2015. Også han har Dinamo-bakgrunn. Eidslott har i tillegg til fartstid som redaktør for Dagbladets helgemagasiner Fredag og Søndag, for å nevne noe.

Nå pakker Simonsen kofferten og setter kursen mot Island. Han har allerede hatt sin siste dag i byrået.

- Kona mi er fra Island og vi hadde planlagt islandsoppholdet en stund. Hovedformålet er at barna skal lære seg islandsk ordentlig. Jeg fikk innvilget permisjon i et halvt år, men da Eivind Eidslott og Torstein Greni sluttet, tenkte jeg at det var like greit å gjøre permisjonen om til en sluttavtale, sier Simonsen til Kampanje.

- Hvorfor tenkte du det?

- Fordi det betyr at mine to nærmeste kolleger ikke vil være der mer når jeg kommer tilbake fra Reykjavik.

- Du har ikke en jobb som venter deg på Island?

- Ingen jobber som venter der, bare familie, venner og varme kilder.

- Ønsker McCann alt godt
- Du skriver at du forhåpentligvis har en jobb klar når dere vender tilbake til Norge til våren, hva kan det være?

- Jeg har bestemt meg for å vente litt før jeg tenker så mye på akkurat det. Men det er jo mange som spør, så det er litt vanskelig å la være.

- Kan det være et nytt byrå?

- Jeg tror bare jeg vil si at jeg holder alle muligheter åpne. 

På spørsmål om han har mistet troen på McCann eller på ledelsen i McCann, om den nye eierkonstellasjonen i McCann har fungert godt, og om hvilke følelser han sitter med etter seks år i byrået, svarer Simonsen følgende:

- Jeg har opplevd mye fint og lært mye av tiden i McCann, både som kreatør og som kreativ leder. Vi skilles som venner og jeg ønsker dem alt godt.

Greni: - Blir jo litt oppbruddstemning
Også kreativ direkør Torstein Greni i McCann slutter i byrået, etter 2.482 dager, som han skriver i sin Facebook-oppdatering om jobb-exiten.

Greni forklarer avgangen slik;

- Stein og jeg har vært et team i lange tider, og nå er han så tøff som tar barna ut av skolen, skrur av hovedstrømbryteren og flytter til Island. Det åpner for nye muligheter, og det blir jo litt oppbruddstemning. Og det passet sånn nå, sier han til Kampanje.

For det skjer mye på huset som gjorde beslutningen lettere, forteller han.

- Linda har noen prosesser hun jobbber med, så da passet greit å ta en exit og åpne litt i forholdet mellom Stein og meg, sier Greni.

Startet Brødboksen
For ett år siden var han med på å starte Brødboksen, og har i mindre grad enn de andre gründerne jobbet i selskapet. Det ser det ut som om det blir en endring på nå.

- Jeg har ikke bestemt meg hva jeg skal gjøre, men det blir nok noen kreative hyss. Kan hende det er brød-hyss? Jeg skal bidra litt mer der, sier han.

Han utelukker ikke at han vender tilbake til reklamebransjen etter en tid med brød-fokus.

- Reklamebransjen oppleves for meg som et bra sted å være, og jeg har hatt fast jobb i 17 år. Jeg går gjerne på 17 år til, sier han. 

Han ønsker ikke å kommentere eller bekrefte at han sammen med Stein Simonsen har lekt med tanken på å starte et eget byrå.

- Alt kan skje. Jeg vil ikke bekrefte det, det sender veldig feil signaler. Nå tar jeg ett kvartal om gangen.

- Er det uenigheter rundt ledelsen?

- Nei, «all is good». Richard er en solid fyr. Jeg håper han får det til kjempebra, det fortjener han. Det samme med Linda, avslutter han.

Eidslott: - Skilles som venner
Viseadministrerende direktør Eivind Eidslott forteller at de skilles som venner.

- Dette skyldes rett og slett bare et ønske om å begynne med noe nytt, det er det enkle og korte svaret, sier Eidslott.

- Du har vært i McCann i «bare» to år, hvorfor kom denne reisen til veis ende nå?

- Fordi man får en følelse av når det er passelig å avslutte turen, og når man er en nestleder sånn som jeg, må man gå ganske raskt når man først har bestemt seg.

- Har dette en sammenheng med de andre som slutter?

- Det er ingen stor sammenheng, men det har passet for flere av oss å avslutte turen samtidig.

Omstrukturerer i byrået: Linda Nordheim er åpen om at det skjer store endringer i McCann, men avviser dramatikk. Foto: Eivor Eriksen.

McCann-sjef: - Ikke alltid man er enige
McCann-sjef Linda Nordheim beskriver det som skjer nå som «et taktskifte».

- Det er ikke et større drama enn det, sier hun til Kampanje.

- Skjer dette som et resultat av dette taktskiftet?

- Det vil være naturlig når kreativ ledelse går ut, at man ønsker å fornye den og at man ønsker en kreativ ledelse som er yngre mer orientert mot fremtiden. Dette er en prosess vi har holdt på med i mange år. Vi skal rekruttere ungt for å bryte ned grensene for å tenke nytt, og ikke lenger tenke på 60-sekunderen, sier Nordheim med henvisning til den tradisjonelle tv-reklamefilmen.

- Var Simonsen og Greni ønsket med videre i McCann?

- Ja, de var med i planene videre, men så er det ikke alltid man er enige i retningen, og da skjer ting raskt, sier hun og legger til:

- Ikke et vondt ord om Stein og Torstein, de har vært fantastiske bidragsytere. Og vi kommer til å fortsette å jobbe med Eivind, det er jeg 100 prosent sikker på.

- Naturlig med endringer
- Fra utsiden kan det synes som det ligger en større konflikt bak når så mange ledere slutter samtidig?

- Man ønsker gjerne å skape en eller annen konflikt, men noen ganger er det bare et resultat av at man går videre. Det er naturlig at det kommer flere endringer når man omstrukturerer et byrå, men det ligger ikke noen dramatikk her.

Det er heller ingen sammenheng mellom avgangene og det nye eierskapet i McCann, ifølge Nordheim. 

Det amerikanske reklamenettverket IPG trakk seg ut av det nordiske markedet i fjor og solgte McCann-byråene i Norden til den serbiske investoren, musikkartisten og reklamemannen Srdjan Sapers.

Les mer: Reklamegigant selger McCann til tidligere serbisk rockestjerne

McCann skal nå se seg om etter nye kreative ledere, men stillingen som viseadministrerende direktør forsvinner med Eidslott.