Mediebyråforeningens ferske reklamestatistikk viser at august ble en god reklamemåned isolert for kanaler som tv, radio og internett.

Både tv og radio kan skilte med en vekst på over 25 prosent, mens nettet som annonsekanal nærmer seg 40 prosent økning sammenlignet med august i fjor.

Dermed løftet annonseomsetningen seg fra 694 millioner kroner til 811 millioner kroner om en trekker ut omsetningstallene for august måned. Det tilsvarer en vekst nesten 17 prosent.

- Omsetningen er preget av høy etterspørsel etter blant annet tv, og markedet følger nå tv-kanalenes høst-satsninger med argusøyne og krysser fingrene for at de skal klare å levere nok seere, og ikke bli utsolgt som i vår, sier medie- og forhandlingsdirektør i Dentsu Aegis, Harald Eide-Fredriksen, til Kampanje.

- Knallmåned
Eide-Fredriksen sier veksten i august lover godt før den viktige reklamehøsten.

- August ble en knallmåned for mediebyråene og jeg tror omsetningen i august slår an tonen for resten av høsten, sier han.

Tallene viser at det kan være snakk om et taktskifte i reklamemarkedet etter til dels begredelig måneder tidligere i år, blant mai og juni.

Les også: - Overrasket over reklamefall

Les også: Kuttet reklamekjøpene med 60 millioner

Da var det nedtur etter nedtur i reklamemarkedet og en utvikling i totalmarked på langt unna det som var forventet ved inngangen til året. Etter å ligget og bikket rundt pluss minus null er reklameveksten nå på 2,2 prosent akkumulert for årets åtte første måneder.

- Vi forventer fortsatt høyt trykk i reklamemarkedet ut over høsten, og forventer at året vil ende med rundt tre prosent vekst totalt. sier Eide-Fredriksen.

Her kan du alle reklametallene til Mediabyråforeningen akkumulert for året etter at åtte av årets 12 måneder er tilbakelagt.

 

Tror markedet tar seg opp:

Medie- og forhandlingssjefen i Dentsu Aegis, Harald Eide Fredriksen, sier markedet for reklameinvesteringer skal opp mot tre prosent når året er omme.

Slår av 30 millioner
For avis, fagpresse og ukepresse ble det en ny trist måned. Avis som et søkke med hele 30 prosent og totalt for kanalen ble reklameomsetningen fra mediebyråene redusert med snaue 30 millioner kroner eller rundt en tredel av omsetningen fra i fjor på samme tid da omsetningen var på over 90 millioner kroner.

- Dagspresse på sin side faller med uforminsket styrke. Etter min mening mister de mer omsetning enn det de hadde fortjent. Man må ikke glemme at det fremdeles er svært mange som leser avisen på papir, men i mange byråer og fagmiljøer er det nå nesten «ukult» å anbefale eller bruke printannonser, sier Eide-Fredriksen.

- Print ikke dødt
Fortsatt finnes det imildertid annonsører som velger print og en av dem er markedsdirektør i møbelkjeden Bohus. Tidligere i dag sa Fredrik Hiorth til Kampanje at han kom til å gå for print fortsatt.

- Jeg opplever ikke print som dødt. Det kan du sitere meg på. Det blir definitivt mer DM og innstikk og ingen dramatiske kutt der. Det gjelder å bruke pengen best mulig og nå flest mulig, sa Hiorth til Kampanje.

Les også: Bohus vil ha reklamebyrå igjen

Bohus er en stor innkjøper av trykksaker og markedsdirektøren sier at det ikke er snakk om å vri alt over mot det digitale.

Likefullt velger nå Mediebyråforeningen å kutte ut den tradisjonelle inndelingen av aviskategorien i riksaviser og lokalaviser, slik foreningen har hatt for vane å gjøre de siste årene.

- Fra og med august rapporterer vi alle avisene som en mediegruppe, grunnet synkende volum, sier daglig leder, Tonje Gjerstad, i Mediabyråforeningen.

Gjerstad sier inndelingen ble gjort på en tid der omsetningen var betydelig høyere for avisene.

- Inndelingen i riksaviser og region- og lokalaviser ble gjort på et tidspunkt hvor dagspressen omsatte for nesten to milliarder. Og som vi vet har fallet vært bratt gjennom de siste årene, sier Gjerstad.

Akkumulert hittil i år er omsetningen nede i drøye 600 millioner kroner og kanalen har en markedsandel på drøye ti prosent så vidt foran DM-kanalen. 

Her er mediebyråenes omsetning for august sammenlignet med samme måned i fjor:

Kanal Aug. 15 Aug. 14 Endring i prosent
Avis 64.223 92,541 - 30,6
Ukepresse 9.651 10.182 - 5,2
Fagpresse 1.697 2.461 - 31,0
Tv 333.476 265.293 + 25,7
Radio 37.833 29.933 + 26,1
Internett 227.446 162.793 + 39,7
Kino 5.976 2.011 + 197, 1
Utendørs 37.302 35.274 + 5,7
DM 87.326 88.043 - 0,1
Andre Medier 6.863 5.895 + 16,4
Totalt 811.793 694.486  + 16, 9

 Alle tall i millioner kroner.