En av landets desidert største reklamekjøpere Tine er sluttfasen med sin store reklamekonkurranse. Seks reklamebyråer står igjen i det som ligner en finale og de seks byråene er etter det Kampanje kjenner til Try, SMFB, Los & Co, McCann, Schjærven og DDB.

I kraft av sin størrelse som annonsør har Tine så langt hatt kontrakt med fire reklamebyråer og disse er Try, SMFB, Los & Co og McCann, men det er Try som har tatt hånd om størsteparten av reklamekontoen.

- Det er ikke så mye å si annet enn at vi ikke er langt unna en beslutning, og før vi har tatt den beslutningen så er det ikke så mye mer å kommentere. Det handler om at vi med jevne mellomrom ser på porteføljen vår med reklamebyråer, sier nytilsatt markedsdirektør Kathrine Mo i Tine til Kampanje.  

- Er det noe dere er spesielt opptatt av denne gangen?

- Som alle andre annonsører ønsker også vi å videreutvikle posisjoner og jobbe med de beste byråene. Akkurat nå fikk vi tall som viser at vi ligger helt på topp i omdømmeundersøkelsen Rep Trak-undersøkelse og det her hviler det et stort ansvar på oss å utvikle dette videre, sier hun.

Tine skal imidlertid, etter det Kampanje kjenner til, ha til hensikt å dra ned på antallet samarbeidspartnere samtidig som de ønsker å ha en jevnere fordeling av arbeidsoppgaver mellom byråene som får kontrakten. I tillegg ønsker man et sterkere digitalt avtrykk på kommunikasjonen.

Holder stilen:

Kathrine Mo er ny markedsdirektør i Tine og gjør som hun pleier å gjøre når hun begynner i ny jobb. Drar i gang en byråkonkurranse.

Meieri-millioner i spill
Kathrine Mo vil verken si noe om størrelsen på oppdraget eller hvem som er med i finalen, men det er en stor konto det nå gjøres opp om. Totalt så kjøper Tine reklame for 350 millioner kroner netto etter det Kampanje har grunn til å tro. I overkant av 50 millioner kroner går til rådgivning og produksjon av reklamemateriell og det er disse millionene det nå kjempes om.

Kathrine Mo har i sine tidligere jobber som markedsdirektør i store norske selskap som Telenor og Statoil alltid delt opp reklamekontoen på flere byråer og er alltid kjapt ute med å arrangere byråkonkurranser når hun tiltrer ny jobb. Som ny markedsdirektør i Statoil tok det ikke lang tid før Mo også der kjørte en stor byråkonkurranse som endte med at McCann måtte dele på et verdifullt reklameoppdrag med konkurrenten Try/Apt.

Les også: Slutter i Statoil

- Er det viktig for deg i en ny jobb å se over reklamebyråene?   

- Jeg vil ikke si det på den måten. Men det er en stund siden dette har blitt gjort i Tine, og det er en stor del av vår jobb å lage god kommunikasjon og gode kommunikasjonsløsninger. Her har Tine over mange utarbeidet noe av det beste innen reklame, sier hun.

- Dere har fire byråer i dag. Er det en «set up» som er oppe til å vurdering?

- Ja, helt klart. Men jeg tror på at det skal være flere byråer inne så får vi se om det blir fire eller et annet tall, sier Mo.

Sist gang Tine åpnet for nye reklamebyråer var i 2010.

Tines mann:

Eivind Moe har jobbet med kunden Tine i syv år i Try og har hatt kontroll på det meste av reklame som Tine har laget. Her Moe sammen med sjefen selv, Kjetil Try.

Tines mann i Try
Det er konsulent Eivind Moe i Tine som har «eid» kunden i Try-systemet og som har hatt mest å si når det gjelder utformingen av Tines reklamefilmer. Eivind Moe solgte seg imidlertid nylig ned i reklamebyrået som han har jobbet i siden starten, for å slippe til yngre krefter på eiersiden i byrået. Samtidig er det også kjent at Moe kommer til å trappe litt ned i Try i kraft av at han nå har fylt 67 år.

Under reklameveteranen Eivind Moes ledelse har Try vært dyktige på å utvikle store profilfilmer for meieriselskapet og de fleste har fått med seg filmer som «Pakken» for Tine Brunost, Jarlsberg-filmene og melkebart-reklamen med de gamle OL-heltene for å nevne noen av de siste.

Les mer om Trys reklamejobb for Tine på Byråguiden (Byråguiden er en betalt tjeneste på Kampanje.com)

Eivind Mo ønsker ikke å kommentere den pågående pitsjen eller sin rolle i forhold til Tine, men på spørsmål om det har blitt for mange profilfilmer de siste årene, svarer Tines markedsdirektør:

- Vi er en stor merkevare og store merkevarer bruker mye ressurser på profilbygging men vi er også opptatt av det taktiske og at det skal generer salg, sier Mo.

- Når tar dere en avgjørelse på selve byråvalget?  

- Vi er ikke langt unna en beslutning, sier Mo.

Får hun napp:

Linda Kling er i dag McCann-sjef men har jobbet mye med Tine fra tiden i Try. Får hun napp på kunden som McCann-sjef.

- En stor og viktig kunde
Reklamesjefen i Try, Kjetil Try, ønsker verken å bekrefte eller avkrefte Try innsats i den pågående reklamepitsjen og hvorvidt det pågår en pitsj overhodet, men sier på generelt grunnlag.

- Tine er en av de kundene vi har hatt lengst og det er en stor og viktig kunde i Try. Vi er ekstremt opptatt av å ha et både et godt og langsiktig forhold til Tine, sier han.

Men etter det Kampanje har grunn til å tro skal det mye til før Tine sender Try på dør. Spenningsmomentet denne gangen ligger først og fremst på hvilke av de tre andre samarbeidspartnerne SMFB, Los & CO og McCann som mister kunden og om nykommerne DDB og Schjærven klarer å ta plassen til noen av dagens Tine-byråer.

Siden sist gang Tine avholdt en reklamepitsj har det skjedd store endringer i flere av de konkurrerende reklamebyråene. SMFB har trappet opp sin satsing på perfomance-marketing gjennom nyskapningene SMFB Engine, mens McCann og DDB begge har fått nye reklamesjefer med tidligere kundeforhold til meierigiganten.

Daglig leder i McCann, Linda Kling, jobbet tidligere med Tine i Try, mens DDB-sjef Eldar Skylstad ledet det nå nedlagte byrået Dist da de jobbet med Tine og Litago-merkevaren.