Lørdag formiddag fikk pressen vite hvilke filmer som er verdens beste reklamefilmer, og av de to norske filmene som hadde gått videre på shortlist, ble det løve på én av dem; nemlig «The Silver Hand» som Try har laget for Canal Digital.

Produksjonsselskapet har vært Bacon.

Til Kampanje sier jurymedlem fra årets filmjury, Erik Heisholt, at filmen har vakt stor begeistring i juryen.

- Jeg kan glede folk med at Silver Hand er et utrolig sterkt sølv, og det er jeg veldig glad for. Men det er allikevel langt opp til gull, sier Heisholt, og understreker at det ikke må tolkes i ordets verste forstand.

Les også: - Drittåret for norsk reklamefilm er fortjent

- Gullet henger så veldig høyt. Alt må sitte. I juryen snakket vi om at alle sølvene vi har gitt i år, nok hadde vært gull andre steder. Veldig mange i juryen elsket den filmen og kunne fint sett den som gull. Men når du ser hva det man velger som gull, er det helt umulig å gi den norske filmen gull, sier han til Kampanje.

Her kan du se filmen «The Silver Hand» som Try har laget for Canal  Digital.

 

Heisholt trekker frem at én av suksessfaktorene som er knyttet til denne reklamefilmen, er at den har en internasjonal tilnærming.

- Det er interessant at det er internasjonal touch på «The Silver Hand». Det er ingen tvil om at regivalg er viktig. Vi må tørre å leke litt mer med sjangre, og ikke være fullt så norske, sier han.

Les også: Her er de tre siste vinnersjansene

Den andre norske filmen som var på shortlist, filmen «Kajakken» som Try har laget for Finn, fikk ingen løve.

Brasil topper i tv-reklame
I filmkategorien ble det delt ut to Grand Prix-løver; én for reklamefilm som har vært sendt på tv, og én for ikke-tv-filmer. Den reklamefilm laget for tv som årets jury har kåret til den aller, aller beste, er fra Brasil og annonsøren er fotoprodusenten Leica.

Byrået er F/Nazca Saatchi & Saatchi Sao Paulo.

- Vi så etter noe virkelig nytt, og nytt kan jo være super-skummelt. Men Leica er en nesten helt perfekt film med vakker, visuell historiefortelling, uttalte juryleder Tor Myhren til pressen.

Også Erik Heisholt er begeistret for de to vinnerfilmene han har vært med på å velge.

- Begge Grand Prix-filmene er fantastiske. Men det var ingen tvil i juryen da vi skulle velge dem. Til slutt lot vi bare hjertene bestemme, for å si det litt pompøst, sier han.

Han tror likevel at en film som den fra Leica fint kunne kommet fra Norge, hadde en turt å tenke litt større enn norsk reklamebransje gjør i dag, mener han.

- Dette kunne norske byråer gjort, dette er ikke en film som har hatt enorme budsjetter. Det handler om det vi snakket om forrige dagen, vi må sette oss ned og tenke fantastiske tanker, i historisk kontekst som en del av verden rundt oss og ikke bare «finne på» ideer. Det er fantastisk mye bra, norsk reklame, og vi er veldig flinke. Men det er altså noen knepp opp til det som toucher deg menneskelig, sier han.

Her kan du se Grand Prix-vinneren fra Cannes i 2015.

- Noe kjedelig blir elsket
I klassen for reklamefilm som ikke har vært sendt på tv, var den en amerikansk film for forsikringsselskapet Geico. Byrået her er The Martin Agency Richmond.

- Jeg personlig synes det er helt fantastisk at man bruker elementære, nesten gammeldagse filmvirkemidler som Norge var så kjent for – for 20 år siden – nemlig sketsjen. Her har man fått noe av det kjedeligste i hele verden til å bli elsket. Det er ingen interaktivitet i det hele tatt. Men likevel vil folk se den. Og dele den millioner av ganger. Det er helt genialt, sier en begeistret Heisholt.

 

Norge slår dermed sine  skandinaviske brødre og søstre. Sverige fikk kun én bronseløve i filmkategorien, mens Danmark ikke fikk noen.

I kategoriene for Film Craft, Titanium & Integrated og Branded Content & Entertainment, fikk ikke Norge noen løver. Her hadde vi tre vinnersjanser; to bidrag på shortlist i Branded Content & Entertainment, og ett bidrag i Film Craft

Les også: Her er de tre siste vinnersjansene