Ut mot reklamebransjen: - Skal du kommunisere til mennesker over 50, nytter det ikke at alle medarbeiderne er 30 år

Er du for gammel for reklame- og markedsføringsbransje når du bikker 50 år? Les siste nytt fra den nordiske kommunikasjonsbransjen her.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Hver måned presenterer Kampanje noen av de viktigste sakene akkurat nå i den nordiske kommunikasjonsbransjen i samarbeid med nettavisene Resumé i Sverige og Markedsføring i Danmark og en av de store sakene fra sist måned er diskusjonen om hvor gammel man kan være i reklame- og markedsføringsbransjen i dag før en går ut på dato.

Reklame- og marketingbransjen i Danmark er usedvanlig ung viser en undersøkelse laget av Markedsføring. I den danske reklamebransjen er gjennomsnittsalderen for en fast ansatt 36,9 år, og i markedføring er den 37,4 år. Det er betydelig lavere enn landsgjennomsnittet for fulltidsansatte som ligger på 42,9 år, ifølge tall for EUs statistikkontor, Eurostat. 

Den lave alderen vekker kritikk fra flere steder. Blant annet fra Lone Nordby (55) som har arbeidet med markedsføring i danske virksomheter som Flügger og Børsen. Hun mener bransjen har et problem med manglende aldersmangfold. 

- Det er noe å ta tak i. For hvis du skal markedsføre og kommunisere til mennesker over 50, så nytter det ikke at alle medarbeiderne er 30, sier Nordby. 

Hun har selv opplevd å bli valgt bort på grunn av alderen. 

- Hvis du søker jobb hver uke og aldri blir kalt inn til samtaler, så føles det på et tidspunkt som et slag i ansiktet. Det systemet har ikke jeg lyst til å være en del av noe mer, sier Nordby som i dag jobber utenfor bransjen. 

På det danske kontoret til The North Alliance er det ikke ansatt en eneste medarbeider over 60 år. Men Mikael Jørgensen, administrerende direktør i byrået, aviser at bransjen bevist ekskluderer eldre. 

- Den kreative industrien er ung sammenlignet med mange andre bransjer. Og det er jo en kompetitiv verden. Vi lever av å fakturere tiden vår, og kan man ikke levere verdi på den tiden, går det ikke. Da blir man overflødig, sier han og fortsetter: 

- Når det er sagt så er jeg sikker på at dette kan være en reell utfordring i bransjen. 

Professor Aske Juul Lassen, forsker på alder og aldersdiskriminering ved Københavns Universitet, mener alderen i bransjen er meget ung og konstaterer at det utvilsom finnes aldersdiskriminering på det danske arbeidsmarkedet. 

- Det er en diskrimineringsform, som det kan være vanskelig å bli helt klok på, for ofte går den forbi i stillhet og skyldes ubevisste fordommer, sier Juul Lassen. 

Her kan du lese flere saker om sviktende aldersmangfold i den danske reklamebransjen. 

Læs 6 gode råd til, hvordan du holder dig attraktiv som erfaren profil i branchen her. 

En altfor ung bransje – hun sa farvel til markedsføring etter å ha passert 50 år 

Organisationen Kreativitet & Kommunikations reaksjoner på manglende aldersmangfold her

Sier nei:

Et forbud mot reklame for flyreiser og bensinbiler er beskjeden fra Greenpeace i Danmark. - Om vi forbød å reklamere for det over natten, ville en rekke mennesker bli oppsagt og produksjoner stanset, sier Anette Piilgaard, administrerende direktør for reklamebyrået Nord DDB København.

Byråledere sier nei til forbud mot fly- og bilreklamer

Forby reklame for flyreiser og bensinbiler. Slik lyder beskjeden fra Greenpeace i Danmark, som mener at reklame fører til massive utslipp av CO2. Men forslaget møter markant motstand fra dansk byråbransje. I en spørreundersøkelse fra Markedsføring, svarer ni av ti byråledere at de mener at reklamen ikke bør forbys.

- Jeg synes absolutt ikke at forbud er en god ide, sier Anette Piilgaard, administrerende direktør for reklamebyrået Nord DDB København.

- Det ville nok ha vært en positiv effekt på utslipp på kort sikt. Men det ville hatt så mange samfunnsmessige kostnader, at det ikke gir mening. Om vi forbød å reklamere for det over natten, ville en rekke mennesker bli oppsagt og produksjoner stanset. Det ville bety at en masse inntekter forsvant, og at de ville mistet midler til å utvikle nye, grønne produkter, så det svekker omstillingen, fortsetter Piilgaard.

Ideen blir også avvist av Kim Boisen, som er styreleder for organisasjonen Kreativitet & Kommunikation og administrerende direktør i reklamebyrået Robert/Boisen & Like-Minded.

- Det tror jeg ikke vil gjøre noen forskjell. Det blir å bruke energien feil. Det er naturlig å fokusere der du kan gjøre størst forskjell. Det er ikke ved å forby reklame. Det er feil medisin, sier Boisen.

Fra byråer som Boye & Spellerberg, Replubica og Orbit Red er beskjeden også at forbud er en dårlig ide.

Hos byrået WeLovePeople mener administrerende direktør Karina Holm Henriksen dog at et forbud på «lang sikt» kan være en god ide.

- Det er ingen tvil om at for å komme i mål med å gjøre verden til et bedre og mer klimavennlig sted, kommer vil også til å møte og ta forbud i bruk på utvalgte områder, skriver hun i en mail til Markedsføring.

Også byrået Advice åpner døren for at det kan være bruk for regulering av området.

- Vi blir som bransje nødt til å være nysgjerrige på diskusjonen, og det er for billig å avvise det som prat - også selv om det for oss handler mer om å si ja enn nei til kunder. Vi må gå fremst og se om vi kan videreutvikle bransjen. Greenpeace skal sparke oss i rumpa, det er deres oppgave. Det ville da vært et større problem om de ikke gjorde det, sier Ralf Lodberg, administrerende direktør hos Advice.

Les historien om hvordan en rekke byråledere sier nei til forbud her.

Les intervjuet med Kim Boisen som avviser forslaget her.

Les hvorfor byrået Advice er åpne for å regulere reklamen her.

Slik annonseres partienes hemmelige lobbysider på Faceook

Det svenske maktskiftet omtales som «historisk» i internasjonal presse. Etter riksdagsvalget i år, som fant sted søndag 11. september, er det svært sannsynlig at høyreblokken (Moderaterna, Liberalerna og Kristdemokraterna) danner regjering med Sverigedemokraterna (SD) som støtteparti. Det er første gangen en regjeringer lener seg på SD (som fikk 20,5 prosent av stemmene og er blitt Sveriges nest største parti) i riksdagen.

Valgresultatet kommer etter en intensiv valgkampinnspurt der angrepsannonser, trollarméer og hemmelige lobbyside i sosiale medier har vært en del av hverdagen.

Valget 2022 er det første valget der partienes annonseinvesteringer – og budskap – ligger åpent til allment gjennomsyn på Meta Ad Library.  Da vi gravde oss ned i dataene om politisk annonsering på Facebook og Instagram, fant vi blant annet mange annonsører hvis avsendere var uklare. Det kan han handle om lobbysider som «bussning» (en form for skyssing av elever til skoler) og «rödgrönröra», som har til hensikt å skyte ned venstresidens politikk. Etter research viste det seg at Svenskt Näringsliv står bak de nevnte sidene, en organisasjon med koblinger til Moderaterna. På den andre siden av blokkgrensen finnes sider som «Sverige står overfor virkeligheten» og «Samtidig i Sverige» med avsendere som tankesmien Tiden og Aktuellt i Politiken, begge med koblinger til Sosialdemokraterna.

Til sammen har de annonsert for hundretusenvis av kroner i løpet av de siste ukene før valget.

Meta Ad Library kom til i kjølvannet av Cambridge Analytica-skandalen, der det kom frem at annonser i sosiale medier hadde avgjort presidentvalget i USA i 2018. De svenske partiene må være uenige om mye, men en sak forener dem. Når vi spør om hvordan de ser på viktigheten av åpenhet rundt reklame og annonsering og hvorfor deres avsendere ikke fremstår som tydelig i annonsene vi har funnet, er de ikke enige med oss. De verner visst om transparensen, mener de.

- For oss er det naturlig å skyt inn ekstra penger for Aktuellt i politiken og Tidens digitalisering der vi eier avisen og delfinansierer Tiden. Men akkurat hvordan pengene anvendes bestemmer de selv. Publiseringsbeslutningen bestemmes av den respektive redaksjon. Hva de publiserer eller ikke publiserer styres av deres egne redaksjonelle avveininger, ingen annens, svarer eksempelvis Socialdemokraterna.

Bortsett fra geriljaannonser, trollarméer og hemmelige lobbysider på sosiale medier ble valget i 2022 også det året der flere store influensere enn tidligere oppfordret sine følgere til å stemme på særskilte partier. Et eksempel er sangeren Zara Larsson, som fortalte til sine åtte millioner følgere at hun skulle stemme på Vänsterpartiet.

Her kan du lese mer på Resumé:

Resumés granskning visar: Så har partiernas hemliga lobbysidor annonserat på Facebook

Sociala medier skapade en smutsigare valrörelse: ”Satsar mycket pengar på attacker”

Vi har dammsugit partiernas kanaler – så avgörs kriget om de unga väljarna i sociala medier

Svenske valget:

Her kan du se foreløpige resultatet fra riksdagsvalget i Sverige i 2022. Foto: Valmyndigheten.

- Kreativ kommunikasjon driver effekt

«Crisis in creative effectiveness» av IPA-forskeren Peter Field og «The Effectiveness Code» av Peter Field og James Hurman, er to studier som peker på det faktum at effekten av den kreative markedsføringen har falt på 10-talet.

Nå slipper bransjeorganisasjonen Sveriges Annonsörer og byrånettverket The North Alliance en egen studie, der man analyserer de innsendte bidragene i den svenske effektkonkurransen 100-Wattaren. Resultatet viser att kreativt premierte kampanjer påvirker virksomhetseffekten (salg og markedsandeler), brukereffekten (å få noen til å klikke på noe på nettet eller besøke en fysisk butikk) og varemerkeeffekten (få målgruppen til å tenke eller synes godt om varemerket) positivt i høyere utstrekning enn andre.

Läs mer på Resumé:

Ny svensk studie visar hur kreativ kommunikation driver effekt – även i kortsiktiga insatser

Effektboost:

En ny svensk studie visar hur kreativ kommunikatsjon er med å drive effekt på flere plan.

Det svenske byråkartet tegnes om

For bare noen år siden dominerte de internasjonale byrånettverkene eierskapet over Sveriges byråer. På kort tid har giganter som IPG, Publicis, Omnicom og Dentsu fått enorm konkurranse fra lokale nettverk. The North Alliance, Gullers Grupp og H&H Group for å nevne noen. De siste oppkjøpene som har vært gjort på det svenske markedet avslører særskilt aggressive vekstplaner hos to av de nye spillerne: Arc og Äleven. 

Arc ble lansert tre måneder før pandemien og hadde fra start med seg ansette byråer som Animal, Curamando, Kurppa Hosk, Conversionista og Keybroker. Dermed sa det pang også fantes det plutselig et nytt nettverk med drøyt 800 ansatte. I sommer hadde det tallet vokst til over 800 hvorav 350 ble rekruttert snarere enn å komme til gjennom oppkjøp. I løpet av 2021 omsatte det nye nettverket nesten 800 millioner kroner og gjorde et resultat på knappe 50 millioner kroner.

Äleven ble lansert 2021 og består av byråer som Seventy Agency, Humblestorm og nå sist Tänkom-gruppen. I dag består den av byråene Folket, Tillsammans og Kompis. I og med oppkjøpet omsetter Äleven for 375 millioner svenske kroner og har sammenlagt 375 ansatte. Målet er å bli en internasjonal spiller, men hvordan de skal lykkes å opprettholde veksttakten og samtidig får sine virksomheter til å blomstre gjenstår å se. Historien har vist både en og to ganger at oppkjøp og earn out-programmer for de gamle eierne kan ta knekken på selv de beste byråene.

Advice og norsk vekstkomet etablerer nytt tech-selskap

Det danske reklamebyrået Advice og den norske vekstkometen Forte Digital har stukket godene sammen og stiftet et nytt tech-selskap. Selskapet, som får navnet Forte Advice og er eid 50-50, får base i Advice sine kontorer på Gammel Kongevej i København.

Managing Director for Advice Forte blir danske Jesper Nørding Pedersen som kommer fra en stilling som direktør for Advices digitale virksomhet. Styreleder blir John Kårikstad, administrerende direktør i Forte Digital.

- Vi er både stolte og begeistret over å kunne gå på luften med selskapet. Vi har lenge hatt ambisjoner om å stå enda sterkere digitalt. Med dette får vi tilført digitale superkrefter, sier Mille Klink, administrerende direktør i Advice, til Markedsføring.

- Begge parter har noen den andre gjerne vil ha og kan se et stort potensial i. Vi har hatt bruk for større muskler og tyngre kompetanse på tech, og Forte har et ønske om å skalere virksomheten internasjonalt, også på det danske markedet. De har fra starten vært tydelige på at det skal skje sammen med en etablert partner i Danmark, sier Klink.

Hun forteller at Advice allerede i neste måned vil lyse ut en håndfull nye stillinger.

Kontoret i København skal ifølge Advice jobbe tett sammen med Forte Digitals kontorer i Oslo, Berlin og spesielt Krakow.

Les mer på danske Markedsføring her: Advice og norsk vekstkomet etablerer nytt tech-selskap

Ut mot reklamebransjen: - Skal du kommunisere til mennesker over 50, nytter det ikke at alle medarbeiderne er 30 år