Etter flere år med turbulens i det svenskeide katalog- og søkeselskapet Eniro Norge, sliter bedriften fortsatt med å komme seg på de digitale beina. Selskapet avviklet papirkatalogen Gule Sider i 2012. I løpet av fem år har omsetningen til Eniro Norge falt med 591 millioner kroner, fra 1,352 milliarder i 2009 til 761 millioner kroner i 2014. Det tilsvarer en nedgang på hele 44 prosent

Eniros økonomiske utvikling har skapt stor bekymring blant eierne.  I fjor var driftsinntektene på 761 millioner, mot 783 millioner året før. Det er en nedgang på 2,8 prosent. Driftsresultatet gikk ned hele 41,4 prosent, fra 121 millioner i 2013 til 70 millioner i fjor.

Bemanningen ned 44 prosent siden 2013
Selskapet har som en følge av dette vært gjennom en rekke nedbemanninger der den største kom i 2013 da over 100 ansatte måtte slutte. Men også i år forsvinner det mange ansatte.

- Det er i april 2015 vedtatt en større omstrukturering av Eniro Norge som vil bety en reduksjon i antall ansatte på mellom 50 og 70 ansatte, opplyser selskapet i en note i årsregnskapet for 2014.

Nå bekrefter Eniro Norge overfor Kampanje at bemanningen er kuttet med 50 ansatte siden nedskjæringene ble banket gjennom i vår.

- Nedbemanningen er i mål. Det totale antallet er noe i overkant av 50, sier konstituert administrerende direktør Thomas Bjerkeli i Eniro Norge til Kampanje.

Les også: Eniro rydder i Kvasir-rester

Selskapet kuttet kostnadene med 86 millioner kroner i 2014 sammenlignet med året før. Nedbemanningen og omstillingsprosessen belastet fjorårets regnskap med 24 millioner kroner. Bemanningen var på 493 årsverk i 2013, så 445 i 2014 og pr juni 2015 har Eniro Norge ifølge Eniro-sjef Thomas Bjerkeli 278 fulltidsansatte. Det betyr at Eniro har kuttet bemanningen med 44 prosent på to år.

To toppsjefer ute på to år
- Bemanningsreduksjonen er en konsekvens av at Eniro har omstrukturert konsernet og effektivisert og modernisert organsiasjonen gjennom å redusere antall ledernivåer og sentralisere funksjoner som salgstøtte, kundeservice og økonomi/adminstrasjon. Følgelig har bemanningsreduksjonene i Norge vært størst innenfor salgstøtte og kundeservice, men det har også vært bemanningsreduksjon på salg, økonomi og mer drifts- og adminstrative funksjoner som IT og «Sales Excellence», forteller Bjerkeli. 

Også på toppen av selskapet har det vært gjennomtrekk.Eniro Norge har skiftet ut toppsjefer i løpet av to år. Pierre Mårtensson ledet Eniro Norge fra august 2013 til januar i år. Da gikk han av. I februar 2013 måtte selskapets forrige norske toppsjef, Morten Algøy, gå på dagen som følge av misnøye med de økonomiske resultatene. Algøy hadde vært 20 år i selskapet. I vår mistet også Eniro Norge sin digialdirektør da Rune Paulseth forlot selskapet og ble norgessjef i Facebook.

Les mer: Han blir den første Facebook-sjefen i Norge

Ny sjef i juni
Bjerkeli begynte i Eniro juni 2013 som Country Manager for Gule Sider. Siden slutten av juni i år er han vært konstituert administrerende direktør i Eniro Norge. Tidligere har han jobbet i Egmont som /prosjektdirektør og før det hadde han om lag 10 år salgsdirektør år i Schibsted, blant annet som direktør for digitalt og regional salg, annonsedirektør og salgsdirektør.

Les også: Eniro-sjefen går av

Les også: Eniro-sjef må gå

Bjerkeli forteller at stadig flere av kundene deres kjøper kombinasjonsløsninger som gir god effekt. Utover dette vil de i tiden fremover selge Google i kombinasjon med Gule Sider.

- Alt med tanke på å gi kundene en så god return of investment som mulig, sier Bjerkeli.

- Har vært krevende å bli digtale
Det er liten tvil om at det har vært sterk blest i selskapet de siste årene. Å gå fra en posisjon der inntekstene i hovedsak kom fra å selge print, til å klare den digitale transformasjonen har vært krevende for selskapet.

- Med unntak av Ditt Distrikt er vi nå 100 prosent digitale, og vi er inne i tre digitale økonomier som er søk, oppføring og display. I tillegg er vi godt rustet med tanke på programmatic, der vi har produkter som pr. i dag først og fremst blir kjøpt av mediebyråene, forklarer Bjerkeli.

- Konkurrenter og samarbeidspartnere
Når det gjelder konkurransen i markedet er selskapet mer opptatt av gode kombinasjonsløsninger, enn å se på alle som rivaler.

-Våre konkurrenter er flere og bildet er sammensatt og ikke entydig. Både Google og Facebook er blant våre konkurrenter, men de er også potensielle samarbeidspartnere, og vi har tro på at kombinasjonsløsninger er det beste for kunden, derfor ønsker vi å tilby dette fremover.

Eniro Norge 2014 2013 Prosentvis endring
Driftsinntekter 761,6 783,6 - 2,8
Driftsresultat 70,7 121,1 - 41,6
Resultat før skatt 106,4 141,7 - 24,9

Alle tall i millioner kroner.