IUM er neste mediebyrå i rekken som er klare med resultatet for fjoråret. Det viser et omsetningsfall på 110,8 millioner kroner mellom 2014 og 2015. IUM hadde en omsetning på 566 millioner kroner i fjor.

Tapet av omsetning gir et solid utslag på bunnlinjen. Mediebyrået sitter igjen med et resultat før skatt på 3,2 millioner kroner, som er mindre enn halvparten enn resultatet fra 2014, som var på 8,9 millioner kroner.

Coca-Cola og Ica ut
Interpublics mediebyrå, som er i samme familie som McCann, mistet blant annet storannonsøren Coca-Cola som til konkurrenten Carat på tampen av 2014. Også Ica forsvant etter at dagligvarekjeden ble kjøpt opp av Coop.

- Det er flere faktorer som bidrar til dette, Coca-Cola er én av dem, og at Ica ble solgt til Coop mot slutten av 2014, gjorde at vi et stykke ut i 2015 mistet Ica og Rimi, som var en stor bidragsyter på topplinjen vår, sier administrerende direktør Børre Sunde i IUM til Kampanje.

Les mer: Coca-Cola til Carat

Også investeringer i mennesker mennesker, teknologi, verktøy og systemer bidrar til resultatfallet ifølge Sunde.

- Satte i gang storoffensiv
IUM har det siste året hentet inn kunder som Brilleland og Ruter.

Les også: Ruter velger nytt mediebyrå

- Det ble satt i gang en storoffensiv på «new biz» da vi visste om dette med Coca-Cola og Ica, og vi opparbeidet oss en ganske betydelig vekst i kundeporteføljen vår fra sommeren i fjor og ut året. Det får ikke umiddelbare resultater i regnskapene våre, men har satt oss i en god posisjon for inneværende år. Vi har klart å kompensere og mer til for bortfallet av de store kundene som er nevnt.

- Betyr det at dere nå ligger på samme omsetning som i 2014?

- Jeg vil ikke spekukere hvor vi ender opp ved utgangen av året, men første og andre kvartal ligger foran fjoråret på topplinjen.

Dette er tredje år på rad at omsetningen til mediebyrået som en gang rundet milliarden faller. Dermed øker avstanden opp til elitedivisjonen av norske mediebyråer med over én milliard i omsetning, som per dags dato teller fem byråer.

Les mer: Milliardklubben får stadig nye medlemmer

IUM 2015  2014  Endring i prosent 
Omsetning   556,0  676,9  - 17,8
Driftsresultat  4,0 8,4 - 52,4
Res. f. skatt 3,2 8,9 - 64

Tall i millioner kroner.