Tidligere Amedia-direktør Ben Christensen er i ferd med å bli god og varm i byråledertrøya i det nye Schjærven-byrået, Empefire. Han tok over reklamebyrået, som den første tiden gikk under arbeidsnavnet Mølla, i mars i år og ni måneder etter oppstart har Empefire rukket å bli over 30 ansatte.

Etter det Kampanje har grunn til å tro vil byrået dermed i sitt første år allerede ha en byråinntekt på nærmere 30 millioner kroner.

- Jeg ønsker ikke å kommentere tall, men det at vi har blitt over 30 ansatte handler i stor grad om økt oppdragsmengde hos våre kunder, sier byråleder Ben Christensen til Kampanje.

Fikk inn Expert
Det nye og relativt ukjente reklamebyrået, så dagens lys etter at Schjærven fikk muligheten til å jobbe med elektronikk-kjeden Expert på kundesiden.

Utfordringen var at Schjærven allerede hadde kunden Elkjøp som kunde. Løsningen ble da å etablere et helt nytt reklamebyrå og Christensen sier skillelinjene mellom de som jobber i Schjærven Reklamebyrå og Empefire er svært tydelige.

- Vi har stor respekt for vårt søsterbyrå Schjærven Reklamebyrå, men av konkurransemessige hensyn så er vi både fysisk adskilt og har separate kundesystemer. Vi er begge eid av Schjærven-Gruppen, og vi er begge opptatt av å levere effektiv reklame som skaper verdier for våre oppdragsgivere. At begge byrålederne er nesten like unge og at vi begge har digital bakgrunn, i kombinasjon med at vi begge er ambisiøse, blir det bare positiv konkurranse ut av, sier han.

Elkjøp: - Udramatisk
Kommunikasjonsdirektør i Elkjøp, Åshild Indresøvde, sier de så langt ikke har opplevd Schjærven-konsernets beslutning om å starte opp et nytt byrå som håndterer konkurrenten som problematisk.

- Det er udramatisk for vår del. Det som var viktig for oss var det var to adskilte byråer som satt på hver sin lokasjon med forskjellige systemer. Det var også viktig at det jobbet forskjellige folk som ikke har noe kommunikasjon seg i mellom på kundene. Dette har derfor ikke påvirket vårt samarbeid med Schjærven som har gått helt tilbake til 1970-tallet, sier Indresøvde.

- Udramatisk:

Kommunikasjonsdirektør i Elkjøp, Åshild Indresøvde, mener det var avgjørende at Empefire ble et eget byrå med egne folk og på egen lokasjon når Schjærven-konsernet tok inn kunden Expert.

Tar opp kampen i Danmark
Selv om reklamebyrå-konsernet Schjærven håndterer de to kundene, tiltar konkurransen mellom de to elektronikkgigantene i styrket. I sine nye lokaler har Empefire den siste tiden jobbet med å lansere Experts nye elektronikk-kjede i Danmark, Power. Power skal ta opp kampen med danske Elgiganten (eid av Elkjøp, red. anm.) og har allerede rukket å lansere to butikker.  Ifølge danske medier er planen å bygge ut 25 megabutikker under den nye merkevaren i Danmark.

- Hele byrået har jobbet svært tett og godt med vår oppdragsgiver med denne lanseringen, og vi er selvfølgelig glade for at Power har fått en så bra mottagelse i det danske markedet. Vi har jobbet med en rekke virkemidler for å bygge en merkevare fra 0-100 på svært kort tid, sier Christensen.

Nordisk rådgiver for Expert, Johanna Nordberg-Aas kan fortelle at det ved åpningen av den første butikken i Glostrup utenfor København kom hele 15 000 mennesker.

- Politiet måtte tilkalle Heimevernet for å få hjelp til å ta unna trafikken, sier hun.  

Jobber nordisk
Empefire har dermed fått et svært nordisk fokus i sin jobbing med de største kundene og følger dermed en nordisk trend  i byråmarkedet ledet an av Thomas Høgebøls North Alliance oig et SMFB som får større og større internasjonale oppgaver for blant andre Circle K. Empefire har nemlig også fått med seg kunden XXL fra søsterbyrået og byrået er i dag lead agency for sportskjeden både i Norge, Sverige, Danmark og Finland.

- I motsetning til andre byrånettverk som har avdelingskontor i ulike land, har vi valgt en modell hvor vi ansetter folk fra de ulike landene, men styrer alt fra Oslo. I dagens medielandskap er det fullt mulig for et norsk byrå å betjene kunder på tvers av flere land. Men dette fordrer at man har ressurser som kjenner de lokale kulturene og ikke minst språket, og at man har en teknisk rigg som sikrer effektiv kommunikasjon og produksjon for oppdragsgiverne, sier byråleder Christensen.

Selv om Stockholm og København ofte blir foretrukket som skandinaviske sentre i større grad, enn Oslo, når det gjelder byråvalg, mener Christensen «Oslo har gode forutsetninger for å ta en større plass i det europeiske reklamemarkedet»

- Men det krever at byråene gjør flere strategiske grep. Dette handler både om vilje og nødvendig støtte fra eierne av byråene.  Her har nok de norske byråene som er internasjonalt eid større politiske utfordringer, enn oss som er eid av en norsk familie, fortsetter Christensen.

Som arbeidsnavnet i sin tid ga inntrykk av, holder Empefire til i Mølleparken 4 på Grunerløkka sammen med nytt filmselskap og totalt teller nå Schjærven-konsernet syv selskaper. 

Christensen sier til Kampanje at byrået arbeider med sin egen visuelle profil og at ny byrålogo vil være klar om ikke lenge.

Vokser i antall:

En av de sist ankomne i Empefire er den kreative teknologen Fredrik Petterson som kom til byrået etter åtte år i Dagbladet. - Vi har vært så heldige at vi har fått ja fra de menneskene vi har ønsket oss, og litt ekstra hyggelig har det vært at vi fikk landet vår kreative teknolog, sier Christensen.