TVNorge står stort sett på sidelinjen når stortings- og kommunevalgene utspiller seg - enn så lenge politisk tv-reklame er forbudt - men i år vil kanalen likevel markere valget med en ny reklamekampanje.

Nå har de nemlig fått med seg politikere som Fabian Stang, Raymond Johansen og Abid Raja til å fronte en kampanje som skal minne nordmenn om kanalens humorposisjon på én og samme tid og samtidig øke valgdeltakelsen.

- Det er vanskelig å få oppmerksomhet midt i en valgkamp – med mindre du er politiker, da. Vi tilbød politikere i alle stortingspartiene en plattform for å oppfordre alle nordmenn til å stemme, men da måtte de gjøre det på TVNorge-måten, altså med humor, sier mediesjef i TVNorge og Discovery Networks, Hanne McBride.

Tv-delen av kampanjen er utviklet av Try Reklamebyrå og består av forskjellige reklamefilmer hvor hver politiker møter en eller to av TVNorges humorprofiler i en uhøytidelig kamp om oppmerksomhet. 

. Kampanjen vil vises på Discovery Networks-kanalene i september og suppleres med plakater i bybildet og flere innslag i sosiale medier.

De sju politikerne som har stilt opp i kampanjen er Fabian Stang (H), Bjørnar Moxnes (Rødt), Trygve Slagsvold Vedum (SP), Rasmus Hansson (MDG), Raymond Johansen (AP), Abid Raja (V) og Mazyar Keshvari (FRP).

Artikkelen fortsetter under videospilleren.

Tilbød gratis reklameplass
Dette er ikke første gang TVNorge tilbyr politikere gratis reklameplass. I 2009 tilbød de reklamevisninger til en verdi av 100.000 kroner til samtlige politiske partier for å demonstrere mot det de mente var et ulovlig forbud mot politisk tv-reklame.

Professor Eli Skogerbø ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo mener årets reklamekampanje er innenfor dagens lovgivning.

- Så lenge det er en reklame for TVNorge så er den nok innenfor, men det er klart den beveger seg i et farvann som viser at dette med politisk tv-reklame ikke er helt gått opp, sier hun til Kampanje.

- TVNorge har vært en pådriver for å oppheve forbudet. Tror du dette er et innspill i den debatten?

- Ja, det er klart det er et innspill i debatten om man skal ha politisk tv-reklame. Det har ikke vært flertall for det i Stortinget, men debatten pågår.

- Handler ikke om det
Mediesjef Hanne McBride i Discovery Networks avviser at kampanjen er et innspill i debatten om politisk tv-reklame.

- Nei. Det er ikke til å stikke under stol at vi har vært tidlig og tydelig ute som tilhenger av politisk tv-reklame, men det er ikke det dette handler om. Dette er folkeopplysning gjort på TVNorge-måten med humor.

McBride forteller at politikerne heller ikke har fått noe for å delta i kampanjen.

- Men vi har gitt dem en tilgjengelig flate for å fremme det budskapet alle norske politikere er opptatt av, at det er viktig for demokratiet at så mange som mulig stemmer, under forutsetning av at de gjorde det på TVNorge-måten, altså med humor. 

Sp: - Gjorde en vurdering
Blant politikerne som er med i kampanjen finner vi Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum. Senterpartiet har vært blant de største tilhengerne til å opprettholde forbudet mot politisk tv-reklame.

- Hvorfor valgte dere å være med?

- Dette er en kampanje som TVNorge tok kontakt med oss om og spurte om vi ville være med på. De ville ha en alvorlig del som oppfordret folk til å gå og stemme, og samtidig spille litt på at de var best på humor i ikke på politikk. Vår vurdering var at dette var en mulighet til å oppfordre unge til å stemme i en form som hadde glimt i øyet og på premissene til de som ser på, sier medierådgiver Lars Vangen i Senterpartiet.

Han ser ingen interessekonflikt i forbindelse med partiets syn på politisk tv-reklame.

- Vi hadde en vurdering på henvendelsen i den forbindelse og gikk en runde på at dette stod seg opp mot det. Da vi så at budskapet og settingen var fri for politikk, og bestod bare av å oppfordre til å stemme, mente vi det var helt uproblematisk og et positivt bidrag, sier Vangen.