Carat-sjef Pelle Stensson kan etter all sannsynlighet igjen smykke seg med tittelen Norges største mediebyrå. For ser en på omsetningen til Carat for 2014 så endte den på 1,37 milliarder kroner.

Største enkeltstående mediebyrå har de siste fire årene vært konkurrenten Mediacom som ledes av Ruben Søgaard. Byrået har de siste årene hatt en omsetning på drøye 1,2 milliarder kroner om en holder søsterselskapet Mediaplus’ omsetning på rundt 150 millioner kroner utenfor.

Men etter at Carat i 2013 sikret seg landets desidert største annonsør med en samlet medieomsetning på over 500 millioner kroner, er det ingen tvil om at Stensson og det japanskeide mediebyrået Carat igjen tilbake i toppen.

Les også: Vant kampen om gigantkunde

- Det blir i hvert fall «superclose» i 2014, men vi blir kanskje større enn Mediacom i år.  Ruben Søgaard er en bra mann og vi pleier «å fighte litt», så dette blir en kul duell, smiler Carat-sjefen Pelle Stensson. 

Mot gamle høyder
Uansett er Carat tilbake på gamle høyder. Sist gang Carat var største byrå blant medie- og reklamekjøperne var i 2009 da selskapet hadde en omsetning på over 1,6 milliarder kroner.

Veksten i 2014 var ifølge Stensson «fantastisk». Omsetningen til Carat økte med over 26 prosent eller 286 millioner kroner i fjor.

- Hvor mye av veksten i medieomsetningen skyldes Norgesgruppen?

- Det ønsker jeg ikke å kommentere, men vi er kjempefornøyde med en vekst på nærmere 30 prosent og den gode utviklingen fortsetter inn i 2015. Det er gledelig, sier Stensson.

- Men klarer dere 30 prosent vekst også  i 2015?

- Nei, det blir vanskelig og omsetning alene er heller ikke det viktigste. Vi lever av å levere gode råd til våre kunder. Det skal vi fokusere videre på. Men det ser veldig bra ut med Coca-Cola, Ellos og Bauhaus inn som nye kunder på slutten av fjoråret og  med andre spennende prosjekter på vei inn. Men 30 prosent vekst blir det ikke, sier Stensson som tok over som Carat-sjef i november 2012.

Les også: Fure klar med ny Carat-sjef

Lite drahjelp
I tillegg til de nevnte tre kundene har Carat også hanket inn Santander Consumer Bank, NSB, Microsoft, MegaFlis og Jysk i tillegg til det Stensson kaller en «en stor økning i etterspørselen av strategiske tjenester innenfor merkevarerådgivning, innsikts- og effektanalyser og CRM-rådgivning».

- Får dere noen drahjelp fra markedet?

- I våre prognoser så legger vi ikke opp til noen stor vekst på mediesiden. Men jeg føler likevel vi er godt rigget for fremtiden. Vi har et offensivt og bra lag med bred kompetanse og har mange gode produkter, men det finnes også mange gode konkurrenter, sier han.

- Du sier du har et bra lag, men dere mistet nylig en sentral profil i Jarle Thalberg. Hva tenker du om det?

- Jarle Thalberg var helt klart en dyktig mann, men samtidig har vi også fått inn en supergod erstatning i Harald Eide-Fredriksen. Sånn er det i denne bransjen, sier Carat-sjefen.

Mer lønnsom
Ser en på lønnsomheten har den også bedret seg for Carat, etter at byrået var nede i en liten bølgedal i 2013. Den gang endte resultatet på driften på snaue millionen, mens dette i år er løftet til syv millioner kroner.

- Har Carat nå en lønnsomhet som ligger på et akseptabelt nivå i Dentsu-systemet?

- Ja, absolutt. I 2014 fikk vi effekten av restruktureringen vi gjorde i 2012 og 2013, og vi innfrir derfor på alle parametere i Denstu. Det er en del år siden sist, men nå er vi der vi skal være selv om vi fortsatt har ambisjoner både internt og målt opp mot våre konkurrenter på det norske og nordiske markedet, sier Stensson.

- Ja, absolutt. I løpet av 2014 har vi innfridd på alle parametere i Denstu og det er en del år siden sist. Vi er der vi skal være, selv om vi fortsatt har store ambisjoner både internt og målt opp mot våre konkurrenter på det norske og nordiske markedet, sier Stensson.

- Hva er årsaken til at dere at vokser så mye på resultat?

- Vi har et sinnssykt engasjert og godt lag med mye kompetanse. Hele Carat jobber veldig godt sammen og det mener jeg er hovedforskjellen på og lykkes eller ikke lykkes.  Vi tilbyr mange tjenester og produkter og da må du han en bred kompetanse noe  jeg opplever at vi har det i dag. Også er det jo sånn at har du en positiv utvikling så blir det fort mer positivitet i byrået. Fremgang avler fremgang, sier Stensson.

I tillegg til å vinne kunder sier Stensson at det særlig er på andre typer områder enn tradisjonell medieformidlingstjenester som gjør at Carat nå vokser.

- Vi har stor fokus på innsikt og effektanalyse, CRM, og merkevarestrategi. I tillegg ligger vi langt fremme digitalt. Det er de elementene som gjør at vi konkurrerer godt i markedet. Dette er også områder som mediebyråene tradisjonelt ikke har fokusert så mye på. Vi tør derfor å være optimistiske i forhold til videre vekst. Samtidig så ligger vårt hovedfokus primært i å levere godt til eksisterende kunder og sørge for at de øker sin konkurransekraft. Det er jo det vi lever av, å skape vekst til våre oppdragsgivere, sier han.

Her ser du tallene til Carat for 2014. Alle tall i MNOK.

Carat 2014 2013 Endring i %
Omsetning 1 376.417 1 090.496 + 26
Driftsresultat 7,0 0,9 + 654
Res. før skatt 7,8 1,9 + 310