Clear Channel har tapt hele 100,6 millioner kroner på sin norske virksomhet fra 2012 til 2015. I 2016 fikk selskapet, som er den desidert største aktøren på det norske utendørsmarkedet, endelig se sorte tall på bunnlinjen igjen.

Av en omsetning på 428,5 millioner kroner – opp syv prosent fra året før og ny rekord – satt Clear Channel igjen med et resultat før skatt på 6,1 millioner kroner.

- Vi har hele tiden jobbet med effektivisering av produktporteføljen og med å bli enda bedre på salg. Markedet er også med oss, og resultatet er at vi har all-time-high på omsetning i 2016. Det er vi utrolig stolte over, sier Isak Åsbrink, som er norgesssjef i Clear Channel.

Clear Channel har hentet inn flere store kontrakter de siste årene, som Avinor, Sporveien, Oslo Bysykkel og Thon, men det er ikke én kontrakt som gir utslaget i 2016, forteller Åsbrink.

- Nei, det handler mer om en generell vekst i omsetningen og at vi lykkes med å fortelle markedet at det vi selger er veldig effektivt.

Konkurrenten JCDecaux hadde til sammenligning en omsetning på 242,3 millioner kroner, men driver langt mer lønnsomt og satt igjen med 32,9 millioner kroner på bunnlinjen.

Les mer: Vokser med utendørs igjen – nærmer seg 250 reklame-millioner 

Slår sammen i Norge, Sverige og Danmark
Tidligere i år ble det kjent at Mats Lundquist, som i flere år har vært administrerende direktør i Norge, gir seg og går over i en ny internasjonal rolle i reklamekonsernet. Isak Åsbrink blir Country Manager for Clear Channel i Norge, som innlemmes i en skandinavisk organisasjon sammen med Sverige og Danmark.

Clear Channel skal fortsatt ha en salgsavdeling i Oslo, men ledergruppen skal sitte i Stockholm.

- Utendørs skal digitaliseres og vi har ikke nok muskler til å gjøre det i hvert enkelt marked. Dersom vi går sammen og blir ett team og én stor avdeling, får vi muskler til å drive produktutvikling på tvers av Skandinavia. Samtidig skal vi bli enda bedre på det vi gjør lokalt med utvikling og salg, sier Åsbrink.

Les mer: Varsler store endringer i Clear Channel - flytter ledelsen til Sverige

Har kuttet 15 årsverk
Som en konsekvens av sammenslåingen teller den norske avdelingen nå 45 årsverk, 15 færre enn i februar i år.

- Nå er vi ferdig med nedbemanningen, og vi skal rekruttere et par stykker til på salg, ettersom det går så bra som det gjør, sier Åsbrink.

- Hvilke årsverk har blitt overflødige?

- Vi har sett på alt som vi kan finne av synergier på skandinavisk nivå, og det er både på backoffice-funksjoner, planlegging, produkt og så videre. Vi har nå en organisasjon som er vel rustet for den digitale fremtiden for utendørs.

Vekstvinner i reklamemarkedet
Tall fra Mediebyråforeningen viser at ingen andre kanaler vokser like mye som utendørs for øyeblikket. I første halvår investerte mediebyråene 278,6 millioner kroner på utendørsreklame. Det er en vekst på 31,6 prosent sammenlignet med første halvår i fjor.

Les mer: Internett slår tv i reklamemarkedet

- Tror du veksten vil fortsette ut året?

- Ja, jeg tror vi kommer til å se at veksten fortsetter, og det er delvis en effekt av at mange tradisjonelle medier har vanskeligheter med å nå det publikummet de tidligere har hatt, mens vi bare vokser i rekkevidde hele tiden fordi befolkningen øker og flere flytter til byene. Mange har snakket mye om målretting, men nå ser vi også at det begynner å svinge tilbake og man snakker mer om en kombinasjon av massemarkedsføring og målretting, og det tror jeg er nøkkelen til vår framgang.

- Men Clear Channel har tapt 100 millioner på fire år. Hvor mye bedre må bedriften gå før du er fornøyd?

- Akkurat nå peker pilene i helt riktig retning. Vi har fortsatt tro på vekst i vårt marked og bygger vår salgsorganisasjon større.

Så langt tyder alt på at også 2017 blir et rekordår, avslutter Åsbrink.

Clear Channel  2016  2015 Endring i prosent 
Omsetning 428,5  400,9  + 7
Driftsresultat 14,3 0,5 + 2780
Res. f. skatt 6,1 - 7,5  -