I innlegget «Kreatørens rolle er ikke mindre viktig» tolker Christian Raae det som om at undertegnede nedvurderer kreatørens rolle. Selv om et nytt fagområde blir viktigere er det ikke nødvendigvis riktig å trekke slutningen om at andre blir mindre viktig. Hvis Raae hadde lest hele artikkelen hadde han nok fått med seg at vi er langt mer enig enn det han gir uttrykk for. Vi mener kreatørenes rolle er viktigere enn noen gang, men at deres helteposisjonen er utfordret.

For som vi skriver: «Det er når de gode kreative konseptene pares med de nye mulighetene teknologien gir oss, at de store gevinstene vil komme». Kreativitet og sterke konsepter er bærende for vellykkede kampanjer. I kampen om å klekke ut de gode konseptene trengs det utvilsomt flinke kreatører. Men det er et nytt kompetanseområde innen markedsføring som seiler frem på siden, nemlig teknologi. Teknologi alene vil aldri være nok, men det gir nye muligheter og endrer måten vi jobbe på. En teknolog uten god forretningsforståelse er bare en teknolog. Oppgaven blir å få til en tettere kobling mellom forretning, kreativitet og teknologi.

For oss handler dette om så mye mer enn programmatiske kjøp. Det dreier seg om teknologi og IT i en langt bredere markedsføringskontekst. Herunder kommer blant annet analyse og andre områder innen business intelligence. Tenk for eksempel på alle mulighetene som ligger i prediktiv analyse.

Raae skriver at det ikke er mangel på «nerder» i norske reklamebyråer. Det at byråene ansetter en nerd eller to er i seg selv flott, men det er ikke sikkert at den nye helten jobber i byrå. Mest sannsynlig kommer han eller hun til å sitte tilknyttet en virksomhets markeds- eller ecommerce-avdeling.

Det er når teknologer og kreatører evner å snakke samme språk at gullet kan graves ut. Dette er to områder som ikke henger godt nok sammen. De kreative, analytikere og tastaturhelter er fortsatt ikke vant nok med å leke i samme sandkasse. Det betyr ikke at det ikke skal gå bra, man når flere skal leke sammen må andre gjøre plass.

Ingen av oss er kreatører, og vi er ydmyke i forhold til forståelsen av rollen. Tar vi på oss forretningsbriller ser vi imidlertid at sanntidsmuligheter gjennom ny teknologi gjør at man kan og ofte bør tilpasse markedsbudskap og utforming basert på målt effekt. Vi må i økt grad bevege oss vekk fra den tradisjonelle kampanjetenkningen og over til løpende måling og tilpasning av digitale markedsføringstiltak basert på resultater i taktiske kampanjer. Dette med stadig flere og mer spissede målgrupper.

Med en time-to-market-modell som fungerer i sanntid har markedsførere fått en unik mulighet. Dette gjelder vel også for kreatørene som vil kunne teste, videreutvikle og maksimere kundens utbytte ved å jobbe seg frem til den aktuelle nerven hos mottakeren? Den nye sanntidsverden vil kreve en ny tilnærming for alle som driver med reklame og markedsføring. Også kreatørene.

Brukt riktig er kreativitet et unikt virkemiddel. I fremtiden må kreativitet uansett matches riktig med teknologi. Behersker man ikke begge deler har man ingen sjanse.