Fjoråret ble ikke det aller beste for norske reklamebyråer. En oppstilling Kampanje gjennomførte viste en kraftig nedgang for de største reklamebyråene i Norge på nesten 30 prosent i resultat før skatt.

Les også: Kraftig resultatsmell for norsk reklame (abonnement)

Et av de reklamebyråene som måtte tåle et underskudd i 2015, var reklamebyrået Kitchen. Byrået måtte tåle en smell på 3,7 millioner, men Kitchen-sjefen sier inneværende år ser langt bedre ut.

Ferske halvårstall viser at Dahl og Kitchen styrere mot et langt bedre resultat i år. Etter seks måneder er overskuddet på 3,6 millioner kroner. Tilsvarende halvårstall i fjor endte på minus 2,8 millioner kroner.

- Halvårstallene viser med all tydelighet at vi er på rett vei med 17 prosent vekst på topplinjen og en driftsmargin på 14 prosent.. Samtidig styrer vi nå mot over 50 millioner i topplinje ved utgangen av året, sier Haakon Dahl, administrerende direktør i Kitchen.

Vant Byggmakker
Etter første halvår i år endte byråinntekten på 25,7 millioner kroner, opp fra 22 millioner kroner i tilsvarende periode i 2015. Dahl sier årsaken til veksten skyldes at flere nye kunder har kommet til byrået.

- Mye av denne veksten skyldes at eksisterende kunder har tatt i bruk mer av våre tjenester, samtidig som Byggmakker kom inn som ny stor kunde. Nå har også Selvaag Bolig, Bondelaget og en rekke andre kunder kommet inn slik at vi nå våger påstanden om at vi står sterkere og med større fart enn noensinne, sier han.

Dahl sier starten på andre halvår har vært god for byrået som i tillegg jobber med kunder som Meny, Sparebank1, Brilleland, Interoptikk og Statens Veivesen.  

- August ble en sterk måned omsetningsmessig, og vi forventer at perioden september  til desember også vil ligge høyt, sier Dahl.

Med en byråinntekt på rundt 50 millioner kroner kjemper Kitchen med byråer som Dinamo, DDB og McCann i størrelse. Men må øke byråinntekten til over 60 millioner for å nærme seg byråer som Fjeldheim & Partners og Los & Co på listen over de største byråene i landet målt etter byråinntekt.

Les også: Nå er Schjærven størst i reklame-klassen (abbonement)

Går en grense
Dahl mener det går et skille på byråer som er over og under 50 millioner kroner i byråinntekt.

- Vi tror at byråer med lavere inntekt enn 50 millioner vil få problemer med å håndtere store og komplekse kunder i fremtiden. Faren ved å kutte for tidlig er man fort kommer under kritisk masse og derfor ikke blir i stand til å betjene store norske annonsører, sier han.

Når det gjelder de svake tallene fra 2015 sier reklamesjefen at dette skyldes at byrået og eieren Publicis valgte ikke å kutte, men holde bemanningen oppe. Det til tross for at en av de største reklamekundene Norwegian valgte å kutte samarbeidet med Kitchen.

Les også: Try får Norwegian

- De tre siste årene har det vært noen humper i veien rent økonomisk. I all hovedsak skyldes dette tapet av Norwegian i 2014m sier han.

Han mener byrået sammen med eieren Publicis måtte «ta noen viktige valg».  

- Skulle vi kutte kostnader og tilpasse oss lavere inntekt eller gi gass og satse på å kompensere med økte inntekter. Utfordringen handler om at dagens markedsføring er kompleks og krever flere ulike type ressurser enn for bare noen få år siden. Ved å kutte ville vi både ha vanskeligheter med å serve våre eksisterende kunder og ikke minst være i dårlig posisjon for å få nye, sier han.