Den 63. utgaven av Cannes Lions er over og den norske reklamebransjen har reist hjem fra croisetten, enkelte av dem med gull i bagasjen.

Norske byråer hadde på forhånd sendt inn 275 bidrag til konkurransen. Det er rundt ti prosent færre enn i fjor, da det ble sendt inn 308 norske bidrag.

Juryene plasserte 20 norske jobber på shortlist - som er den siste sorteringen juryene gjør før det blir klart hvilke jobber som får priser. Både Try, Schjærven/Tangrystan, SMFB, McCann, Kitchen/Void og Good Morning/Something Good ble shortlistet.

Norge vant til slutt seks løver av totalt 1.360 løver som ble delt ut i løpet av konkurransen.

Try ble det mestvinnende norske byrået med ett gull, to sølv og én bronse - alle for «The Reversed Trailer» for Volkswagen. Schjærven og Tangrystan fortsatte gullfesten med ett gull for «Kjære pappa» for Care Norge, som de i tillegg vant sølv mrd. Ingen andre norske byråer fikk priser.

Resultatet er bedre enn i fjor, da sølv var den høyeste valøren som falt i norske hender, men helt på det jevne sammenlignet med forrige femårsperiode. I 2014 vant Norge fem løver, inkludert Grand Prix til Anti Bergen. Grand Prix er den gjeveste prisen man kan få i Cannes Lions og veier tyngre enn både ett og to gull.

Her er oversikten over den norske prisfangsten de siste årene:

Cannes Lions GP Gull Sølv Bronse Totalt
2016  - 2 3 1 6
2015  -  - 2 3 5
2014 1  -  - 4 5
2013  - 2 2 8 12
2012  -  - 1 5 6


Til sammenligning reiser svenske byråer hjem med 51 løver i år, inkludert to Grand Prix.

Les mer: Knuser Norge i Reklame-VM (abonnement)

Rygget seg til gull, sølv og bronse
Årets mestvinnende, norske kampanje ble Volkswagens «The Reversed Trailer», som Try har laget for Volkswagen. Produksjonsbyrå har vært Bacon OSL. Denne filmen fikk gulløve i Promo & Activation, sølvløve i både PR og utendørs, samt bronseløve i filmkategorien.

I filmen ser det ut som om en sjåfør rygger med tilhenger i ekstremt fart, mens det i virkeligheten er Volkswagen som har bygget en spesialtilhenger med motor som faktisk drar bilen etter seg. Norsk-amerikanske Karin Onsager-Birch, kreativ direktør i FCB West i San Francisco, som satt i Promo & Activation-juryen, kalte filmen «fucking hilarious».


Rørende fra Schjærven
Filmen «Kjære pappa» som Schjærven har laget for Care Norge i samarbeid med Tangrystan, vant gull i film craft og sølv i film.

I denne filmen, som føyer seg inn i en rekke filmer som fokuserer på det som kan kalles «female empowerment», snakker en ufødt jente til sin far om at han og andre menn må snakke om og til kvinner på en annen måte enn man gjør i dag.

Jurymedlem Egil Pay sa at filmen fikk flere i film-juryen til å gråte.

- Jeg tror alle som er foreldre blir berørt av denne filmen, sa han til Kampanje.


Les også: De kårer vinnere og tapere i Reklame-VM (abonnement)

Les også: Sikrer Norge gull i reklame-VM (abonnement) 

Talenter på pallen
I år fikk også hele to av de norske Young Lions-teamene utmerkelse. Henriette Frølich Holte og Scott Olav Allan fra Gambit H+K, kom på andreplass i Young Lions PR.

Les også: Jubelbrøl for norske PR-talenter i Cannes

Også det norske teamet som deltok i Young Lions Design, kom på en andreplass. Teamet besto av Kristina Fagerli Nyjordet, designer i Creuna, og Sofie Apelseth Platou, designer i Snøhetta.

Les også: Design-sølv til unge løver

Strandløver og festivalfanter
Cannes Lions handler ikke bare om priser og faglig påfyll. Bare 25 nordmenn hadde delegatpass i år, men flere hundre norske bransjefolk reiste til Cannes for å møte kollegaer, venner og bekjente på byens mange restauranter, barer og strender. Vi dro på Kreativt Forums shortlistfest for å finne ut hvem som drar til Cannes som strandløver og hvem som kan kalle seg festivalfanter. Se filmen her: