Kampanje har vært i kontakt med 14 byråledere i norske reklamebyråer for å avdekke hvordan de jobber med seksuell trakassering. Av disse 14 byråene er det kun McCann og Dinamo som i dag har retningslinjer spesifikt knyttet til seksuell trakassering, mens Kitchen og We Are Live er i prosess med vedta slike retningslinjer.

Ingen av de øvrige har konkrete rutiner eller retningslinjer der seksuell trakassering er nevnt spesifikt. Men langt de fleste trekker frem argumenter som at «personalhåndbok dekker dette», man har «gjennomsiktige/små forhold som gjør det unødvendig», at man har «et godt samspill mellom kolleger», «har jevnlige samtaler om hvordan man har det på jobb og medarbeidersamtaler». Mange har også generelle retningslinjer om hvordan man oppfører seg på jobb.

Hos det som 15 år på rad har vært kåret til «Årets reklamebyrå», svarer byråleder Kjetil Try slik på spørsmålet om byrået har retningslinjer knyttet til seksuell trakassering;

- Vi har ingen retningslinjer for dette fordi det aldri har vært et problem, sier Try til Kampanje.

Men Try tror ikke reklamebransjen er forskånet for seksuell trakassering.

- Det er vanskelig å svare på fordi jeg har tilbragt de siste 20 årene i Try, men det vil overraske meg om det ikke finnes eksempler på det også i vår bransje. At det derimot finnes mange eksempler på skjev maktfordeling mellom kvinner og menn er åpenbart, også i Try, sier han.

Forrige uke kunne Kampanje melde at hele 45 prosent av kvinnene i reklamebransjen oppgir å ha vært utsatt for seksuell trakassering i løpet av de siste årene, i en uformell undersøkelse blant over 300 reklamefolk.

Les også: Sjokkert over trakassering i reklamebransjen: - Vi har et problem (abo.)

- Kanskje ikke verre

Byråleder Jon Fredø i Alle Gutta forteller at han ikke er sikker på om seksuell trakassering er et større problem i reklamebransjen enn andre bransjer. - Alle historiene de siste ukene, viser at dette er et problem i arbeidslivet vi er en del av, men jeg vet ikke om reklamebransjen er verre enn andre bransjer. Generelt sett er bransjen mer likestilt og mindre hierarkisk. Det tror jeg er positivt, sier han til Kampanje. Foto: Stian Trolsås

Tror ikke bransjen er forskånet
For det er få byråledere som tror at seksuell trakassering ikke finner sted i norsk reklamebransje.

- Med tanke på hva som i disse dager kommer frem, fra stadig flere bransjer av både forferdelige historier og skremmende omfang, så må vi nok anta at også norsk reklamebransje, som historisk har vært preget av ubalansert makt og kjønnsfordeling, har sin andel tragiske historier, noe undersøkelsene i Kampanje bekrefter, sier Ståle M. Østhaug, som er byråleder i Fjeldheim &  Partners.

Kun én byråleder kan fortelle at man har hatt en episode med upassende oppførsel – Per Høj (tidligere Saatchi & Saatchi). Men byråleder Jon Fredrik Sandengen er forsiktig med detaljer for ikke å identifisere noen

- Vi har hatt ett tilfelle for noen år siden med en kunde som oppførte seg upassende overfor én av våre ansatte. Saken ble fulgt opp på en ordentlig måte, slik vi vurderte det, sier Sandengen til Kampanje

Kitchen: - Jobber med retningslinjer
Kanskje har internasjonale byrånettverk mer rutine i slike saker? Ett kvartal unna Try sitter Kitchens byråleder Haakon Dahl, som ikke umiddelbart tør å si at det stemmer. Byrået har Publicis inne på eiersiden, og i denne saken har Dahl dratt veksler på det internasjonale nettverket.

- Vi har jobbet intensivt med dette en tid, blant annet sammen med vår HR-avdeling i Sverige og er i disse dager i ferd med å legge frem en tydelig beskrivelse av hva vi mener med nulltolleranse, regelverk, varslingsrutiner og ikke minst kursing for de med medarbeideransvar, sier Dahl til Kampanje.

Nå har Kitchen mottatt et utkast til regelverk, som skal diskuteres i interne grupper, før endelig ordlyd spikres.

- Bestillingen vår var blant annet at vi ønsket retningslinjer som sa noe om hva som ligger i nulltoleranse for trakassering. Da må man bestemme om det skal defineres vidt eller spesifikt. Deretter skulle det omhandle rutiner for varsling og til slutt også noe om det å kurse medarbeidere i dette, forteller han. Planen er at retningslinjene skal være vedtatte i løpet av 8-10 dager.

For Kitchen ble det viktig å få dette på plass, og ønsket å gå foran med et godt eksempel.

- Jeg tror dette er et grunnleggende problem i norsk næringsliv. For mange kan ikke oppføre seg og har fått ture frem. Man må si tydelig fra at det aksepterer man ikke, og da får vi begynne hos oss selv. Vi må benytte denne anledningen til å gå foran med et godt eksempel.

Også McCann har internasjonale eiere, og der er man pålagt å ha orden i sysakene.

- Ja, alle som er ansatt må gjennom et digitalt etikk-kurs, som også omhandler seksuell trakassering. Som et amerikansk selskap er det mange og tydelige retningslinjer når det kommer til seksuell trakassering, sier byråleder Linda Nordheim i McCann til Kampanje.

Av de norskeide byråene oppgir Dinamo at de har utarbeidet regler som spesifikt regulerer seksuell trakassering. Men det har ikke opphav i #Metoo-bølgen, forteller byråleder Hølje Tefre.

- Ja, vi har utarbeidet dette, men ikke på bakgrunn av #Metoo. Inspirert av «hun spanderer» har vi gjennom høsten jobbet med å definere klare mål og tiltak som skal sikre at Dinamo blir et sted hvor folk har lyst til å være fordi det eneste som hindrer en fra å nå sine mål og drømmer er egen vilje og innsats. I dette ligger blant annet å jobbe konkret for å sikre likestilling og motvirke ubevisst diskriminering. Etter min og Dinamos oppfatning er dette kanskje noe av det viktigste for også å motvirke seksuell trakassering, sier Tefre.

Vil ta det opp:

Hos Anorak vil #Metoo og seksuell trakassering tas opp i interne fora. - Vi har ikke adressert dette internt i byrået enda, men det er jo et aktuelt og alvorlig tema som jeg vil anta at de fleste har diskutert minst én gang siden den første hashtaggen dukket opp. Etter denne rapporten har kommet på banen vil det selvsagt være naturlig å løfte diskusjonen opp i fellesmøtet vi har i byrået hver fredag, sier byråleder Torgeir Vierdal.

Tema rundt lunsjbordet og ved kaffemaskinen
Felles for alle byrålederne er at de bekrefter at #Metoo har vært et sentralt tema i byrået den siste tiden.

- Dette er naturlig nok et tema rundt lunsjbordet og ved kaffemaskinen også hos oss, og det er veldig bra at det blir rettet søkelys på dette i mediene, bekrefter Jan-Christian Fosseidbråthen i Los & Co.

Anders Waage i Schjærven reklamebyrå forteller at kvinners rettigheter har stått på byråets agenda helt siden de lagde filmen #kjærepappa for Care Norge.

- Filmen bidro til å sette vold mot kvinner på dagsorden, mens #Metoo har bidratt til at det blitt enklere å si ifra og mer bevissthet rundt hvor omfattende seksuell trakassering og misbruk er sier han. 

- Verserer også bekymring
Ved McCanns kontorer på Aker Brygge i Oslo, har #Metoo vært et tema den siste tiden, men Linda Nordheim ønsker å løfte frem en problemstilling knyttet til temaet;

- Det har også vært diskutert med bekymring. Alle er glade for at det nå er satt på agendaen - det er viktig. Man har ingen rett, verken som kvinne eller mann, å utnytte seg av sin posisjon, kjønn eller styrkeforhold. Men det verserer også en bekymring over at det går for langt. Eller hvor går grensene? Er det ikke lov til å flørte lenger? Ikke kommentere at noen ser bra ut? Jeg har hørt og sett en del episoder som har kommet frem, hvor jeg mener at det er to sider til saken, sier hun.

Og hun skjønner at det å fronte et slikt synspunkt kan være provoserende.

- Dette er vel som å banne i kirka – men vi som kvinner må være tro til sakens viktighet. Ikke blåse opp bagateller til store saker, men virkelig fronte de sakene som er viktige. Hver enkelt kvinne/mann har sin grense, og det er dette jeg mener #Metoo bør handle om; at vi alle har krav på respekt for våre egne grenser. Og makt skal aldri brukes som middel for å oppnå noe. Det skal ikke foregå «krenkende» kommentarer.  Vi som ledere har et ansvar om å ta enhver sak alvorlig, og ta action når det kreves, sier hun.

Den siste tiden har #Metoo-skandaler preget stadig flere norske bedrifter i mange ulike deler av næringslivet. Og det er spesielt én ting som har opprørt Linda Nordheim;

- Jeg kjenner jo at jeg blir rystet når det sitter kvinnelige HR-direktører i store norske selskaper, som har fått vite om grove krenkelser og latt det passere. Og at det er en kvinne - er det verre enn at det er en mann? Ja. Begge skal selvsagt ta action, men som kvinne er du veldig klar over hva kvinner kan utsettes for, og bør derfor ha litt flere tentakler ute, mener hun.

- Har bedret seg

Byråleder Morten Kjærnes (til v) i Naug & venner mener tross alt at ting har bedret seg i bransjen. - Jeg har kjent norsk reklamebransje siden midten av 80-tallet, først som kunde og senere fra andre siden av gjerdet. Og min oppfatning er at respekten for det annet kjønn og oppfattelsen av hva som er ”innafor” har bedret seg betraktelig siden 80-tallet, sier han til Kampanje.

Snakk med oss!

Har du en historie å fortelle? Vi vil gjerne høre den og det går selvsagt greit å være anonym!

Har du opplevd seksuell trakassering enten i reklamebransjen eller andre deler av kommunikasjonsbransjen?

Har du vært vitne til eller sett seksuell trakassering eller overgrep på bransjefester eller prisutdelinger?

Send en e-post til Hilde på denne adressen.

Les også: #Metoo i reklamebransjen: Vi vil høre din historie!