I den internasjonale byråundersøkelsen Recma befester Carat sin topplassering fra i fjor. To ganger i året rangeres mediebyråene mot hverandre, men Kampanje har valgt å se endringen i 12-månedersperspektiv og da er det ingen tvil om at mediebyrået Carat fortsterker også sin posisjon på det norske markedet.

Byrået øker sin poengscore med fire poeng og rykker opp som eneste byrå i kategorien «Dominant» i rangeringen, opp fra «High» i fjor.

- Vi er kjempefornøyde, dette er superbra. Det er viktig å være ydmyke, men her må vi være stolte. Å bli bedømt som nummer én globalt og i tillegg være klar ener i Norge, viser at vi har et kanonsterkt tilbud til våre kunder og at vi fortsatt «er i vinden», sier administrerende direktør Pelle Stensson i Carat Norge til Kampanje.

Carat når et nivå som et byrå aldri har hatt i Norge tidligere og det er nå fjerde gangen på rad Carat inntar førsteplassen, her i Norge.

- Hva betyr det at Carat troner på toppen av Recma-målingen?

- Det betyr at vi har en veldig fin utvikling, et godt lag og at vi blir rangert høyt på mange parametre som avgjør kvaliteten på mediebyråene. Det betyr at vi har et godt fullservice-tilbud, at vi har en vitalitet som gjør at vi vinner og vokser og at vi er flinke til å beholde de kundene vi har, sier Carat-sjef Pelle Stensson til Kampanje.

I 2015 vokste Carat Norge med nesten 25 prosent sammenlignet med 2014 og veksten fortsatte i 2016. I samme periode har byrået knyttet til seg flere nye store kunder, som. Elkjøp/Lefdal, Coca Cola, Santander, Maxbo, BI og Røde Kors samtidig som byrået har holdt på viktige egne kunder som Enova og Arla.

Nylig sikret Carat seg også verdens største annonsør Procter & Gamble som kunde i Norden og byrået som hadde en medieomsetning på 1,7 milliarder kroner i 2015. Dersom veksten fortsetter i samme takt, kan Carat bli det første mediebyrået som får en omsetning på over to milliarder kroner.

Les også: Carat vant kampen om verdens største annonsør

Se videointervju med Pelle Stensson i Carat her (artikkelen fortsetter etter filmen):


Recma-målingen skiller seg fra andre målinger ved at evalueringen er basert på 17 kriterier innenfor de fire områdene konkurranseevne, momentum, bredde i det totale rådgivningstilbudet og klientprofil. Den totale poengsummen tar også utgangspunkt i utviklingen over de siste tre årene.

Les også: Carat rykker fra Starcom på bransjemåling

Starcom beholder andreplassen
Andreplassen i år er det Starcom som innehar - det er samme plassering som Publicis-byrået hadde på samme tid i fjor. Men også Starcom har forbedret sin posisjon ved å øke fra 16 poeng i 2016 til 18 poeng nå i 2017. Ny på tredjeplass er OMD. Byrået var i fjor på en delt fjerdeplass sammen med Mediacom, men rykker nå altså fra konkurrenten.

OMD forbedrer sin poengskåre fra 10 i 2016 til 14 i år.

Vizeum har samme poengskåre i år som i fjor, men fordi flere av de andre byråene har forbedret sin skåre, blir byrået dyttet nedover på resultatlisten. Vizeum ender på en femteplass, ned fra fjorårets tredjeplass.

Det største fallet på topplisten er det PHD som står for. I fjor kom byrået på en 7.plass med to poeng, mens det i år ender på en 11.plass og minus fem poeng.

Se tabellen med alle resultater nederst i denne saken.

- Et år uten leder:

Den nye PHD-sjefen Marie-Louise Alvær har en jobb å gjøre når hun skal løfte PHD opp fra bunnen av Recmas byrårangering.

PHD på bunnplassen
Når hun blir forelagt årets Recma-resultater, innrømmer Marie-Louise Alvær at det ikke var all verdens tall å skryte av.

- Hm, nei, det var ikke så gode tall. Men nå har PHD lagt bak seg et år der byrået var uten leder og hatt mer fokus på leveransen til eksisterende kunder, så det er ikke så overraskende at det gir utslag på slike målinger. Recma viser jo «wins and looses», og da er det helt naturlig at vi faller på en slik måling. Det var ikke mye new biz-aktivitet i fjor, men nå er vi i gang med mange prosesser, sier den nye PHD-sjefen til Kampanje.

Med ny ledelse på plass, gires det nå opp, kan Alvær fortelle.

- Det er nye kluter ved roret og det er åpenbart at vi har mange spennende ting på gang. PHD-nettverket hadde sitt beste år noensinne med hat trick for beste nettverk og det gir oss mye energi og enda mer spennende faglig utvikling. Nå ser vi mange muligheter for å utvikle oss og ser lyst på fremtiden.

- Hvordan skal du få PHD tilbake til gamle høyder?

- Vi jobber på alle fronter. Det er blant annet flere nye kunder vi gleder oss til å jobbe med, men vi skal også jobbe med å videreutvikle eksisterende kunder, sier hun.

- Hva skal folk tenke på når de hører PHD fremover?

- Vi er et veldig dynamisk, ungt selskap og har en kjempemotivert og kreativ gjeng som er faglig sterke og jobber integrert med alle disipliner. Vi jobber nok på mange måter bredere enn tradisjonelle mediebyråer, og skal være gode på hele kundereiser. Det merker vi at kundene setter pris på, sier Alvær.

Plassering 2017 Byrå Poeng Plassering 2016
1. Carat 21 (1)
2. Starcom 18 (2)
3. OMD 14 (4)
4. Mediacom 13 (4)
5. Vizeum 11 (3)
6. IUM 7 (6)
7. Maxus 5 (8)
8. Red Media 3 (-)
8. Zenith 3 (8)
10. Mindshare 1 (-)
11. MEC -1 (10)
12. PHD -5 (7)

Kilde: Recma-målingen per 31.03 2017.