Etter Forbrukerombudet gikk ut med nye krav til bloggere om merking av reklame denne uken, har mange i bransjen tatt til orde for at ombudet er på ville veier. Tidligere direktør i VG, Jo Christian Oterhals, mener innstrammingen setter strengere krav til bloggerne enn det jouranlister har å forholde seg til. Thomas Moen i United Bloggers sier at ombudet har gått ett steg for langt.

- Det fremstår merkelig at man skal merke det som reklame om man deltar på et arrangement. Det synes jeg er en finurlig greie. Det legger strengere krav på bloggere enn Vær Varsom-plakaten gjør på journalister, sier Oterhals til Kampanje.

- Helt håpløst
Kommunikasjonsrådgiver Hans-Petter Nygård-Hansen er heller ikke særlig imponert over innstrammingene. Som aktiv blogger er han selv usikker på hvordan man skal forholde seg til de nye retningslinjene.

- Jeg har spurt Forbrukerombudet om hvordan jeg skal forholde meg til disse reglene, men svarene har vært uklare. For litt siden var jeg eksempelvis konferansier på et event. Da er jeg innleid og får betalt for jobben jeg gjør, men i instruksene er det ikke snakk om noen forventninger til at jeg skal instagramme eller tvitre underveis i arrangementet. Når jeg da velger å gjøre det fordi jeg har lyst, skal jeg merke det som reklame? sier Nygård-Hansen til Kampanje.

Han mener reklamebegrepet blir utvannet når definisjonen om en forventning til omtale er så tvetydig.

- Det er helt håpløst. Hvis Håkon Haugli, som både blogger og er administrerende direktør i Abelia, blir invitert til NHOs årlige middag og tar et bilde av dette - en middag han selv ikke betaler for - skal også det merkes som reklame?

- Sår tvil
Kommunikasjonsrådgiveren mener det er altfor lett for Forbrukerombudet å skyte på bloggerne.

- Forbrukerombudet er indirekte med på å så tvil på bloggernes egen troverdighet fordi retningslinjene er så uklare. Og innføringen av økonomiske sanksjoner er helt latterlig. Det er som om politiet skulle innføre straffer for regler de ikke har utformet skikkelig ennå.

Han er enig med Oterhals i at innstrammingene gjør at kravene til bloggere blir strengere enn til journalister.

- Vi må kanskje skille mellom en blogger som får penger for å skrive innhold og en journalist. Men både journalisten og bloggeren kan bli invitert til Elle's fest uten å bli betalt for det. Da er det ikke rett og rimelig at bloggeren må merke Instagram-bildene fra eventet, mens journalisten ikke må det. Her har vi to dimensjoner som blir behandlet veldig ulikt, sier Nygård-Hansen.

Et annet spørsmål han stiller, som han heller ikke har fått svar fra ombudet på, er hvor lenge kravet om merking gjelder.

- Jeg er enig med refleksjonene til Thomas Moen når det gjelder produkter en blogger har fått langt tilbake i tid. Hvor lang tid varer merkeansvaret? Må man huske hvor man har fått alle klesplagg fra og merke disse hver gang man legger ut bilder av seg selv? Det fremstår veldig uklart. Når Forbrukerombudet snakker om retningslinjer samtidig som de trekker inn begrep som sanksjoner, så syns jeg det er passe drøyt for å være ærlig.

- Hva med Snapchat?
Stian Johansen i Bonnier Media føyer seg inn i rekken av kritikere, og reiser et spørsmål som ikke har blitt debattert i like stor grad som andre.

- Hva med merkingen på Snapchat? I veilederen står det ingenting om hvordan reklame skal merkes på Snapchat, som jo er en viktig markedsføringskanal, sier han til Kampanje.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ikke tydelig nok:

Stian Johansen i Bonnier Media mener veiledningen fra Forbrukerombudet ikke er tydelig nok. - Vi kommer til å ta kontakt med ombudet etter sommerferien, sier han.

Bonnier Media har bloggere under Stylista.no og Costume.no, og opplever et behov for tydeligere kommunikasjon fra Forbrukerombudet.

- Det er positivt at ombudet tar tak i skjult reklame, men de kunne ha spart seg for mye arbeid ved å være mer tydelig og konkret i veilederen. Vi ser nå at det er behov for en klargjøring på noen områder, og vi vil derfor ta kontakt med Forbrukerombudet etter sommerferien, sier Johansen til Kampanje.