Maja Folgerø i Pol er én av fem norske jurymedlemmer i Cannes Lions, og én av to som vært på plass i Cannes for å juryere i sluttspurten. Den andre er Camilla Bjørnhaug fra Try som sitter i Film-juryen. De presenterer sine prisvinnere på lørdag.

Folgerø og resten av Cyber-juryen kunne avslutte sitt arbeid en halvtime før midnatt mandag. Da hadde arbeidet nesten pågått en hel uke. På en pressekonferanse tirsdag kunne juryleder Colleen DeCourcy fra Wieden + Kennedy endelig lette sløret på årets vinnere, deriblant Pol som fikk én gulløve og to sølvløver for «Enter Sandbox VR Experience».

- Det er kjempegøy, virkelig! sier Maja Folgerø når Kampanje møter henne i Cannes.

Les mer: Pol suser inn til Cyber-gull i Cannes

Festivalsjef måtte bryte inn
Hun sitter igjen med tonnevis av inspirasjon fra en intensiv uke.

- Nå er hodet så fullt at jeg trenger en uke på å sortere, rett og slett. Men det viktigste er, som Colleen sa, at nå har det blitt én verden, ett sted å jobbe. Nå har vi gjort dette i ti år og nå finnes det gode eksempler på hvordan det kan gjøres, sier hun.

- Hva har vært høydepunktet?

- Det har vært snakkingen, ikke minst til gull. Før det handler det om å få bort ting, tømme shortlist, og da kommer alt det negative frem. Når vi skal løfte ting til gull, eller fra bronse til sølv, så får vi høre hvorfor folk virkelig brenner for en jobb. Og kranglingen, selvfølgelig, som er superinteressant når du får høre hva hele verden synes.

- Hvor store ble uenighetene?

- Jeg tror jurypresidenten sa «check your head» og holdt på å forlate rommet én gang. Vi kom i mål, men det tok tid. Festivalsjefen kom inn og sa at «dette går ikke». Vi måtte ta en pause og finne på noe nytt.

Les også: Norske kvinner skaper historie i reklame-VM i Cannes

- Vanvittig mye skulle redde verden
Folgerø hadde sine favoritter, blant annet «Unsafety Check», en app fra Black Lives Matter - som henter inspirasjon fra Facebook, men i stedet for at brukerne markerer at man er i trygghet etter en naturkatastrofe eller terroraksjon, er meningen at svarte amerikanere skal markere seg som utrygg i dagens USA. Denne jobben endte opp med ett gull og tre sølv.

«Unsafety Check» var en del av en større trend i år, forteller Folgerø.

- Halvparten av casefilmene begynte med «We live in a divided world», eller «divided USA», eller «divided France», eller «divided Britain»... Det var vanvittig mye som prøvde å redde verden, så jeg er glad for at vi klarte å finne de jobbene som også var morsomme.

- Alle likte Pol-jobben
Kollegaenes jobb trengte ikke Folgerøs drahjelp for å nå opp i den knivskarpe konkurransen om gulløver.

- Jeg tror alle likte den veldig godt fra dag én. Den var en av de jobbene det ikke var så store diskusjoner om, sier hun til Kampanje.

Pol var ifølge Folgerø blant kandidatene som ble vurdert til Grand Prix, som er den gjeveste prisen man kan få Cannes.

- Men der var det så stor konkurranse, rett og slett, sier Folgerø.

- Men gullet henger høyt det også?

- Ja, er du gæren, og det skjønner du etter å ha sittet i juryen. Det er vanvittig vanskelig å nå opp.

Pol har foreløpig sju løver i årets Cannes Lions, med gull som høyeste valør, mens Try står med to løver, med sølv som høyeste valør. I kveld blir det kjent om det blir noen norske løver i kategoriene Entertainment, Media og Design.

Les mer: Nye norske vinnersjanser i Cannes - Try videre med Brad Pitt-flørt