En stor og meget attraktiv reklamekontrakt ved landets flyplasser er i spill. Avinor frister med en sjuårig kontrakt for driften av digitale skjermer og salg av utendørsreklame på landets flyplasser, deriblant den største, Oslo Luftavn (OSL). Kontrakten omfatter også flyplassene i Stavanger, Bergen, Trondheim, Bodø, Tromsø, Haugesund, Kristiansand, Ålesund og Evenes.

Det bekrefter Avinor overfor Kampanje. I 2014 inngikk Avinor en avtale med den amerikanskeide utendørskjempen Clear Channel om drifting og salg av reklameplasseringer på samtlige flyplasser, med unntak av OSL. Clear Channel hadde Gardermoen i porteføljen fra før, så dermed sikret selskapet seg full kontroll over norsk flyplass-reklame.

Bestemmer seg før jul
Men nå er det igjen kamp om flyplass-kontraktene og denne gangen ligger altså OSL også i potten. Avinor regner med å bestemme seg før jul.

- Den eksisterende avtalen med Clear Channel utløper 31. desember 2017, så kontraktsperioden vil være fra 1. januar 2018 til og frem til 31. desember 2024. En kontraktsperiode på sju år er satt med utgangspunkt i store investeringer, og da spesielt for utbyggingsprosjektet på Oslo lufthavn og T3 på Bergen lufthavn Flesland. Vi forventer innstilling i løpet av november og at undertegning av kontrakt vil finne sted tidlig ila desember, sier forteller medieansvarlig ved OSL, Joachim Wester Andersen, til Kampanje.

Det er det Avinor ønsker å kommentere nå.

Les også: Selger utendørs-reklame for 400 millioner

Les også: 100-millionersavtale til Clear Channel

Bekrefter at de deltar
Clear Channel vil etter det Kampanje erfarer måtte regne med konkurranse fra en helt ny aktør i det norske markedet for utendørsreklame, nemlig Egmont. Med 6,5 milliarder kroner i årlig omsetning er Norge blitt det viktigste og største markedet for den danske mediekjempen Egmont, som eier TV 2, en rekke ukeblader, halve Nettavisen og Nordisk Film. Gjennom det Nordisk Film-eide selskapet Media Direct, som er kjent for å selge kinoreklame, har Egmont kastet seg inn i kampen om de gylne flyplasskontraktene.

Egmont bekrefter overfor Kampanje i dag at selskapet deltar i anbudskonkurransen.

- Jeg kan bekrefte at vi har levert et anbud i forbindelse med Avinors anbudskonkurranse for utendørsreklame og digitale skjermer på norske flyplasser, forteller administrerende direktør Ronny Lieblein i Media Direct Norge.

Ut over det ønsker ikke Lieblein å kommentere saken.

Vant storkontrakt på Kastrup
I Danmark har allerede Egmont inntatt Kastrup, Nordens største flyplass. I 2014 vant Egmont-eide Dansk Reklame Film, som er Media Direct Norges danske søsterselskap, slaget om Kastrup. Selskapet sikret seg kontrakten ved å benytte den digitale plattformen Airmagine, som gir annonsører og mediebyråer muligheten til å kjøpe spesifikke målgrupper via 400 digitaler skjermer på Københavns hovedflyplass. Airmagine, som Egmont selv omtaler som verdens første fullt ut digitaliserte annonseplattform for flyplasser, skal gjøre det mulig ved å tilpasse reklamen til flypassasjererne som daglig passerer skjermene.

Det er denne plattformen Egmont-eide Media Direct Norge etter det Kampanje erfarer ønsker å benytte på norske flyplasser.

Media Direct står bak over halvparten av omsetningen av kinoreklame i Norge, og selger reklame i over 80 kinoer.