Amedia leverer store overskudd i første kvartal og første halvår, men fortsetter å slite i annonsemarkedet. Nå er det den nye trenden med programmatiske reklamekjøp som skyller innover Amedias avislandskap.

Les mer: Amedia-overskudd på 108 millioner

Amedias samlede annonseinntekter var i kvartalet 88 millioner lavere enn året før. Annonseinntektene i sammenlignbare aviser hadde en nedgang på 12,2 prosent, og inntektene fra annonser på print var 14,9 prosent lavere enn tilsvarende periode i 2014. Det som nok helt sikkert skaper bekymrimg er at den digitale annonseomsetningen stagnerte, og Amedia opplyser at det «hovedsakelig er som følge av effektene av automatisert annonsesalg». Konsernets digitale annonseinntekter var i kvartalet 151 millioner og utgjorde 30 prosent av annonseomsetningen.

- Jobber i to retninger
- Resultatet preges fortsatt av de endringene vi ser i annonsemarkedet. I dette kvartalet får vi effekter av økt utbredelse av automatisert annonsesalg. Vi ser på mulighetene for Amedia i dette markedet, sammen med andre grep for å møte annonsørenes endrede behov. Amedia jobber blant annet aktivt med tilbud om innholdsmarkedsføring lokalt, sier konsernsjef Are Stokstad i Amedia i resultatmeldingen.

Overfor Kampanje forteller Stokstad at de jobber i to ulike retninger for å møte utviklingen.

- Vi undersøker ulike muligheter for hvordan vi skal posisjonere dette, men i bunnen av et programmatisk salg ligger det kundeinnsikt og kundedata. Vi jobber langs to retninger, den ene er å tilgjengeliggjøre det varelageret og innsikten vi har i dag og jobber steinhardt for å øke det i antall og dybde, sier Stokstad til Kampanje.

- Har ikke valgt teknologi
Schibsted er i full gang med å utvikle sin egen programmatiske plattform og har investert tungt i teknologi i et forsøk på å ta opp kampen med gigantene Google og Facebook. Men tiden begynner å renne ut selv for Schibsted. Da selskapet la frem sitt resultat forførste kvartal, kom det frem at også VGs digitale annonseomsetning falt som følge av overgangen til programmatiske annonsekjøp. Schibsted har tidligere invitert inn andre norske medieselskaper til å bli med på deres plattform.

- Når det kommer til teknologi vurderer vi ulike typer alternativ. Der har vi ikke tatt noen beslutning, sier Stokstad.

- Samtidig ser dere at TV 2 og Aller håver inn penger fra Google. Begynner du å bli tålmodig?

- Jeg ser at de har tatt markedsandeler på dette området. Men man må huske på at vi var tidlig ute å ta en andel av den nasjonale kaken. Her får vi litt VG-effekten, fordi vi kommer fra høyere markedsandeler som utgangspunkt, mens aktører som har ligget lavt i det nasjonale annonsemarkedet i utgangspunktet naturlig nok får stor vekst i partnerskap med andre.